Omzetstijging Ferrari vooral door hoger volume

Omzetstijging Ferrari vooral door hoger volume

Ferrari liet zijn omzet met 109% groeien in de periode 2015 (€2.854 miljoen) tot 2023 (€5.970 miljoen). Oftewel 9,7% CAGR. Over deze periode verhoogde Ferrari zijn afzet van 7.664 verkochte auto's in 2015 tot 13.663 over het afgelopen boekjaar (7,5% CAGR). Hiermee heeft de omzetstijging van Ferrari als primaire grondslag het hogere volume dat het bedrijf afzet. Het prijscomponent vormt op het eerste oog maar een kleine toevoeging op het geheel.

Maar laten we eens verder kijken onder de motorkap van Ferrari. Het bedrijf splits zijn omzet in zijn jaarverslagen uit in de volgende 4 componenten (2015 v/s 2023 omzet, in M):
- Cars & spare parts (€2.080 / €5.119);
- Engines (€219 / €127);
- Sponsorship, commercial & brand (€441 / €572);
- Other (€114 / €152).

De omzet uit Cars & spare parts nam met 11,9% CAGR toe over de periode 2015-2023. Waarom ligt de CAGR op de totale omzet van Ferrari dan toch lager met 9,7%? Dit komt doordat de omzet uit Engines is afgenomen, en de omzet uit commerciële en overige activiteiten in een veel lager tempo zijn mee gestegen dan de omzetstijging uit Cars & spare parts.

Hierdoor nam het percentage dat Cars & spare parts toevoegt aan de omzetmix van Ferrari dan ook toe van 72,9% in FY2015 tot 85,7% in FY2023.

Met een omzetstijging uit Cars & spare parts van 11,9% CAGR en een volumestijging van 7,5% CAGR over de periode 2015-2023, steeg de gemiddelde net sale price (inclusief het component spare parts) dan ook meer dan op het eerste oog zichtbaar is. Deel je de omzet uit Cars & spare parts door het aantal units, dan rolt hier een getal van €270k uit voor 2015 en €375k voor 2023, hetgeen een absolute stijging van 38% betreft, ofwel 4,1% CAGR.

In conclusie zag Ferrari zijn omzet toenemen met als grondslag een positief effect door volumestijging en in iets mindere mate door prijsstijgingen, met als drukkend effect de minder (stijgende) omzet uit overige activiteiten.

Hiermee is volumegroei nog altijd de hoofdmotor van Ferrari. Met een backlog die 'tot ver in 2026' is gevuld, hoeft Ferrari in elk geval niet te twijfelen of het zijn assortiment wellicht te hoog heeft beprijsd. 

Word Lid
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen kunt analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.