Beursbaas Brainstorm (EP 7): Een beurswaarde van >$1 miljard per medewerker?
Het is aannemelijk dat de beurswaarde per medewerker van bedrijven in de toekomst verder zal gaan stijgen. Dit in absolute waarden door inflatie (geldontwaarding), maar ook door technologische innovaties als kunstmatige intelligentie. Artificial Intelligence (AI) belooft vele efficiëntieslagen in onze reële economie teweeg te brengen, waardoor bedrijven met minder (arbeids)kosten efficiënter kunnen opereren, waarbij in sommige gevallen ook additionele waarde zal worden gecreëerd door de inzet van AI – mede door GenAI, Generative Artificial Intelligence.
Daar waar bedrijven vroeger veelal lineair in waarde toenamen door groei te bewerkstelligen door het aannemen van extra personeel (iedere extra medewerker zorgde voor een even grote toename in groei en waarde), zal in de toekomst deze lineaire verhouding naar verwachting afzwakken. De randvoorwaarde is echter wel dat bedrijven AI in hun bedrijfsprocessen opnemen, of in afgeleide vormen als robotisering integreren. In de toekomst zullen deze bedrijven dan met minder mensen op hun payroll eenzelfde of zelfs een grotere waarde kunnen creëren.
Dat de beurswaarde per medewerker flink kan stijgen, is tijdens de lopende AI-wedloop, die begin vorig jaar ook startte op de beurs, in steeds extremere vormen waarneembaar.
Zo noteert de Beurswaarde/Medewerker-ratio van Nvidia op dit moment, met 29.600 medewerkers eind FY2024 (Nvidia, 2024) en een beurswaarde van $3.335 miljard (Yahoo Finance, 2024), circa $112 miljoen per medewerker.
Om deze ratio gelijk te houden, dient Nvidia voor elke $0.01 stijging op de beurs circa 2 werknemers extra aan te nemen. Stijgt Nvidia op een dag met bijvoorbeeld 1% ($1.36), dan zal het bedrijf circa 300 nieuwe medewerkers op diezelfde dag moeten aannemen.
Dit is een forse stijging ten opzichte van januari 2021, waar het bedrijf met 18.975 medewerkers (Nvidia, 2021) een beurswaarde van ca. $327 miljard had (Statmuse, 2021), hetgeen $17 miljoen beurswaarde per medewerker impliceert. In krap 3,5 jaar tijd is de beurswaarde per medewerker met $94.8 miljoen, oftewel 450%, gestegen.
De nuance die hierbij gemaakt moet worden is dat Nvidia natuurlijk in (beurs)waarde is gestegen door de toenemende (toekomstige verwachte) vraag naar zijn producten, en niet zozeer door het implementeren van AI in zijn eigen bedrijfsstructuur waardoor het bedrijf efficiënter zou kunnen opereren met minder medewerkers. Desondanks wordt het bedrijf, gevormd door alle medewerkers (en IP), vele malen hoger gewaardeerd in absolute waarden.
Met het beter worden van AI zullen er ook steeds meer mogelijkheden komen om als bedrijf bedrijfsprocessen te laten draaien op – en met behulp van – AI. Of bedrijven dit inhouse opzetten, of dit uitbesteedt middels outsourcing (services die je als bedrijf kunt inkopen bij andere bedrijven in ruil voor het uitbesteden van, veelal facilitaire, bedrijfsprocessen) – bedrijven zullen de mogelijkheid hebben om steeds efficiënter te worden in de toekomst, waardoor bedrijven evenveel waard of zelfs meer waard kunnen worden met minder werknemers.
I think that we’re gonna see more and more billion dollar businesses being built by 4-5 people and it will stay at that [level].
— Naval Ravikant.
Naval Ravikant, ondernemer en durfinvesteerder in o.a. Uber en Twitter, denkt dat de huidige investeringsstrategie van Venture Capital (VC) investeringsmaatschappijen zal gaan veranderen, waarbij VC’s niet meer waarde zullen creëren door miljoenen te investeren in veelbelovende startups t.b.v. het stimuleren van groei door o.a. medewerkers aan te trekken, maar dat door outsourcing en AIP’s (Artificial Intelligence Platforms) startups prima kleiner kunnen blijven en op basis van dit kleine medewerkersaantal groei kunnen behalen.
Zo stelt Ravikant dat, met de technologie van nu, met slechts een honderdtal mensen de gehele infrastructuur achter Facebook zal kunnen worden gerepliceerd. Volgens hem zitten bedrijven als Facebook en Google (onderdeel van Alphabet) nu in de situatie waarin grote logge bedrijven zich bevinden: 80% van de medewerkers zijn niet per se nodig.
Ik ben het hier grotendeels wel mee eens. Grote techbedrijven worden op dit moment te inefficiënt geleid. De eerste tekenen van efficiëntieslagen zag je vorig jaar al, waarin veel techbedrijven grote ontslagrondes uitvoerden. Het is een kwestie van tijd dat deze bedrijven hun AI-modellen goed hebben getraind en afgesteld, waardoor van een gedeelte van het medewerkersbestand definitief afscheid kan worden genomen.
De kans bestaat dan ook dat we binnen 10 jaar enkele bedrijven op Planet Finance zullen zien die meer dan $1 miljard aan beurswaarde per medewerker hebben. Welke bedrijven dit zijn zal de toekomst uitmaken. Maar als ik een well educated guess mag maken zullen dit wellicht bedrijven zijn AI-softwaretoepassingen aanbieden waarbij uit een bepaald netwerkeffect waarde wordt verkregen (kanshebber: Palantir), of bedrijven zijn die diensten leveren op basis van hun gepatenteerde IP in een niche.
Dislaimer.
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.eu), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.