Hoe hard groeide Action's omzet onder 3i Group?

Hoe hard groeide Action's omzet onder 3i Group?

In de post van eergisteren zagen we dat Action zijn aantal filialen met 13,3% CAGR liet groeien over de periode 2005-2011. Na de overname van 3i Group in 2011 — destijds had Action 250+ winkels — steeg het aantal filialen met 20,2% CAGR tot 2.685 eind juni 2024; een flinke stroomversnelling.

Ook Action’s omzetgroei versnelde onder 3i Group. Waar de koopjesketen in FY2005 nog €231 miljoen omzette, steeg dit in FY2011 tot €718 miljoen: een CAGR van 20,8%. Sinds FY2011 steeg deze omzet nog een stuk sneller; met maar liefst 25,8% CAGR om in FY2023 op €11.324 miljoen uit te komen.

Met een omzetgroei die hoger ligt dan de toename in filialen, is ook de omzet per filiaal gestegen. In 2005 noteerde de gemiddelde omzet per winkel €1,82 miljoen, om in 2011 richting €2,67 miljoen te stijgen. De echte sprong werd daarna pas gemaakt: over het afgelopen boekjaar noteerde de gemiddelde omzet per Action winkel €4,69 miljoen (op basis van het gemiddelde aantal filialen in 2023). En dat terwijl ⅔ van het volume verkochte producten een prijskaartje van maximaal €2 had in FY2023 (⅓ van het volume ging zelfs voor minder dan €1 over de toonbank).

Bovenstaande is tevens in lijn met hetgeen Action (& 3i Group) rapporteert: de Like-for-Like omzetgroei — de organische omzetgroei vergeleken met reeds geopende winkels uit het vorige boekjaar — groeide met 9,0% in H1-2024. Inclusief 213 nieuwe vestigingen TTM groeide de omzet van Action met 20,1% in de eerste helft van 2024.

Action is voor 3i Group een langlopend succes geworden. Hiermee onderscheidt de investeringsmaatschappij zich van andere peers in de wereld van Private Equity, die veelal een kortere termijn horizon hebben. Deze lange termijn horizon heeft zijn vruchten afgeworpen: 3i Group profiteert van de compounding-effecten van Action en koopt nog altijd extra aandelen bij. Zo vergrootte het zijn positie in de laatste 5 jaar met 12,3%-punt tot 57,6% per 18 juli 2024.

Over de 4 meest recente kwartalen boekte Action een omzet van €12.365 miljoen. Hierop boekte het bedrijf een operationele EBITDA van €1.775 miljoen (marge: 14,4%).

Meer over de winstgevendheid van Action en de ontwikkeling hiervan sinds 2005, lees je in het volgende artikel.

🔔 Blijf op de hoogte van onderzoek naar kwaliteitsbedrijven en de theorie over kwaliteitsbeleggen, met de focus op moats. Beursbaas is te volgen op LinkedIn, Instagram, Threads, X en TikTok. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.