Beginnende Beleggers, speel het lange termijn spel.

Beginnende Beleggers, speel het lange termijn spel.

Speel het lange termijn spel. En wees kritisch waar je jouw tijd en vermogen aan wilt alloceren. Je kunt ze beide maar 1x uitgeven.

If you don’t feel comfortable owning something for 10 years, then don’t own it for 10 minutes.
— Warren Buffett

Waar Warren Buffett opgroeide in de wereld van het value investing, het waardebeleggen, maakte hij op een gegeven moment de verschuiving naar quality investing, het kwaliteitsbeleggen. Dit mede gedreven door Charlie Munger.

Het grote verschil is dat je bij value investing primair gefocust bent op de waardering — om hierbij een aandeel, dat ondergewaardeerd is ten opzichte van zijn intrinsieke waarde, na een inloop in deze onderwaardering weer van de hand te doen. Bij quality investing staat de kwaliteit van bedrijven op nummer 1 en is je investeringshorizon in feite oneindig. Wees dus zeer kritisch welke bedrijven je in principe voor eeuwig toelaat in jouw portfolio. Deze moeten jouw tijd en geld waard zijn.

Hierbij wil je bedrijven dan ook goed toetsen op kwaliteit. Je kunt hiervoor een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve criteria gebruiken. Wat ik echter zie is dat veel beleggers de focus leggen op kwantiteit en uren ronddwalen in stockscreeners om op zoek te gaan naar de beste bedrijven van morgen. Hierbij selecteren ze aandelen op basis van bijvoorbeeld een hoge ROIC, ROE, EPS-groei en ga zo maar door. Echter laten deze screeners enkel de winnaars tot nu toe zien: de data van de toekomst blijft onbekend, hoe hard je ook zoekt in je stockscreener. En zoals we weten: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat dit het beleggingsspel nou net zo mooi maken: naast financiële zaken komt er namelijk een groot stuk strategie bij kijken. Iets wat mij zeer aanspreekt. Want hoe ziet de wereld er over tientallen jaren uit? Bieden seculaire trends kansen of juist risico's voor mijn (kandidaat)aandelen in portfolio? En wat voor effect heeft dit op de moat van deze bedrijven? Een versterkend of verzwakkend effect?

Uiteraard zijn dit zaken die je niet met zekerheid kunt vaststellen. Wel is het mogelijk om met een kritische blik naar bedrijven te kijken om in elk geval, op basis van deductie, de bedrijven met een hoge kans op default uit te sluiten.

Speel je dit spel met discipline, geduld en voor de lange termijn, dan slaag je er wellicht in om het gros van de andere beleggers voor te zijn – die veelal ergens ronddwalen in de waan van de dag, meme stocks en value traps aan het najagen zijn of zich volledig focussen op de macro-economische effecten op hun portfolio’s bestaande uit de Unilever’s en ING’s van deze wereld.

Dit biedt kansen, want elke stap die je andere beleggers voor bent in het oprapen van de winnaars van morgen, biedt voor jou extra rendement.

Dit is zeer lastig, maar dat maakt het nou net ook zo uitdagend. Speel je het lange termijn spel? Dan verlies je in elk geval niet je tijd en geld aan het najagen van korte termijn proposities. 

Investeer in jezelf 
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.