🔭 Word Lid voor €120 per jaar

PEG ratio uitgelicht

PEG ratio uitgelicht

Wellicht heb je er weleens van gehoord: De PEG ratio.

PEG staat voor Price/Earnings to Growth, oftewel Koers/Winst t.o.v. (winst)groei. Hiermee wordt de veelgebruikte PE ratio, om aandelen relatief te waarderen, gecombineerd met de onderliggende winstgroei van aandelen.

De formule luidt:

(Share Price/EPS)/(EPS Growth)

De PEG ratio werd populair door Peter Lynch, een bekende belegger op Planet Finance die het concept in zijn boek One Up on Wall Street goed uitlegde. Lynch leidde het Fidelity Megellan Fund van 1977 to 1990 waar hij een rendement van 29,2% CAGR behaalde. Lynch staat bekend om zijn "invest in what you know"-strategie en benadrukt het belang van het doen van gedegen onderzoek.

Hieronder neem ik je mee in twee voorbeelden: Apple en NVIDIA.

Apple koerst momenteel op een PE ratio van 40.8, waar deze voor NVIDIA op 52.8 ligt. Welk aandeel is nu duurder? Het enige juiste antwoord op deze vraag is dat je dit enkel op basis van de PE ratio niet kunt beoordelen.

Laten we deze relatieve PE ratio waarderingsmethodiek iets verrijken met de onderliggende winstgroei.

Apple 🍏
In de afgelopen 4 jaar is de nettowinst van Apple grofweg gelijkbleven. Waar het bedrijf in FY2021 nog $94.680 miljoen nettowinst draaide, was dit over FY2024 $93,736 miljoen. De nettowinstgroei over de afgelopen 3 jaar is daarmee grofweg ~0% CAGR. Dit terwijl de P/E ratio van Apple op dit moment op 40.8 noteert. Kijkend naar de toekomst is de consensus voor de winstgroei van Apple 16,4% CAGR voor de komende 2 boekjaren (bron: Seeking Alpha o.b.v. 36 analisten).

Hiermee is de PEG-ratio van Apple 40.8/16.4 = 2,48.

NVIDIA 🤖
NVIDIA zal naar verwachting — volgens Seeking Alpha o.b.v. 52 analisten — zijn winst met 145% verhogen in FY2025 t.o.v. FY2024. Het jaar daarop wordt een winstgroei van 50,2% verwacht. Laten we dit laatste groeikengetal nemen als input voor onze PEG calculatie.

Momenteel koerst NVIDIA op een PE ratio van 52.8. Hiermee noteert de PEG ratio van NVIDIA op 52.8/50.2 = 1,05.

Hiermee heeft NVIDIA dus een lagere PEG-ratio dan Apple, hetgeen wijst op een hogere winstgroei voor NVIDIA ten opzichte van de huidige waardering op basis van zijn PE-ratio.

Conclusie 🎯
De PE ratio kun je verrijken door de winstgroei mee te nemen en uit te drukken als PEG ratio. Maar ook dit kengetal alleen is nietszeggend. Want wat zijn de verwachtingen van de winstgroei in de komende 2-5 jaar? Deze zijn belangrijker dan de historische winstgroei. Ook de mate waarin het bedrijf zijn winst kan omzetten in vrije kasstromen is van belang.

De toekomstige waardecreatie van bedrijven is gebaseerd op de omzetgroei — die gebaseerd is op seculaire groeitrends — alsmede in hoeverre bedrijven dit kunnen omzetten in een mooie FCF-marge voor verdere groei en allocatie voor de aandeelhouders. Uiteindelijk komt het neer in hoeverre het bedrijf in kwestie zijn moat weet te verdedigen en wellicht verder weet te versterken. 
 

Word lid
Stel al je vragen over beleggen, analyseren en waarderen in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en sluit je aan in onze zoektocht naar de top <0,1% beste aandelen ter wereld. 
De focus ligt op massive moats — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.Â