🔭 Word Premium Lid voor €9,99 p/m

Wanneer aandelen weer verkopen?

Wanneer aandelen weer verkopen?

Wanneer aandelen weer verkopen? Een complex vraagstuk dat, als je het plat slaat, eigenlijk afhangt van 2 variabelen.

Ten eerste hangt het af van je persoonlijke situatie. Heb je een lange periode van compounding achter je en wil je jouw portfolio gebruiken om te voorzien in levensonderhoud om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken? Dan kun je elke maand een bedrag onttrekken uit dit portfolio – waarin je de afgelopen decennia juist elke maand een bedrag hebt ingelegd.

Dit is persoonlijk en hangt af van je situatie en tijdshorizon. Het is interessanter om ons te verdiepen in de tweede variabele, die betrekking heeft op de strategie van beleggers.

Waardebeleggers zullen hun aandelen weer verkopen als de mismatch tussen de intrinsieke waarde en de beurswaarde is ingelopen. Hiervoor is het noodzakelijk om aandelen weer van de hand te doen als de beurswaarde van een bedrijf weer is gestabiliseerd en er geen toekomstig rendement meer is te behalen. Waardebeleggers zullen dan ook vaker aandelen verkopen ten opzichte van bijvoorbeeld kwaliteitsbeleggers.

Kwaliteitsbeleggers hebben hun strategie toegespitst op het selecteren van bedrijven die zij de komende decennia willen aanhouden. Op deze strategie leg ik zelf ook mijn focus: het analyseren van sterke bedrijven die, naar verwachting, de komende decennia goede zaken zullen blijven doen. Bij beleggen in kwaliteit wil je het waardeontwikkelingsproces van portfoliobedrijven eigenlijk niet onderbreken: voor exponentiële groei is een lange termijn mindset vereist. Desondanks is het soms toch nodig om deze aandelen van de hand te doen.

Zelf heb ik een aantal triggers opgenomen voor een mogelijke verkoop. Deze hebben betrekking op de afnemende kwaliteit van een bedrijf; een afzwakkende moat of het niet langer commercialiseren hiervan, wat kan leiden tot het verlies van pricing power of andere krachten op de lange termijn. Bij het constateren van eerste haarscheurtjes in de kwaliteit van bedrijven is een reassessment nodig. Als de uitkomst hiervan is dat er een reële kans bestaat dat een bedrijf zijn kwaliteit verliest, zal ik overgaan tot de verkoop van mijn volledige positie in dit bedrijf.

Naast het kwaliteitsaspect kan ook het prijsaspect in de prijs-kwaliteitsverhouding zorgen voor scheefgroei. Zo kan het voorkomen dat de beprijzing van een bedrijf dusdanig is gestegen op de beurs, dat het, ondanks dat het onderliggend nog steeds uitermate kwalitatief is, leidt tot een (extreem) hoge waardering.

Kwaliteit komt met een prijskaartje. Soms zit er op dit prijskaartje een kortingssticker, maar in het gros van de tijd zal deze waarschijnlijk ontbreken of zelfs een premiumsticker bevatten.

Als kwaliteitsbelegger wil je de compoundingsjourney die je met je portfoliobedrijven maakt niet onderbreken. Het is een persoonlijke keuze om in tijden van hogere regionen wellicht toch (deels) af te schalen. Dit vind ik zelf een van de moeilijkste vraagstukken als belegger. 

Word lid
Stel je vragen over beleggen in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen kunt analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.