Waarderingsanalyse ASML September 2024 + Koersdoel 2030

Waarderingsanalyse ASML September 2024 + Koersdoel 2030

Een belegging in ASML vergt een lange termijn visie. Ook op een koers van €681.

ASML heeft vorig jaar benadrukt dat 2024 een transitiejaar zou gaan worden, waarbij de omzet ongeveer even hoog zou gaan uitkomen als in FY2023. Ondanks dit steeg de koers van het aandeel van €540, rond dezelfde periode vorig jaar, tot €1.000 op zijn hoogtepunt in juli. Een stijging van 85% in minder dan 12 maanden. Zoals we weten, zal de koers van een aandeel op lange termijn altijd de intrinsieke waardeontwikkeling per aandeel volgen.

Ik heb dan ook met verbazing diverse berichten van beleggers gelezen in de afgelopen periode, waarin zij aangeven de huidige P/E-ratio te hoog vinden (want: 40x de jaarwinst van 2024) of dat zij enkel het aandeel gaan kopen als de koers weer met een 6 begint (want: dit oogt goedkoop ten opzichte van de €1.000 in juli?) – zonder enige onderbouwing. Volgens mij gaat er dan iets goed mis in je beoordelings- en besluitvormingsproces.

Een belegging in ASML vergt namelijk een lange termijn visie, waarbij je – los van de dagkoersen en waan van de dag – verder wilt kijken dan de huidige waardering op basis van een jaarwinst van 2023 of 2024. Nee, de main catalyst voor ASML zou gebaseerd moeten zijn op de moat van het bedrijf, die door de juiste keuzes van het management en optimale kapitaalallocatie, onder andere op het gebied van R&D en innovatie (de drijvende factoren voor organische groei), ook de komende decennia zal moeten worden versterkt. Laten we dan ook vooral gaan kijken naar de toekomst.

ASML benadrukte gisteren dat het zijn lange termijn scenario’s, gecommuniceerd in november 2022, niet aanpast. Op 14 november a.s. zal het bedrijf weer een Investor Day houden, waarbij ASML’s lange termijn prognose zal worden geüpdatet.

Rekenend met de huidige prognose voor 2030, verwacht het bedrijf een omzet tussen de €44-60 miljard met een brutowinstmarge van 56-60%. Forse bandbreedtes, waarvan ik verwacht dat deze in de komende Investor Day iets zullen worden verkleind.

Reken je in een base case met ~€52 miljard i.c.m. een brutowinstmarge van 58% (2023: 51,3%) – en laat je de operationele en nettowinstmarges met 3,2%-3,6%-punt toenemen, dan levert dit in 2030 een operationele winst op van €18,8 miljard (2023: €9 miljard) en een nettowinst van €16,7 miljard (2023: €7,8 miljard). Oftewel een groei in omzet en nettowinst van 9,6% en 11,5% CAGR in de periode 2023-2030 (2014-2023: 18,8% en 23,2%, respectievelijk).

Dit levert een EPS op van €47 in 2030 (in het scenario dat ASML blijvend eigen aandelen zal gaan inkopen, ad -1,5% CAGR).

Over de afgelopen 6 jaar heeft het bedrijf gemiddeld op 41x zijn nettowinst gehandeld. Als je rekent met een multiple compression naar 32x de jaarwinst in 2030, zal het bedrijf op een geïmpliceerde koers van ~€1.500 uitkomen. Op de huidige koers van €681 koop je je nu in voor 14x de verwachte jaarwinst van 2030, en levert dit een geïmpliceerd rendement op van 135% inclusief dividenden herbelegd, ofwel 14,6% CAGR. 

De volledige waarderingsanalyse in excel kun je hier downloaden: ASML Waarderingsmodel

Investeer in jezelf 
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel.

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.