Wat is het verschil tussen de S&P 500 Index (SPX) en S&P 500 Equal Weight Index (SPXEW)?

De S&P 500 Equal Weight Index (SPXEW) is de equal-weight variant van de welbekende S&P 500 Index. De SPXEW-index omvat dezelfde bedrijven als de naar marktkapitalisatie gewogen S&P 500, maar elk aandeel in de SPXEW heeft een vaste weging; namelijk 0.2% van het totale indexgewicht bij elke driemaandelijkse herweging. Deze 0.2% is 1/500 deel van de totale ETF, die samen met de andere 499 bedrijven deze equal-weight index vormt.

📉 S&P 500 Equal Weight Index blijft achter:
Doordat de aandelen in deze equal-weight index elk kwartaal worden geherbalanceerd, hebben succesvolle stijgers over een langere periode, zoals Nvidia en andere techreuzen als Microsoft, Apple en Alphabet, niet de kans zich te compounden gezien zij steeds weer gereset worden met een even grote weging als de allerkleinste bedrijven die opgenomen zijn in de S&P 500. Hierdoor blijft deze equal-weight index, in een periode met sterke outperformance van een handjevol bedrijven, ver achter bij de niet-gewogen variant: het verschil YTD is ruim 13 procentpunt. 

Volg Beursbaas op Instagram en LinkedIn en krijg regelmatig financiële visuals over Planet Finance, met de focus op moat stocks – bedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Ook als je verder terugkijkt is een sterke underperformance van de SPXEW zichtbaar: in de afgelopen 10 jaar behield de SPXEW een Net Total Return van 9.39% CAGR, waarbij de SPX 12.23% CAGR liet zien. Zoals we in het artikel van gisteren zagen, is elke procentpunt cruciaal om op lange termijn te profiteren van het rente-op-rente-effect.

Als je beleggers vraagt waarom zij uiteindelijk toch (ook) beleggen in equal-weight index varianten, dan zijn de beweegredenen vaak dat het minder volatiliteit met zich meebrengt, en dat er daardoor een minder grote kans op sterk negatieve uitslagen op de korte termijn bestaat, alsmede dat deze beleggers hun exposure naar (nog) minder grote bedrijven willen verhogen (en dus hiermee hun exposure naar grote bedrijven willen beperken).

Kijkend naar het verschil in risico, uitgedrukt in volatiliteit (standaarddeviatie), laat de SPXEW een annualized risk-adjusted return zien van 0.56 (10-jaars) en de SPX een van 0.80. Oftewel: de standaarddeviatie van de SPXEW is lager kijkend naar de afgelopen 10 jaar, en geeft hiermee historisch gezien inderdaad een lagere volatiliteit en daarmee lagere koersuitslagen, zowel minder sterk negatief als minder sterk positief.

Bron: S&P Global (2024), S&P 500 Equal Weight Index (USD) Factsheet d.d. 28 juni 2024. 

Disclaimer
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.Â