Mijn beleggingsstrategie

Mijn beleggingsstrategie

Al sinds mijn 16e volg ik de financiële wereld met veel interesse. Mijn profielwerkstuk op de havo ging over de kredietcrisis, die toen net had plaatsgevonden. Met verbazing keek ik naar de puinhoop die door onnodige complexificeringen een wereldwijde economische crisis teweegbracht. En wie plukten hier de vruchten van? Met name vermogenden die extra cash de markt in pompten. Dit met als resultaat dat zij nog rijker zijn geworden, en, doordat onze financiële wereld zo is ingericht dat baten in tijden van voorspoed worden verdeeld aan de aandeelhouders van financiële instellingen, maar verliezen sociaal moeten worden gedragen in tijden van tegenspoed, de minder vermogenden uiteindelijk de grootste lasten hebben gedragen.

Ondanks dit bleef ik gefascineerd door de positieve elementen die de financiële wereld ook kent. Logischerwijs koos ik voor de opleiding bedrijfseconomie en later ook voor de studie bedrijfskunde. Naarmate de jaren vorderden, ben ik zelf ook wat actiever geworden op de beurs. Na veel trial & error jaren, met veel opgedane kennis, ervaringen en getrokken lessen uit gemaakte fouten, kan ik nu eindelijk zeggen dat ik een beleggingsstrategie heb gevonden die echt bij me past. Een strategie waarbij ik ‘s nachts goed kan slapen, dagkoersen me gestolen kunnen worden en ik niet warm of koud word als de aandelen in mijn portefeuille nu stijgen of dalen op een dag.

Mijn beleggingsstrategie zou je in 1 zin kunnen samenvatten als:

“Het investeren in kwaliteitsbedrijven met een sterke moat voor de lange termijn.”

Hieronder neem ik je mee in de langere versie.

Kwaliteit boven kwantiteit. Ik zoek bedrijven die zeer kwalitatief zijn. Dit op basis van historische gegevens waaruit ik een sterke vorm van pricing power wil kunnen afleiden, maar ook op basis van goede vooruitzichten. Hierbij zijn exposure aan positieve seculaire trends en een integere managementteam een must.

Een sterke moat boven alles. Het woord ‘moat’ is een van begrippen uit het vakjargon-woordenboek van Warren Buffett. Hij stelt dat een van de selectiecriteria voor kandidaat-portfoliobedrijven het hebben van een sterk competitief voordeel is. Een moat kan groeien in sterkte maar ook zwakker worden. De slope is hierbij cruciaal, de intercept een goed startpunt. Daarnaast stel ik als voorwaarde dat een moat commercieel geëxploiteerd moet worden.

Lange termijn boven korte termijn. Heb je deze mindset als belegger, dan sta je al 1-0 voor bij het gros van de andere beleggers. De financiële wereld is helaas volledig toegespitst op de korte termijn. Denk aan de waan-van-de-dag publicaties van (financiële) mediabedrijven en de flitsende koersen in je broker app en diens notificaties waarmee je wordt verleid om tot handelen over te gaan. En alle emoties en cognitieve biases die hierbij komen kijken.

Het is cruciaal om voor bovenstaande strategie over discipline en een lange termijn mindset te beschikken. Echte vermogensgroei vindt namelijk plaats door vermogen te laten compounden. 

Een volledige uiteenzetting van mijn beleggingsstrategie lees je hier: Massive Moats Investment Strategy

Investeer in jezelf
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen moet analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.