🔭 Word Premium Lid voor €9,99 p/m

Man muss immer umkehren

Man muss immer umkehren

Man muss immer umkehren. Deze uitspraak, van de Duitse wiskundige Carl Gustav Jacob Jacobi, citeerde Warren Buffett in zijn Shareholder Letter over 2009. Oftewel ‘Invert, always invert’ – de vertaalde versie van Charlie Munger.

Buffett maakte in zijn beleggersbrief over 2009 een sommering van zaken die hij en Munger te allen tijde proberen te vermijden. In dit artikel tref je een samenvatting.

1) Buffett schreef dat Berkshire Hathaway bedrijven vermijdt waarvan de toekomst niet goed valt in te schatten, ongeacht hoe veelbelovend de producten van deze bedrijven ook mogen zijn. Zo wordt er gerefereerd aan de fantastische groei van autobedrijven (1910), vliegtuigbouwers (1930) en de opkomst van televisies (1950), en de hoge concurrentie tussen bedrijven onderling die vervolgens ontstond. Ten tijde van de gigantische stijgende koersen van EV-fabrikanten in 2021 – met als grondslag de grote geïmpliceerde groeibeloften – hadden beleggers wellicht eerst stil moeten staan bij de tweede-orde effecten die deze ontwikkelingen met zich mee zou brengen: een stevige prijzenoorlog tussen autobouwers onderling en de hoge marketinguitgaven om überhaupt een concurrerend automerk te kunnen lanceren. 

Dat er veel groei in een sector plaatsvindt, betekent nog niet dat dit ook aandeelhouderswaarde zal creëren. Laat staan wat de ontwikkeling van de winstmarges en ROIC gaat zijn. Derhalve beperkt Berkshire zich tot de bedrijven waarvan de winstgevendheid beter te voorspellen valt – voor de vele decennia die nog zullen volgen.

2) Daarnaast geeft Buffett aan nooit afhankelijk te willen worden van de ‘kindness of strangers’. Een mooie zinsnede waarmee hij doelt op de liquiditeit van Berkshire zelf: het bedrijf moet te allen tijde zijn eigen broek op kunnen houden. In plaats van het zijn van een hulpbehoevende, schoot Berkshire juist andere bedrijven te hulp tijdens de financiële crisis die in september 2008 uitbrak: $15,5 miljard werd er geïnvesteerd in bedrijven, die zonder de hulp van Berkshire enkel bij de overheid terecht zouden kunnen. 

3) In plaats van veel tijd en geld te alloceren aan commissies, budgetpresentaties en meerdere lagen van management, wordt Berkshire geleid als een verzameling van meerdere los aangestuurde en zelfstandig opererende bedrijven, waarvan het gros van diens beslissingen gebeurt op operationeel niveau. De rol weggelegd voor Buffett en Munger was daarmee toegespitst op het aannemen van goede operationele managers en de kapitaalallocatie en risicomanagement op holding niveau.

4) Daarnaast wijst Buffett op de groep beleggers, die beleggingsbeslissingen maken op basis van het commentaar van media en analisten, niets te zoeken hebben bij Berkshire Hathaway. Hij benadrukt dat Berkshire ‘partners’ zoekt die zich bij het bedrijf aansluiten om een lange termijn investering te doen in het bedrijf, die zij goed dienen te kennen, alsmede waarvan het beleid in lijn is met beleggers hun eigen visie. Het hebben van gezamenlijke doelen en een gedeelde bestemming maakt een ‘happy business marriage’ tussen eigenaren en managers, aldus Buffett. 

Leren van Grootmeesters
Er is een schat aan kennis te vinden bij financiële grootmeesters. In deze serie duiken we in de tijdloze lessen die zij in hun levens hebben opgedaan, uitvoerig op hebben gereflecteerd, en op hebben voortgebouwd. Een waardevolle bron waarmee wij onze eigen kennis mogen verrijken. 

Word lid
Stel je vragen over beleggen in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen kunt analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.