Wat zijn Moats? Deel 4: Network Effects
A truly great business must have an enduring "moat" that protects excellent returns on invested capital.
— Warren Buffett
In dit artikel duiken we in de Moat Network Effects. Onder netwerk-effecten verstaan we een netwerk van gebruikers die op een bepaalde manier interacteren met elkaar, waarbij de waarde die wordt gecreëerd als grondslag deze onderlinge interacties heeft. Een kenmerk van een sterke moat inzake Network Effects is dat er extra waarde wordt gecreëerd voor bestaande gebruikers in een ecosysteem voor elke additionele nieuwe gebruiker die hieraan toetreedt. De totale waardecreatie neemt initieel dus exponentieel toe naarmate de omvang van dit ecosysteem toeneemt.
Hierbij neemt bijvoorbeeld de toegevoegde waarde toe naarmate meer consumenten een dienst gaan afnemen of een platform gaan gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Meta, dat met Facebook, Instagram en Whatsapp platforms heeft gecreëerd (of overgenomen en uitgebouwd) die nu ondenkbaar zijn uit ons dagelijks leven. Je vrienden en familie zitten bijvoorbeeld op Whatsapp en Instagram, en om met hen in digitaal contact te blijven zul ook jij deze platforms moeten gebruiken.
Met elke nieuwe gebruiker zal er steeds meer waarde aan het platform worden toegevoegd: hoe meer gebruikers, hoe krachtiger dit netwerk-effect is en zal bijdragen aan de moat van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan Youtube (dochteronderneming van Alphabet) dat elke dag met talloze uploads van content creators zijn content aanbod ziet uitbreiden en zijn moat ziet verstevigen.
De allereerste gebruiker zal niet veel aan Twitter (inmiddels X) hebben gehad, maar naarmate er meerdere gebruikers bij kwamen, steeg ook de gepercipieerde waarde van deze allereerste gebruiker. Waarde op X wordt gecreëerd als gebruikers interacteren met elkaar. Dit bijvoorbeeld in de vorm van commentaar leveren op elkaars tweets. Andere gebruikers die niet interacteren in deze publieke conversatie, kunnen alsnog meelezen en profiteren van de gecreëerde content die is ontstaan.
Een ander voorbeeld is LinkedIn (onderdeel van Microsoft). Dit platform biedt in feite enkel waarde als je connecties hebt – naast dat het ook fungeert als een publiekelijk CV. Nadat je connecties bent aangegaan met mensen die je kent (of nog gaat kennen), krijg je updates van deze connecties bij publicaties als promoties en prestaties op hoofdzakelijk zakelijk vlak. Daarnaast kun je waarde ontlenen uit de informatieve en educatieve bijdragen van andere leden op het platform, waaronder zogenaamde Top Voices. De waarde die deze top voices zelf weer verkrijgen, ligt op het gebied van het (vergrote) bereik en de eventuele commercialisatie hiervan middels advertenties of eigen aangeboden producten en diensten.
Daarnaast profiteren ook de websites en platforms achter Booking en Airbnb van Network Effects. Daar waar platforms als Facebook en Instagram vissen in dezelfde vijver voor additionele waardecreatie, moeten bedrijven als Booking en Airbnb vissen uit twee vijvers om toegevoegde waarde te creëren. Samengevat bieden beide een platform aan waar ze de vraag naar – en aanbod van – accommodaties samenbrengen. Zonder vraag hebben de aanbieders van accommodaties niets te zoeken op de platforms van Booking en Airbnb, maar zonder aanbod hebben consumenten op deze platforms ook niets te zoeken (letterlijk).
Bij het aansluiten van iedere extra aanbieder van accommodaties, stijgt de totale waarde van het achterliggende platform: het aanbod is vergroot en hierdoor kan er invulling worden gegeven aan de (toekomstige) vraag naar deze accommodaties. Dit kan in de praktijk tot een positief vliegwiel-effect leiden: het aanbod neemt toe, waarna vervolgens ook de consument vaker op het platform belandt en zoekt (vraagkant stijgt). Door toenemende vraag zullen nieuwe aanbieders van accommodaties sneller geneigd zijn te kiezen voor het platform met de grootste vraag en gecreëerde userbase. Zo zijn de platforms Booking en Airbnb uitgegroeid tot de top van de online marktplaatsen op het gebied van het (ver)huren van woningen en kamers. Nieuwe spelers in deze markt zullen zich dan ook moeten focussen op niches, zoals Natuurhuisje.nl en Vipio.com dit respectievelijk doen op overnachtingen in de natuur c.q. unieke en bijzondere overnachtingen.
