“Maar ik ga echt geen 70x de operationele winst betalen voor Netflix.”

“Maar ik ga echt geen 70x de operationele winst betalen voor Netflix.”

“Maar ik ga echt geen 70x de operationele winst betalen voor Netflix.”

Iets wat ik in 2018 best had kunnen zeggen. Alle seinen stonden echter op groen: het bedrijf had een sterk groeiende omzet en nog sneller toenemende winstmarges.

Toch oogt een aandeel dan aanzienlijk duur: “Wat als het bedrijf niet meer gaat groeien? Dan moet ik 70 jaar lang wachten voordat mijn aandeel zijn aankoopwaarde in operationele winst heeft terugverdiend.”

In bijgevoegd staatje zie je de ontwikkeling van de operationele winst (TTM) per aandeel uitgedrukt op de aandelenkoers van 31 december 2018. Met een relatief hoge aandelenkoers destijds en een operationele winst die nog in zijn kinderschoenen stond, moest je een investment thesis dan ook met name baseren op de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf.

In de grafiek is de ontwikkeling van deze operationele winst zichtbaar voor de aandelen per 31 december 2018 en hun beurswaarde destijds. Deze is in 5,5 jaar gedaald tot 12,9. Op basis van de aandelenkoers van 31 december 2018 had je de operationele winst (TTM) per 30 juni 2024 op slechts 12,9 'ingekocht'.

Aangezien 12,9x de operationele winst voor Netflix nu veels te goedkoop is, staat de huidige aandelenkoers vele malen hoger: deze is sinds 31 december 2018 met ~19,2% CAGR gestegen. Dit met als grondslag onder andere de sterk gestegen operationele winst van het bedrijf (+35,8% CAGR).

Dit laat zien dat je bij (toekomstige) kwaliteitsbedrijven verder moet kijken dan de waarderingsgrondslagen van het moment, die zijn gebaseerd op historische prestaties en worden uitgedrukt in multiples als de P/E, P/OI en FCF Yield over de afgelopen 4 kwartalen.

Kijk je verder dan wat je wordt getoond op Planet Finance, zet je kwaliteit op nummer één en beperk je jouw investable universe tot kwalitatieve moat bedrijven met sterke operationele hefboom-effecten (in werking)? Dan is de kans reëel dat je spekkoper uit de bus komt, mits je niet als value investor naar de multiples kijkt. Kwaliteit komt nu eenmaal met een prijskaartje. Is de kwaliteits/prijs verhouding ‘prima’ en de kwaliteit ‘goed’ tot ‘zeer goed’? Dan mag de prijs, uitgedrukt in de fundamentals van dat moment, dus ook best hoog zijn. 

Investeer in jezelf 
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.