Een Aandelen Portefeuille opbouwen: het Massive Moats Portfolio uitgelicht

Sinds begin deze maand ben ik begonnen met wekelijks €500 in te leggen in een nieuw aangemaakte aandelenportefeuille: het Massive Moats Portfolio. In dit portfolio heb ik 23 bedrijven geselecteerd en opgenomen, met verschillende wegingen, die mijn inziens beschikken over Massive Moats. In dit artikel zal ik deze 23 bedrijven kort bij langs gaan en vertellen waarom ik van mening ben dat deze bedrijven juist zo toekomstbestendig zijn door deze Moats. Een 'Moat' is een vertaling voor 'Slotgracht', een benaming die o.a. Warren Buffett en Charlie Munger geven aan bedrijven die onverslaanbaar zijn en een compounding effect hebben. 

In het Massive Moats Portfolio maken 7 bedrijven deel uit voor 56% van het totaal. Om het Portfolio te diversifiëren is er voor gekozen om ook 6 bedrijven met een weging van 4% op te nemen (goed voor 24%) en 10 bedrijven met een weging van 2% (totaal 20%). Dit zijn onder andere 3 oligopolies op het gebied van spoornetwerken in Noord-Amerika (samen goed voor 6%), maar ook bedrijven die zich richten op consumptieve bestedingen, zoals bijvoorbeeld McDonalds, Nike en Domino's Pizza (samen ook goed voor 6%). Hieronder volgt een opsomming per sector en geografische regio, waarna vervolgens elke holding specifiek wordt toegelicht waarom ik denk dat deze bedrijven beschikken over Massive Moats.

Sectoren:

 • Technology: 54%
 • Consumers, Retail: 14%
 • Consumers, Luxury: 10%
 • Financial, Credit Rating: 8% 
 • Railway: 6%
 • Financial, Holdings: 4%
 • Financial, Stock Exchange: 4%

 Geografische Regio's:

 • Noord-Amerika: 76%
 • EU: 18%
 • Taiwan: 4%
 • China: 2%

Costo Wholesale (8%) 

Costco Wholesale, een retailbedrijf met zijn hoofdzetel in Amerika, maakt voor 8% deel uit van dit portfolio. Het bedrijf heeft een enorme Moat vanwege verschillende redenen. Ten eerste biedt het bedrijf zijn klanten hoogwaardige producten aan tegen lagere prijzen dan zijn concurrenten. Dit is mogelijk doordat Costco grootschalig inkoopt en zich richt op een beperkt aantal producten. Hierdoor kan het bedrijf een sterke onderhandelingspositie innemen ten opzichte van leveranciers en de kosten laag houden.

Daarnaast biedt Costco een unieke winkelervaring aan zijn klanten, waaronder een ledenmodel dat exclusiviteit creëert en loyale klanten aantrekt. Het bedrijf heeft ook een sterk e-commerce platform ontwikkeld dat naadloos integreert met zijn fysieke winkels.

Ten slotte heeft Costco een sterke financiële positie en een solide bedrijfsmodel. Het bedrijf heeft een hoge omzetgroei, winstgevendheid en kasstroomgeneratie, wat het in staat stelt om te blijven investeren in groei en innovatie. Dit alles maakt Costco een geduchte concurrent voor andere retailers en creëert dit alles een grote Moat rond het bedrijf. 

LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy (8%) 

LVMH, oftewel Louis Vuitton Moët Hennessy, heeft significante Moats vanwege diverse redenen. Het bedrijf is wereldwijd bekend om zijn luxe merkenportfolio, waaronder Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Fendi, Celine en vele anderen. Deze merken hebben een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van kwaliteit, exclusiviteit en vakmanschap, waardoor LVMH een sterke positie heeft op de wereldwijde luxe consumentenmerken markt.

Daarnaast heeft LVMH een unieke verticaal geïntegreerde bedrijfsmodel. Het bedrijf bezit niet alleen de merken, maar ook productiefaciliteiten, distributiekanalen en retailwinkels. Dit stelt het bedrijf in staat om de hele waardeketen te beheersen en te optimaliseren, wat resulteert in efficiëntie en kostenbesparingen.

Bovendien heeft LVMH een sterke aanwezigheid in verschillende geografische regio's en marktsegmenten, waardoor het bedrijf veerkrachtig is tegen economische cycli en veranderingen in de consumentenvraag. Zo liet het bedrijf tijdens de financiële crisis en ander economisch minder sterke periodes prima resultaten zien. Het bedrijf heeft ook een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, waardoor het voorop blijft lopen in de industrie.

