Just Eat Takeaway laat verbeteringen zien

Just Eat Takeaway laat verbeteringen zien

Just Eat Takeaway.com (JET) publiceerde vanochtend voorbeurs zijn resultaten over de eerste helft van 2024. De maaltijd- en boodschappenbezorger draaide een positieve vrije kasstroom (voor veranderingen in werkkapitaal) van €38 miljoen in deze 6 maanden, hetgeen €116 miljoen hoger is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met H1-2022 betreft het een verbetering van +€445 miljoen.

Kijkend naar de aangepaste operationele winst laat JET ook een verbetering zien in winstgevendheid: de AEBITDA noteerde over de eerste helft van dit jaar €203 miljoen, hetgeen een toenemende verbetering is kijkend naar H1-2021 (-€189 miljoen), H1-2022 (-€134 miljoen) en H1-2023 (€143 miljoen). De nettowinst blijft vooralsnog wel negatief.

De grondslag van deze verbeterde operationele winstgevendheid is een hogere efficiëntie van het bedrijf. De omzet van het bedrijf zelf daalde met 1% namelijk. De bruto transactiewaarde (GTV) van het bedrijf, die alle gefaciliteerde orders omvatten, daalde van €13,4 miljard in H1-2023 naar €13,2 miljard in H1-2024. Exclusief Noord-Amerika, waaronder de divisie Grubhub valt, betreft het echter een stijging van €300 miljoen (€8,1 miljard in H1-2023 / €8,4 miljard in H1-2024).

Kijkend naar de kernmarkten Noord-Europa en Groot-Brittannië en Ierland (UK&I) is een groei in GTV van respectievelijk 5% en 6% in constante valuta zichtbaar. Hierbij bleef het aantal gefaciliteerde orders echter gelijk.

Daarnaast kwam JET met het nieuws ~11 miljoen aandelen in te trekken en per direct een nieuw aandeleninkoopprogramma van €150 miljoen op te gaan starten. Dit is allemaal mogelijk omdat het bedrijf een kaspositie heeft van ruim €1,3 miljard, waarbij de aflossingsmomenten van leningen die het bedrijf nog moet betalen (van in totaal €1,87 miljard) verspreid liggen tussen 25Q3 en 28Q1.

Op 3 augustus 2024 hield ik een long positie in JET. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.