Nilar definitief failliet. Curator: “Aandelen niets meer waard”

Nilar Konkurs

Op 1 december 2023 kwam Nilar International AB met het persbericht naar buiten dat het bedrijf een faillissementsaanvraag heeft ingediend bij de rechtbank in het Zweedse Attunda. 

In de afgelopen maanden heeft de verantwoordelijke curator gepoogd om een investeerder te vinden die de ontwikkelaar van thuisbatterijen wilde overnemen of een doorstart wilde geven. Dit mocht helaas niet baten: het bedrijf is nu definitief failliet. Ik sprak met curator Lars Nylund van Advocatenkantoor Fylgia KB en vroeg hem hoe hij terugkijkt op de afgelopen periode: 

“Before the bankruptcy, Ernst & Young tried to find a buyer for all or parts of the business. Ernst & Young emailed 200-300 potential speculators. This was not successful. During the bankruptcy I have tried to find a buyer. Previous owners and founders of Nilar were interested but were unable to follow through and resume operations.” 

Het bedrijf vroeg zijn faillissement nog geen 6 maanden later aan nadat het met het Nederlandse bedrijf Indutecc, onderdeel van de Schuurman Groep, een offtake agreement van SEK 110 miljoen had aangekondigd. Hierbij zou Nilar zijn nieuwe generatie ReOx® 2 batterijen gaan leveren vanaf maart 2024. Dit zou de turn-around moeten zijn die Nilar zou gaan redden van zijn ondergang. 

Deze redding is uitgebleven. Ten tijde van de bekendmaking van de faillissementsaanvraag vroeg ik aan Indutecc hoe zij tegen de val van Nilar aankijken relatief kort na de bekendmaking van hun samenwerking met het bedrijf. Jeroen Panis (Commercieel Manager Indutecc): 

“De val van Nilar is inderdaad zeer triest. Zeker nu Nilar net klaar was met de ontwikkeling van dé ReOx batterij en klaar was om de markt te veroveren. We hopen op een overname kandidaat omdat deze mooie duurzame techniek een kans verdient en niet verloren mag gaan.” 

Dit mocht helaas niet baten. Curator Lars Nylund kon geen investeerder vinden. Ik vroeg Nylund of de jarenlange R&D en gecreëerde IP van Nilar toch nog iets goeds hebben gebracht en of zij überhaupt nog worden ingezet om bij te dragen aan het versnellen van de energietransitie. Nylund: 

“The factory is closed down and the machines have been sold to a company that will start new battery manufacturing but with a different technology. Nilar used Nickel in their batteries. The new company will use Zinc.” 

Enkel de machines worden weer hergebruikt. De R&D, IP en technologie van Nilar is in de prullenbak beland. Over de financiën inzake het faillissement geeft Nylund het volgende aan: 

“The assets in the bankruptcy estate amount to approximately SEK 20 million. The debts amount to approx. SEK 200 million. The assets are therefore not enough to pay all debts. The shares in Nilar International AB are therefore worthless.” 

Zoals bij het gros van de faillissementen bracht de liquidatie van het bedrijf en de verkoop van zijn bezittingen niet genoeg op om alle schuldeisers te betalen. Hierdoor blijft er niets over voor de aandeelhouders en zijn de aandelen derhalve dan ook niets meer waard. 

Jammer voor alle stakeholders en aandeelhouders. Zelf kocht ik 3 jaar geleden, nog onwetend, volledig enthousiast in de hype van de energietransitie en verblind door de beloftes van het management en analisten, mijn eerste plukken Nilar aandelen voor in totaal SEK 439.525,44, om later, bij hun aandelenemissie in de zomer van 2022, nog eens voor SEK 168.876,00 bij te storten in het bedrijf. Voor mij levert dit een verlies op van ruim 600.000 Zweedse kronen, ofwel €57.685,14. 

Een vrij groot bedrag dat je liever niet wilt missen aan het begin van je compounding journey. Een belegging die ik met de juiste kennis en ervaring destijds zeker niet had gemaakt, want er waren rode vlaggen aanwezig. Een combinatie van het ontbreken van de juiste kennis en vaardigheden om rode vlaggen te herkennen, het niet kritisch kunnen duiden van beloftes van het management en de aanwezige risico’s in hun proposities, alsmede emoties de overhand laten geven in je beleggingskeuzes in plaats van op een rationele en wel beargumenteerde wijze een investeringspropositie te benaderen. 

Hieronder de lessen die ik hieruit trek: 

  • Wees kritisch op de mooie verhalen die worden verteld door het management van een bedrijf (in 2027 gaan we zoveel miljard omzetten), analisten (het aandeel heeft veel potentie), experts (deze technologie is de toekomst) of anderen die er wat over vertellen (dit aandeel staat ver onder de IPO koers en zal stijgen). Toets de toekomstige proposities van het management van een bedrijf kritisch en laat je niet verleiden door de mooie verhalen die worden verteld door analisten en experts op Planet Finance. Toets deze kritisch met andere invalshoeken. Toets daarnaast ook kritisch de verhalen van anderen die het aandeel bezitten en er iets over zeggen of een analyse delen. Vaak heeft hierbij het positieve narratief de overhand en worden de negatieve elementen en risico’s niet goed meegenomen. 
  • Planet Finance is irrationeel. Dit zagen we tijdens de extreem hoge waarderingen in 2021 voor veel (jonge) technologie en clean energie bedrijven. Deze bedrijven kregen waarderingen die ver boven hun intrinsieke waardes lagen. Doe je een investering in hoogtijdagen, dan kan je op een moment instappen dat de risico-reward ratio zeer slecht voor je uitvalt. 
  • Het investeren in bedrijven met een negatieve vrijekasstroom brengt additionele risico’s voor jou als kapitaalverschaffer. In de ideale wereld zouden dit soort bedrijven correct geprijsd moeten zijn en zou de risk-rendementsverhouding hier dan ook in lijn mee moeten liggen. Dit is echter veelal niet het geval, waardoor je als belegger in nog niet bewezen businessmodellen of zeer risicovolle groeibedrijven extra alert moet zijn op de waarderingen. 
  • Terugkijkend had ik eerder mijn verlies moeten nemen: het bedrijf veranderde steeds weer van strategie, het was een komen en gaan van mensen in de boardroom en het uitblijven van commercieel succes werd steeds pijnlijker zichtbaar. Ik heb hierbij Nilar teveel kansen gegeven om hun beloofde beterschap te bewerkstelligen. 

Ook dit zijn de kanten die Planet Finance met zich meebrengt. De paden die je kunt bewandelen zijn zeer divers. Heb je geen juiste kennis over deze te bewandelen paden, dan kun je door jezelf en/of door de verkeerde gidsen afdwalen en het spoor bijster worden. 

Voor mij gaat Nilar de boeken in als een grote les aan het begin van een hopelijk betere en voorspoedige beleggingsreis. Mijn opgedane ervaringen geven mij de motivatie om anderen mee te nemen in het opdoen van de juiste kennis en vaardigheden om voor henzelf volledig onafhankelijk en kritisch bedrijven te kunnen onderzoeken. Om hen niet (meer) te laten beïnvloeden door de vele gidsen die Planet Finance kent, die zich veelal beperken tot het succesvolle narratief door enkel hun successen te delen. Want de afgelopen periode heeft mij ook veel inzichten gegeven in de misstanden die deze ogenschijnlijk succesvolle gidsen met zich meebrengen. 

Op naar een kennisrijker Nederland. 

Disclaimer
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.