Tot slot heeft LVMH een sterke financiële positie en een solide track record op het gebied van winstgevendheid en groei. Dit stelt het bedrijf in staat om te blijven investeren in zijn merken en bedrijfsactiviteiten en om nieuwe kansen aan te gaan in het luxere segment van consumentenmerken. 

ASML (8%) 

ASML, Neerlands trots, mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met zijn monopoly op zeer geavanceerde machines voor chips. ASML heeft Moats vanwege verschillende redenen. Ten eerste is het bedrijf een marktleider in de productie van geavanceerde machines die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Het bedrijf heeft een dominante positie in de markt vanwege zijn geavanceerde technologie en zijn focus op onderzoek en ontwikkeling. 

Daarnaast heeft ASML patenten en intellectuele eigendomsrechten op zijn technologie, wat het moeilijk maakt voor concurrenten om vergelijkbare producten te ontwikkelen.

Ten slotte heeft ASML een sterke financiële positie en een solide bedrijfsmodel. Het bedrijf heeft een hoge omzetgroei, winstgevendheid en kasstroomgeneratie, wat het in staat stelt om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dit alles maakt ASML koploper met zijn monopoly in de halfgeleiderindustrie en creëert dit een grote Moat rond het bedrijf. 

Amazon (8%) 

Amazon heeft een enorme moat vanwege verschillende redenen. Ten eerste is het bedrijf de grootste online retailer ter wereld met een enorm klantenbestand. Het heeft een enorm assortiment producten en biedt zijn klanten een snelle en betrouwbare levering. Dit geeft Amazon een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van andere online retailers. 

Daarnaast heeft Amazon een sterk e-commerce platform ontwikkeld dat naadloos integreert met andere services zoals Amazon Prime, Amazon Web Services, en Alexa. Hierdoor creëert het bedrijf een loyaliteit en afhankelijkheid bij zijn klanten die moeilijk te evenaren is. 

Amazon heeft ook geïnvesteerd in geavanceerde logistieke technologieën en is een pionier op het gebied van dronelevering, waardoor het zijn klanten een nog snellere en efficiëntere levering kan bieden. Dit geeft Amazon een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van andere online retailers en maakt het moeilijk voor hen om te concurreren. Tot slot heeft Amazon een sterk financieel model en een grote kaspositie. Dit stelt het bedrijf in staat om te blijven investeren in nieuwe technologieën en diensten, waardoor het zijn Moat verder kan vergroten. 

Apple (8%) 

Ook Apple mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van Massive Moats. Zo heeft het bedrijf Moats vanwege diverse redenen. Ten eerste heeft het bedrijf een zeer trouw klantenbestand, dat bereid is om premium prijzen te betalen voor Apple-producten vanwege hun kwaliteit en design. Hierdoor heeft Apple een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van andere fabrikanten van elektronica. 

Ten tweede heeft Apple een zeer sterke merknaam en reputatie opgebouwd, wat bijdraagt aan de loyaliteit van klanten en hun bereidheid om meer te betalen voor producten van Apple. Het bedrijf heeft ook een onderscheidende uitstraling en ontwerp dat zeer herkenbaar is en vaak geïmiteerd wordt door andere fabrikanten. 

Daarnaast heeft Apple een zeer sterke positie in de markt vanwege zijn besturingssysteem, iOS, en de App Store, die exclusief beschikbaar is voor Apple-producten. Hierdoor hebben ontwikkelaars een grote motivatie om apps te ontwikkelen voor het iOS-platform en zijn Apple-gebruikers bereid om meer te betalen voor apps. Ten slotte heeft Apple een enorm financiële voorsprong met zijn enorme kaspositie. Dit stelt het bedrijf in staat om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, en het kan zich veroorloven om risico's te nemen bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

Microsoft (8%) 

Microsoft heeft een groot track record en heeft Moats vanwege verschillende redenen. Ten eerste heeft het bedrijf een zeer sterk besturingssysteem, Windows, dat wereldwijd wordt gebruikt door miljoenen mensen en bedrijven. Dit heeft Microsoft een enorm concurrentievoordeel gegeven en maakt het voor andere bedrijven moeilijk om de markt te betreden. 

Ten tweede heeft Microsoft een sterke positie in de markt voor kantoorproductiviteitssoftware, met zijn producten zoals Word, Excel en PowerPoint die bijna universeel worden gebruikt in de bedrijfswereld. Dit heeft het bedrijf een grote Moat gegeven en maakt het voor concurrenten moeilijk om een vergelijkbaar product aan te bieden. 

