Verborgen Parel Just Eat Takeaway: Advertising Revenue

Geheime Parel Just Eat Takeaway: Advertising Revenue

In H1-2024 slaagde Just Eat Takeaway erin om een positieve FCF* te draaien van €38 miljoen (H1-2023: -€78 miljoen). In het afgelopen halfjaar laten Northern Europe en UK&I tevens progressie zien: 

UK and Ireland revenue grew by 7% to €672 million in H1 2024 from €629 million in H1 2023, broadly in line with GTV growth. 

Northern Europe revenue grew by 11% to €692 million in H1 2024 from €624 million in H1 2023. Revenue growth outpaced GTV growth, fueled by higher advertising revenue and higher commission and consumer delivery fee revenue as a consequence of more delivery orders. 

Ik wil je in dit artikel meenemen in de 'advertising revenue’ van Just Eat Takeaway. Het bedrijf verkoopt advertentieruimte op zijn platform aan bedrijven die zichzelf willen promoten. Dit kunnen merken zijn die een hogere naamsbekendheid van hun producten willen krijgen, maar ook restaurants, supermarkten en andere aangesloten partners die hoger in de zoekresultaten terecht willen komen, alsmede zogenaamde ‘post-order advertising’, waarin bijvoorbeeld bedrijven als Disney+ hun diensten promoten.  

In FY2023 stegen de inkomsten uit advertenties met 28% YoY tot €208 miljoen (1,1% GTV). In FY2022 noteerde dit €162 miljoen (0,8% GTV). Nog een jaar eerder, in FY2021, noteerde dit €137 miljoen (0,7% GTV). Dit is exclusief Grubhub, dat op basis van een structuur van tiered commissies werkt. 

Mijns inziens is het reëel dat Just Eat Takeaway deze advertising revenue naar 2% van zijn GTV kan laten groeien. Hieronder een scenario met de volgende aannames: 

  • Grubhub en Menulog worden verkocht op korte termijn. J.P. Morgan gaf in augustus aan dat enkel Grubhub en Menulog goed zouden zijn voor $1,58 miljard in verkoopopbrengst. Laten we conservatief rekenen met een bedrag van €1 miljard en Skip The Dishes als cadeau er gratis bij weggeven. 
  • Met deze €1 miljard cash komt Just Eat Takeaway op een nettokaspositie van ±€500 miljoen.  
  • Op de huidige beurswaarde, ad ±€2,5 miljard, komt hiermee de EV van het bedrijf uit op ±€2 miljard. 
  • Laten we conservatief rekenen en Zuid-Europese landen uitsluiten en enkel rekenen met kernmarkten Northern Europe en UK&I. Van laatstgenoemde 2 kernmarkten kwam de GTV uit op €14.700 miljoen over de afgelopen 12 maanden (H2-2023 + H1-2024). 
  • Slaagt het bedrijf er in om zijn advertentie-inkomsten naar 2% van zijn GTV te brengen, dan praat je over een bedrag van ±€294 miljoen voor NE + UK&I. Hierbij rekenen we conservatief met een GTV die stabiel blijft. 
  • Laten we stellen dat JET zijn overige (niet-marketing) business quitte draait. Inkomsten hieruit nemen we niet mee in deze berekening. Laten we tevens stellen dat de omzet uit marketing een winstmarge van 100% heeft. 

Op basis van bovenstaande aannames, praat je over een FCF van ±€300 miljoen op een huidige EV van €2 miljard, oftewel een multiple van 6,6x c.q. een yield van 15%. 

Op basis van 200 miljoen aandelen uitstaand, zou dit op een bedrag van €1,50 per aandeel uitkomen. Bij bovenstaand scenario hoort een hogere koers voor $TKWY.AS dan wat nu het geval is (€12,40), waardoor de FCF Yield zal normaliseren tot een niveau dat bij de kwaliteit van de business in kernmarkten Noord-Europa en UK&I past. 

In FY2023 draaide het bedrijf reeds €208 miljoen (exclusief Grubhub) aan advertising revenue. Met een stijging van het aantal partners op het platform heeft JET de mogelijkheid om deze drukte commercieel te exploiteren middels het verkopen van de mooiste plekjes op zijn platform, dat later dit jaar naar verwachting het gros (±90%) van alle traffic via de OneApp zal gaan draaien. 

In bovenstaand voorbeeld is gerekend met een 2% advertising revenue en een stabiele GTV voor UK&I en Noord-Europa. Dit kan zowel hoger als lager uitvallen. Net als de winsten die het bedrijf kan maken uit zijn niet-advertising omzet. Daarnaast wordt aangenomen dat alle niet-kernmarkten worden verkocht of quitte draaien. Ook dit is geen zekerheid. Wat wel een zekerheid is, is dat JET enkel winstgevend kan worden als het zijn focus, die het bedrijf het afgelopen halfjaar reeds al deels heeft laten zien, aanhoudt. Mijns inziens ligt de waarde van JET in zijn kernmarkten Noord-Europa + UK&I en zou hier de volledige focus naar toe moeten gaan. Met het afstoten van Nieuw-Zeeland en Frankrijk is het bedrijf op de goede weg. 

Main catalysts blijven consolidatie in de sector die goed uitpakt voor JET, alsmede hogere winstgevendheid in kernmarkten door verdere kostenbesparingen, efficiency slagen en (verdere) terugkeer naar groei. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd. 

Op 09-09-2024 hield ik een long positie in $TKWY.AS.