Update ASML 06-09-2024

Update ASML 06-09-2024

Vanochtend, 6 september 2024, publiceerde ASML het volgende persbericht: Statement Regarding Dutch Government’s Updated Export License Requirement.

Het gaat hier om een technische wijziging waarbij ASML voortaan voor onderstaande systemen bij de Nederlandse overheid exportvergunningen dient aan te vragen in plaats van bij de Amerikaanse overheid. Het gaat hier specifiek om de TWINSCAN NXT:1970i and 1980i DUV-immersielithografiesystemen.

Deze exportvergunningsvereisten zijn reeds al voor deze DUV-systemen, net als de geavanceerde EUV-systemen, van kracht en zal daarom geen economische impact hebben, aldus ASML.

Since this is a technical change, this announcement is not expected to have any impact on our financial outlook for 2024 or for our longer-term scenarios as communicated during our Investor Day in November 2022.
—  ASML

Inherent aan een belegging in ASML staan overheidsinmengingen. ASML’s technologie is dusdanig krachtig én uniek dat het een belangrijke variabele is voor toekomstige welvaart. De belangen zijn dan ook groot. Dit op economisch vlak (denk aan de concurrentiepositie van bedrijven die valt of staat doordat zij sneller kunnen innoveren o.b.v. geavanceerde chips), maar vergeet hierbij ook niet de aspecten voor defensie en veiligheid. Als ‘defensief bondgenootschap’ wil de NAVO hierbij altijd koploper zijn in innovatie in deze defensiesector. Toekomstige oorlogen zullen worden gewonnen door de partijen met de meest geavanceerde technologie – die dus ook voorkomen kunnen worden als de defensieve partij een blijvende koppositie behoudt.

Vanuit dit oogpunt is het dus begrijpelijk dat de Verenigde Staten niet willen dat China een bedreiging wordt door een gelijk technologisch niveau, laat staan hierin te excelleren en vooruit te lopen.

Ondanks deze strategische geopolitieke invloeden op ASML, overstijgt ASML deze politieke inmengingen. ASML’s technologie is cruciaal om de komende decennia onder andere te bouwen aan AI-infrastructuur, waarvan de omvang mijns inziens veel groter gaat worden dan wat wij nu kunnen voorzien.

Zoals het management van ASML zelf al mooi aangaf in de meest recente earnings call, is dat de productie van producten met chips door zal blijven gaan, want de vraag wordt steeds groter, en dat het voor hen van minder belang is waar deze productie plaatsvindt op de wereld. Mochten de Verenigde Staten verder restricties opleggen inzake China, al dan niet via de Nederlandse overheid, dan zullen zij hun inwoners zelf moeten gaan voorzien in deze chips (en diens eindproducten) die nu nog worden geïmporteerd uit China. Hiervoor is het benodigd dat de productiecapaciteit in de VS, EU en niet-Chinese landen omhoog gaat, waaraan inherent extra investeringen in de infrastructuur voor chipbedrijven aan ten grondslag liggen. Verdere restricties inzake China zijn dan juist een catalyst voor extra omzetgroei. Momenteel zijn de EU en VS ook al druk bezig om de productie van (geavanceerde) chips naar hun thuislanden te brengen. 

Investeer in jezelf 
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel.

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.