Daarnaast heeft Microsoft een sterke positie in de gamingindustrie, met zijn Xbox-console en bijbehorende gamebibliotheek. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in cloud computing-diensten, zoals Microsoft Azure, waardoor het een sterke positie heeft in deze snelgroeiende sector. Tevens is Microsoft eigenaar van LinkedIn en deels van Chat-GTP. Tot slot heeft Microsoft een sterk financieel model en een grote kaspositie, waardoor het bedrijf zich kan veroorloven om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Alphabet (8%) 

Alphabet (bekend van onder andere Google) heeft tevens significante Moats, en wel om de volgende redenen. Ten eerste heeft het bedrijf een dominantie positie in de zoekmachine-industrie met Google Search. Bijna iedereen die op zoek is naar informatie op internet, gebruikt Google, wat het bedrijf een enorme hoeveelheid gebruikersgegevens oplevert. Dit heeft Google in staat gesteld om zeer gerichte advertenties te bieden, wat het bedrijf een groot concurrentievoordeel geeft in de online advertentiemarkt. 

Ten tweede heeft Alphabet een sterke positie in de markt van mobiele besturingssystemen met Android, dat wereldwijd op de meeste smartphones wordt gebruikt. Dit geeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel ten opzichte van andere mobiele besturingssystemen. 

Daarnaast heeft Alphabet een sterke positie in de markt voor online video, met YouTube dat een van de grootste video-platforms ter wereld is. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in cloud computing-diensten, zoals Google Cloud, waardoor het een sterke positie heeft in deze snelgroeiende sector. Tot slot heeft Alphabet een sterk financieel model en een grote kaspositie, waardoor het bedrijf zich kan veroorloven om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (4%) 

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) heeft een enorme Moat vanwege verschillende redenen. Ten eerste is TSMC de grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld, met een marktaandeel van ongeveer 50%. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van chips voor andere bedrijven, waaronder grote technologiebedrijven zoals Apple en Qualcomm. 

Ten tweede heeft TSMC een zeer geavanceerde productietechnologie en -proces, waardoor het in staat is om de nieuwste en meest geavanceerde chips te produceren. Dit heeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel gegeven en maakt het voor andere halfgeleiderfabrikanten moeilijk om de markt te betreden. 

Daarnaast heeft TSMC een sterke positie in de markt van geavanceerde halfgeleiders, zoals de chips die worden gebruikt in smartphones en high-performance computers. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals 5G-chips en kunstmatige intelligentie (AI)-gerelateerde chips, waardoor het zich in de voorhoede van de halfgeleiderindustrie bevindt. Tot slot heeft TSMC een sterk financieel model en een grote kaspositie.

Adobe (4%)

Adobe heeft een enorme Moat vanwege de volgende redenen. Ten eerste heeft het bedrijf een dominante positie in de markt voor grafische ontwerp- en beeldbewerkingssoftware, met producten zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Deze producten zijn de industriestandaard en worden veel gebruikt door professionals en bedrijven over de hele wereld, waardoor het moeilijk is voor andere bedrijven om deze markt te betreden. 

Ten tweede heeft Adobe een sterke positie in de markt voor digitale marketing- en e-commerce-oplossingen, met producten zoals Adobe Experience Cloud en Magento Commerce. Dit heeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel gegeven en maakt het voor andere bedrijven moeilijk om te concurreren in deze snelgroeiende markt. 

Daarnaast heeft Adobe een sterke positie in de markt voor creatieve content, met producten zoals Adobe Stock en Adobe Fonts. Dit geeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel en maakt het moeilijk voor andere bedrijven om te concurreren in deze markt. Tot slot heeft Adobe een sterk financieel model en een grote kaspositie, waardoor het bedrijf zich kan veroorloven om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Moody's (4%) 

Moody's heeft samen met Standard & Poor's Global en Fitch Ratings een oligopolie op de markt voor kredietboordeling. Zo heeft het bedrijf Moats om verschillende redenen. Ten eerste is Moody's dus een van de drie grootste kredietbeoordelingsbureaus ter wereld, samen met S&P Global en Fitch Ratings. Dit betekent dat Moody's een dominante positie heeft in de markt en als zodanig veel vertrouwen geniet van investeerders, financiële instellingen en overheden. 

Ten tweede heeft Moody's een grote hoeveelheid data en expertise opgebouwd over kredietbeoordelingen en risicobeheer, waardoor het in staat is om nauwkeurige en betrouwbare beoordelingen te leveren aan zijn klanten. Dit heeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel gegeven en maakt het moeilijk voor andere kredietbeoordelingsbureaus om te concurreren in deze markt. 