Volg @beursbaas op Instagram en krijg regelmatig financiële visuals over Planet Finance, met de focus op moat stocks – bedrijven met een sterk concurrerend voordeel.
Naast platforms zoals hierboven uiteengezet, kun je Network Effects ook verder trekken naar bijvoorbeeld de bedrijven Visa en Mastercard. Deze bedrijven zijn uitgegroeid tot dé standaard op het gebied van creditcards met een wereldwijd netwerk van gebruikers. Nieuwe toetreders staan hierbij kansloos: de kaarten zijn reeds geschud en consumenten zullen niet snel overstappen op nieuwe aanbieders van creditcards als zij niet net zo’n wereldwijde dekking geven. Ook bedrijven als Visa en Mastercard vissen in twee vijvers: naast consumenten die met kaarten betalen, moeten zij ook zorgen voor een goede infrastructuur en een feilloze aansluiting op (digitale) betaalapparatuur wereldwijd. Hetzelfde geldt voor bedrijven als PayPal en Block.
Bedrijven als Uber en Lyft, die taxidiensten aanbieden middels hun platforms, zijn ook zogenaamde two-sided marketplaces: ze brengen het aanbod van – en vraag naar – taxidiensten samen in hun apps.
Tenslotte hebben marktplaatsen als Amazon, Etsy en eBay ook profijt van Network Effects: hoe meer third-party aanbieders er op de platforms actief zijn, hoe groter het aanbod wordt om klanten mee aan te trekken die de aangeboden producten zullen gaan kopen.
Hoe ziet de toekomst eruit voor bedrijven met een Moat o.b.v. Network Effects?
Met de opkomst van Artificial Intelligence (AI) wordt de toegevoegde waarde die platforms leveren getest. Hoe groot is de kracht (en in sommige gevallen macht) van hun platform om tussen de consument en de leverancier op te blijven treden als facilitator? Wat weerhoudt consumenten om middels persoonlijke AI-assistants direct bij de aanbieder zelf terecht te komen? Hoeveel advertentiegelden zullen er in de toekomst dan nog gaan naar bedrijven als Alphabet wanneer search prompts niet meer op zoekresultaten op Google zullen uitmonden, maar rechtstreeks naar de aanbieder zelf gaan leiden? Wat is de toegevoegde waarde van een bedrijf als Uber als autobedrijven als Tesla straks zelf hun eigen taxinetworks lanceren? Hoeveel procentpunt kunnen bedrijven als PayPal, Visa en Mastercard straks nog in rekening brengen op de transactiewaardes die zij faciliteren als er straks wellicht een open-source en bijna gratis alternatief is op de blockchain?
Vragen waarop de toekomst vast en zeker antwoord zal gaan geven. Mijns inziens is de moat die wordt behaald door bedrijven die in één vijver vissen sterker dan de moat van bedrijven die afhankelijk zijn van het samenbrengen van 2 werelden en in feite dus enkel optreden als facilitator. Hierbij voegen deze facilitators zelf, los van deze facilitatie, eigenlijk geen extra toegevoegde waarde toe. Bedrijven die afhankelijk zijn van 1 vijver creëren daarnaast vaak ook een berg aan data met gecreëerde content, die ingezet kan worden om de platformen te optimaliseren, maar ook kan fungeren als input voor hun data feedback loops, en die tevens ingezet kan worden voor het trainen van AI-toepassingen.
Tot zover de theorie inzake moats op basis van netwerk-effecten. In het volgende artikel staat de moat inzake Cost Advantage centraal. Hopelijk tot dan!
In de tussentijd al je vragen stellen over moats en je eigen portefeuille onder de loep laten nemen? In de Discord Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, helpen we je graag en worden potentiële, kansrijke, en kwalitatieve moat aandelen onderzocht op hun toekomstig verdienvermogen.
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.eu), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.