Leren Beleggen: Denk in tijd in plaats van geld
Tijd is geld. En geld is, in een bepaalde vorm, ook tijd.
Geld is ontstaan doordat er bij onze voorouders behoefte kwam aan een tijdloos (houdbaar) en breder geaccepteerd ruilmiddel. Of dit nu in de vorm was van schelpen, zilveren en/of gouden munten: de essentie blijft hetzelfde. Als binnen een samenleving een ruilmiddel breed is geaccepteerd, kun je erop vertrouwen dat als je nu een klus voor iemand doet, je hier morgen boodschappen van kunt kopen. Hierdoor hoeft ruilhandel niet meer plaats te vinden en verdwijnen de inefficiënties die enkel ruilhandel met zich meebrengt.
Dit creëert een mooi mechanisme: de voorwaarde om nu een Apple-store binnen te lopen en de nieuwste iPhone te willen kopen, vereist dat je in het verleden een bepaalde toegevoegde waarde hebt geleverd aan de samenleving waarvoor je bent beloond in de vorm van geld.
Hiermee vormt geld een sociale waardering voor de toegevoegde waarde die jij levert aan de maatschappij. Je kunt op verschillende manieren toegevoegde waarde leveren. Primaire vormen zijn het werken in loondienst, waarbij je voor je tijd wordt beloond in de vorm van salaris, of in de vorm van een eigen bedrijf waarbij je bijvoorbeeld producten brengt op de markt en voor de toegevoegde waardecreatie wordt beloond. Hoe schaarser de producten en/of diensten zijn die je levert, hoe hoger de beloning vanuit de maatschappij is (en zou moeten zijn).
Heb je je middels opleidingen, werk-, ondernemings- en levenservaring gespecialiseerd, en heb je jezelf hiermee, door de primaire toegevoegde waarde die je levert, schaarser gemaakt, dan zal een werkgever je dan ook (moeten) waarderen met een salariëring waarin dit wordt uitgedrukt. Staat een vacature bijvoorbeeld al meer dan 1 jaar open? Dan heb je een goede onderhandelingspositie. Het is dan ook zaak om jouw tijd niet te goedkoop te verkopen.
Naast primaire bronnen van inkomen, kun je ook secundaire vormen van inkomen generen met het surplus van je primaire inkomen minus uitgaven (je positieve vrije kasstromen). Zo kun je optreden als investeerder in de rol van kapitaalverstrekker bij bedrijven die dit kapitaal vervolgens gaan inzetten om te groeien en meer toegevoegde waarde te gaan leveren. Gelukkig hoeft dit niet 1-op-1 via een bedrijf, maar kun je ook op de effectenbeurs terecht waar eerder uitgegeven eigendomsbewijzen worden verhandeld.
Beleg je in bedrijven die in de toekomst een toenemende vorm van waarde kunnen creëren voor onze wereld, dan zal een evenredig deel van deze waardecreatie naar jou toekomen als aandeelhouder.
Kijkend naar de personen met de meeste opgepotte tijds-credits, is het gros van hun vermogen afkomstig uit de creatie van toegevoegde waarde via ondernemerschap en secundaire vormen als het alloceren van kapitaal aan bedrijven die een toenemende vorm van toegevoegde waarde creëren voor de maatschappij.
Denk je voortaan in tijd i.p.v. geld, dan zul je wellicht inzien dat je jouw tijd (en tijds-credits) op een slimmere manier kunt inzetten.
Investeer in jezelf
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel.
Disclaimer
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.