Daarnaast heeft Moody's een sterke reputatie opgebouwd als een onafhankelijke en objectieve beoordelaar van kredietrisico. Dit heeft het vertrouwen van de markt en van regelgevers verdiend, waardoor Moody's een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de kredietwaardigheid van bedrijven, financiële instellingen en overheden. Tot slot heeft Moody's een sterk financieel model en een grote kaspositie.

Standard & Poor's Global (4%) 

Naast Moody's maakt ook S&P Global deel uit van deze oligopolie op de kredietbeoordelingsmarkt. Zo heeft het bedrijf diverse Moats om de volgende redenen. Ten eerste is S&P Global een van de grootste en meest gerespecteerde financiële informatie- en analysebedrijven ter wereld. Het heeft een lange geschiedenis van het verstrekken van kwalitatief hoogwaardige gegevens en analyses over de wereldwijde financiële markten en economieën. 

Ten tweede heeft S&P Global een brede en diverse portfolio van producten en diensten, waaronder kredietbeoordelingen, financiële gegevens, marktanalyse en risicobeheer. Dit heeft het bedrijf een groot concurrentievoordeel gegeven en maakt het moeilijk voor andere bedrijven om te concurreren in deze markt. 

Daarnaast heeft S&P Global een uitgebreid wereldwijd netwerk van klanten en partners opgebouwd, variërend van financiële instellingen en investeerders tot overheden en bedrijven. Dit heeft het bedrijf een belangrijke rol gegeven in de wereldwijde financiële sector en maakt het moeilijk voor concurrenten om deze positie te evenaren. Tot slot heeft S&P Global een sterk financieel model en een grote kaspositie, waardoor het grote aandeelhouderswaarde kan creëren. 

SAP (4%) 

SAP heeft een steady Moat vanwege verschillende redenen. Ten eerste is SAP een van 's werelds grootste leveranciers van zakelijke softwareoplossingen, waaronder Enterprise Resource Planning (ERP), Customer Relationship Management (CRM), Supply Chain Management (SCM) en Business Intelligence (BI). Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van innovatie en leiderschap in deze markt en heeft een breed scala aan klanten over de hele wereld. 

Ten tweede heeft SAP een uitgebreid ecosysteem van partners en ontwikkelaars opgebouwd die zich richten op het ontwikkelen van oplossingen voor SAP-software. Dit heeft het bedrijf een concurrentievoordeel gegeven en heeft geleid tot een breed scala aan oplossingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van verschillende bedrijven en industrieën. 

Daarnaast heeft SAP een schat aan data en expertise opgebouwd over verschillende zakelijke processen en workflows. Dit heeft het bedrijf in staat gesteld om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bedrijven helpen hun activiteiten te stroomlijnen en hun efficiëntie te verbeteren. 

Tot slot heeft SAP een sterke reputatie opgebouwd als een betrouwbare en veilige leverancier van bedrijfssoftware. Het bedrijf heeft uitgebreide beveiligingsmaatregelen en processen geïmplementeerd om de vertrouwelijkheid en integriteit van de gegevens van klanten te waarborgen. Dit heeft geleid tot een hoge mate van vertrouwen bij klanten en heeft het bedrijf geholpen zijn positie als leider in de markt te versterken. 

Euronext (4%) 

Euronext heeft een Moat vanwege de volgende redenen. Ten eerste is Euronext een van de grootste beursbedrijven van Europa en heeft het een belangrijke rol in het faciliteren van handel en het aantrekken van kapitaal voor bedrijven. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van innovatie en heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in technologie om zijn diensten te verbeteren en uit te breiden. 

Ten tweede heeft Euronext een uitgebreid netwerk van klanten en partners opgebouwd, waaronder beleggers, effectenmakelaars en bedrijven die op de beurs genoteerd zijn. Dit heeft het bedrijf een belangrijke positie gegeven in de Europese kapitaalmarkt en maakt het moeilijk voor andere beursbedrijven om te concurreren, mede door regelmatig een overname te doen. Niks voor niks wordt Euronext ook wel een overnamemachine genoemd. 

Daarnaast heeft Euronext een breed scala aan producten en diensten ontwikkeld voor onder andere aandelen, obligaties, derivaten en ETF's. Dit heeft het bedrijf in staat gesteld om te voldoen aan de behoeften van verschillende klanten en om nieuwe inkomstenstromen te genereren. 

