Game of Consequences: Status Game v/s Wealth Game

Game of Consequences: Status Game v/s Wealth Game

Het gros van de mensen speelt een (bepaalde vorm van) status game. Zij maken hierbij keuzes waarbij extrinsieke factoren een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van beslissingen met in gedachten ‘Wat zullen anderen hiervan vinden?’. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van dure merkkleding of jezelf opwerken op de corporate ladder. Extrinsieke motivatie drijft mensen om zo hoog mogelijk in de sociale hiërarchie terecht te komen, waarbij de volgorde wordt bepaald door ieders statusscore.

Er zijn maar weinigen die kiezen voor een totaal ander spel; het rijkdom spel. Rijkdom kun je veel breder trekken dan enkel geldzaken, maar laten we het voor nu even bij geld houden. Geld zorgt ervoor dat je jouw geldproblemen kunt oplossen. Helaas is het nog zo dat voor te veel mensen in onze maatschappij hun levensgeluk wordt beperkt door geldproblemen. Denk aan het niet goed rond kunnen komen en het opbouwen van schulden door foute financiële beslissingen.

Kun je hier zelf wat aan doen? Ja. Uitzonderingen daargelaten, heb je als individu een best grote invloed op jouw eigen geldzaken. De voornaamste grondslag dat er nog te veel mensen met geldproblemen rondlopen, ligt op het gebied van korte > lange termijn denken en de (financiële) onwetendheid van deze mensen.

Eerlijk is eerlijk, het is ook best lastig om jezelf met de juiste financiële kennis te kunnen verrijken. Er worden veel wanna-get-rich-fast sprookjes verteld in de financiële wereld, waar helaas nog altijd veel mensen intrappen. Eerder deze week schreef ik in een artikel dat dit komt doordat een spannend narratief nou eenmaal aantrekkelijker wordt gevonden dan de harde werkelijkheid.

Denk bijvoorbeeld aan wonderbeleggers die 25% rendement op jaarbasis beloven. Dit is praktisch onhaalbaar zonder geluksfactoren en zonder zeer grote risico’s te lopen.

Het rijkdom spel moet je dan ook niet voor de korte termijn spelen. Echte vermogensopbouw vindt namelijk plaats op de lange termijn, waarbij geluk een verwaarloosbare factor is geworden. Wil je op korte termijn rijk worden? Dan is hiervoor vaak veel geluk nodig.

Het voornaamste verschil tussen het status spel en het rijkdom spel ligt op het volgende vlak. Status games zijn veelal zero-sum games, terwijl het rijkdom spel een positieve non-zero-sum game is. Denk bijvoorbeeld aan een topfunctie waarvoor iemand het tegen andere concurrenten moet opnemen: de een zijn status winst, is de ander zijn verlies.

Bij het rijkdom spel valt er echter collectief rijkdom op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het maandelijks inleggen van een bepaald bedrag in kwalitatieve ETF’s en/of kwalitatieve aandelen. Op de lange termijn zul je hoogstwaarschijnlijk jouw vermogen significant zien compounden, ook als je maandelijkse inleg klein is.

Hiervoor is echter wel een lange termijn mindset nodig: je zult wat vaker ‘nee’ moeten zeggen tegen korte termijn verleidingen die onze wereld je constant aanbiedt. 

Investeer in jezelf 
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.