Beleggen voor Beginners: Een Stappenplan en Waarschuwing
Tesla boven de $350: “Wow, na die koersstijging van Tesla ga ik zeker instappen, mijn vrienden hadden ze al!”
In de afgelopen 5 handelsdagen steeg de beurswaarde van Tesla met 44% tot ruim $1.100 miljard. Dit nadat bekend werd dat Donald Trump naar verwachting per 20 januari het Witte Huis gaat bestieren. Niet alleen Tesla, maar ook andere aandelen, waaronder veel hype en tech stocks, alsmede cryptocurrencies stegen de afgelopen dagen fors in hun toegekende beurswaarde.
Dit brengt veel enthousiasme met zich mee, zowel op de markt als tussen beleggers onderling. Voordat je als beginnende belegger daadwerkelijk overgaat tot het beleggen van je spaargeld in aandelen als Tesla – nadat je van vrienden of finfluencers die je volgt wellicht te horen hebt gekregen dat dit nog maar het begin is van een enorme bull market – wil ik je adviseren om eerst wat zaken voor jezelf op een rijtje te zetten.
Stap 1: De Basics.
Het starten met beleggen begint – net als bij vele andere dingen in het leven – met het begrijpen waarom je dit doet. Je zult hier wellicht gelijk het antwoord op willen geven ‘om winst te maken’. Een valide reden, alleen de manier waarop en de snelheid waarmee je dit wilt gaan bewerkstelligen, zullen de grondslagen zijn waarop je bepaalde keuzes gaat maken. Keuzes waarop je later wellicht terugkijkt als beginnersfouten.
Stap 2: Hoor jij bij de <10%?
In de financiële wereld slaagt ~90% van de professionele beleggers er niet in om de markt te verslaan (onder de markt wordt veelal het rendement op grote benchmark indices als de S&P 500 verstaan). Bij particuliere beleggers is het percentage dat de markt niet weet te verslaan nog groter dan 90%.
Voordat je als beginnende belegger gelijk een stuk van je spaargeld in een bedrijf als Tesla gaat steken, is het goed om een sterke basis op te bouwen. Dit door je financiële kennis te verrijken en jezelf te verdiepen in waarom het nou zo lastig is om de markt te verslaan. Voor veel beginnende beleggers zal de conclusie zijn dat zij nog te weinig kennis bezitten om zich op het gebied van het selecteren van individuele aandelen te begeven. Wat ik van veel ervaren beleggers hoor, is dat zij zichzelf eerst een periode van rust hadden gegund, door bijvoorbeeld in het prille begin eerst te focussen op het verrijken van hun kennis om vervolgens langzaam aan praktijkervaring op te doen door elke maand een klein bedrag te gaan beleggen in een goede ETF. Dit om feeling te krijgen met de korte termijn grillen van de markt – die zowel positief als negatief kunnen uitwerken.
All good things in life take time. Be patient.
Stap 3: Nog meer kennis opdoen.
Pas na een periode van het opdoen van kennis over de werking van financiële markten, de verschillende strategieën die je kunt volgen en het inzien dat markten lastig zijn te verslaan, is het pas tijd om je te gaan verdiepen in de wereld van het selecteren van individuele aandelen.
Ook hierbij wil je jezelf een periode gunnen om jezelf in te lezen, want bij het selecteren van individuele aandelen komen veel zaken kijken. Zo wil je eigenlijk niet tot de grote groep beleggers behoren die aandelen kopen puur omdat het sentiment rondom deze aandelen momenteel zeer positief is. Neem bijvoorbeeld Tesla op dit moment.
Wil je de overstap maken om ook een gedeelte van je portefeuille in te richten voor individuele aandelen – waarbij je de onderliggende bedrijven goed kent en achter de huidige waardering staat? Dan komen de elementen van het analyseren en waarderen van individuele bedrijven om de hoek kijken.
Play long-term games with long-term people. All returns in life, whether in wealth, relationships, or knowledge, come from compounding interest. — Naval Ravikant
Zo wil je bijvoorbeeld onderzoek doen naar hoe een bedrijf is ontstaan, wat het verdienmodel is, in welke markt het opereert, wie de concurrenten zijn en welke bedreiging dit kan vormen, welke bestuurders elke dag aan het bedrijf bouwen en wat hun track record is – zowel op het gebied van beloven v/s leveren, integriteit en ervaring – de risico’s, het begrijpen van de financiële situatie en wat het bedrijf, met al zijn elementen, nou zo bijzonder maakt; de moat.
Heb je een bedrijf geanalyseerd en voldoet het aan je opgestelde kwaliteitseisen? Pas dan komt het onderdeel waardering om de hoek kijken. Hierbij wil je kijken naar de componenten met betrekking omzetgroei, verandering in de winstgevendheid, toekomstige kapitaalallocatie en naar de toekomstige multiple op bijvoorbeeld de winsten en vrije kasstromen en/of door een verdiscontering te maken van deze kasstromen.
Je kunt dit proces zo diepgaand maken als je zelf wilt. Zelf ben ik voorstander om de focus te leggen op de belangrijkste elementen hierboven uiteengezet en om deze realistisch in te schatten, waarbij dit eerder aan de conservatieve kant ligt dan aan de optimistische kant.
Overige randzaken kun je zo precies mogelijk willen benaderen. Maar weet dat hoe verder je in de toekomst gaat prognotiseren, hoe groter de onzekerheid wordt. Stel je een kwalitatieve benadering in je beleggingsstrategie voorop, en richt je je op de kernelementen in een (conservatief) realistische waarderingsanalyse, dan heb je al een goed fundament neergezet.
Pas wanneer je een bedrijf écht goed kent en je een inschatting hebt gemaakt van de toekomstige potentie en waardecreatie, kun je voor jezelf een oordeel maken of een bedrijf momenteel interessant geprijsd is om individueel in te stappen.
Stap 4: Tijd, Motivatie, Reflectie & Feedback.
Bovenstaande stappen zullen een bepaalde tijdsinvestering gaan vragen. Daarnaast moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om deze stappen te willen nemen. Heb je dit niet? Dan zullen veel beleggers beamen dat het wellicht verstandiger is om het voorlopig bij indexbeleggen te houden en 1 of een aantal kwalitatieve ETF’s op te zoeken.
Mocht je wel de tijd willen vrijmaken om je kennis verder te verrijken in de wereld van beleggen? Dan is het naast het doen van zelfstudie en het opbouwen van een kritisch referentiekader – om de vele bullshit die wordt verkondigd in de financiële wereld mee te kunnen weerleggen – wellicht ook interessant om je aan te sluiten bij een groep beleggers die een soortgelijke strategie hebben als jij, en je kunnen helpen met het leveren van tips & tricks op jouw reis door de financiële wereld. De Nederlandstalige community van Rowan Nijboer is mijns inziens zeker een aanrader om naar te gaan kijken.
Daarnaast kun je ook bij onze Beursbaas community terecht. Samen met leden richten wij ons op het beleggen in kwaliteitsbedrijven met een sterke moat. Bedrijven zonder moat (-potentie) laten wij links liggen. We helpen je graag verder met het verrijken van je financiële kennis.
Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.