Herrie in laadpalenfabriek Alfen: aandeel -43%

© 2024 Alfen N.V.

Herrie in laadpalenfabriek Alfen: aandeel-43%. Of beter gesteld: herrie in energie-opslagsystemen en netwerkoplossingen leverancier Alfen. Want daar haalt het bedrijf het gros van zijn omzet uit. Laten we gaan kijken wat het bedrijf daarover vanochtend bekend maakte

Alfen kwam voorbeurs met het bericht dat zij hun outlook voor 2024 naar beneden bijstellen, alsmede hun middellange termijn doelstellingen opnieuw gaan beoordelen. Het bedrijf meldt dat zijn netwerkoplossingen-tak lijdt door problemen in de toeleveringsketen van betonnen behuizingen, alsmede de toegenomen doorlooptijden voor het verkrijgen en realiseren van een netaansluiting. 

Daarnaast meldt het bedrijf dat meerdere grote deals inzake energie-opslagsystemen worden uitgesteld en waarschijnlijk pas in 2025 zullen bij gaan dragen aan de omzet van het bedrijf, waarbij het aangeeft dat de kostprijs van energy-opslagsystemen sneller dalen dan voorheen. Goed voor onze maatschappij, maar slecht voor de aandeelhouders van een onderneming zonder moat: de marges verdwijnen als sneeuw voor de zon. Begin april jl. maakte ik een Moat Analyse over Alfen en vreesde destijds al dat er in de toekomst lagere marges te verwachten zijn voor Alfen in zijn energie-opslagsystemen en laadpalen divisies. 

Naast hogere concurrentie en lagere afzetprijzen in de markt, daalt nu ook de vraag in deze markt. Het bedrijf stelt zijn omzetverwachting voor FY2024 dan ook naar beneden bij naar €485-€520 miljoen van €590-€660 miljoen. Dit is een terugval van 18%-21%. Daarnaast schrijft het bedrijf een bedrag van €11,1 miljoen af op voorzieningen (€7,5 miljoen) en verouderde voorraad laadpalen (€3,6 miljoen). 

Een kengetal in de winstgevendheid van Alfen is de aangepaste EBITDA-marge. Deze noteerde in 2022 18%, in 2023 11,3% en wordt nu op FY2024 op ca. 5% geraamd (‘mid-single digit’). Dit is een kwantificering van de moat van het bedrijf (die het dus niet heeft): marges dalen doordat de kosten sneller stijgen dan dat de omzet stijgt – of doordat de omzet sneller afneemt dan dat de kosten dit doen. 

Disclaimer 

Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.eu), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.