Tot slot heeft Euronext een sterke focus op regelgeving en naleving van de wet- en regelgeving. Het bedrijf heeft uitgebreide interne controle- en risicobeheersingsprocedures geïmplementeerd om de integriteit en veiligheid van zijn beursactiviteiten te waarborgen. Dit heeft geleid tot een hoge mate van vertrouwen bij klanten en investeerders en heeft geholpen om de reputatie van Euronext als een betrouwbare en transparante beurs te versterken. 

McDonalds (2%) 

McDonald's heeft een enorme Moat vanwege verschillende redenen. Ten eerste is McDonald's een van 's werelds grootste fastfoodketens, met duizenden restaurants over de hele wereld. Het bedrijf heeft een bekende en populaire merknaam en heeft een brede en trouwe klantenbasis opgebouwd. 

Ten tweede heeft McDonald's een sterk franchisemodel ontwikkeld, waarbij individuele franchisenemers verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken in elk restaurant. Dit heeft het bedrijf in staat gesteld om snel en efficiënt uit te breiden en heeft het een groot netwerk van restaurants opgeleverd, waardoor het moeilijk is voor concurrenten om te concurreren. 

Daarnaast heeft McDonald's een goed georganiseerde toeleveringsketen opgebouwd om consistentie en kwaliteit te waarborgen in elk restaurant. Het bedrijf werkt samen met leveranciers over de hele wereld om ingrediënten van hoge kwaliteit te leveren en heeft uitgebreide operationele procedures geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat elke maaltijd dezelfde kwaliteit heeft. 

Tot slot heeft McDonald's een sterk marketing- en reclameprogramma ontwikkeld om zijn merk te promoten en klanten te trekken. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeften en wensen van klanten en heeft daarop ingespeeld met nieuwe producten en promoties. 

Union Pacific (2%)

Union Pacific heeft een Moat vanwege zijn oligopolie op het spoorwegnetwerk in Noord-Amerika. Union Pacific is namelijk een van de grootste spoorwegmaatschappijen in de Verenigde Staten en heeft het een belangrijke rol in het vervoeren van goederen door het land. Het bedrijf heeft een uitgebreid netwerk van spoorlijnen en infrastructuur, wat het moeilijk maakt voor concurrenten om te concurreren. 

Daarnaast heeft Union Pacific geïnvesteerd in geavanceerde technologie om zijn diensten te verbeteren en uit te breiden. Het bedrijf gebruikt geavanceerde gegevensanalyse en automatisering om de efficiëntie van zijn operaties te verbeteren en heeft geïnvesteerd in nieuwe locomotieven en wagons om de kwaliteit van zijn diensten te verbeteren. 

Tevens heeft Union Pacific sterke relaties opgebouwd met klanten in verschillende sectoren, waaronder de landbouw, de mijnbouw en de olie- en gasindustrie. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als een betrouwbare en efficiënte spoorwegmaatschappij en heeft langdurige contracten met veel van zijn klanten. 

Nike (2%) 

Nike heeft een stabiele Moat vanwege de volgende redenen. Ten eerste is Nike een van de grootste sportmerken ter wereld en heeft het een iconische merknaam en logo. Het bedrijf heeft een brede en trouwe klantenbasis opgebouwd en heeft een reputatie opgebouwd als een toonaangevend sportmerk. 

Ten tweede heeft Nike een uitgebreide productlijn ontwikkeld met een breed scala aan sportartikelen, waaronder schoenen, kleding en accessoires. Het bedrijf heeft voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe en innovatieve producten te ontwikkelen en heeft sterke relaties opgebouwd met atleten en sportteams over de hele wereld. 

Daarnaast heeft Nike een sterke machine van marketing en reclame ontwikkeld om zijn merk te promoten en klanten te trekken. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeften en wensen van klanten en heeft daarop ingespeeld met nieuwe producten en promoties. Nike heeft sterke sponsorovereenkomsten met atleten en sportteams en gebruikt sociale media en andere digitale kanalen om zijn merk te promoten. 

Tot slot heeft Nike een goed georganiseerde toeleveringsketen opgebouwd om de kwaliteit en consistentie van zijn producten te waarborgen. Het bedrijf werkt samen met leveranciers over de hele wereld om materialen van hoge kwaliteit te leveren en heeft uitgebreide operationele procedures geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat elke product dezelfde kwaliteit heeft. 

Baidu (2%) 

Baidu heeft een enorme Moat vanwege diverse redenen. Ten eerste is Baidu de grootste zoekmachine in China en heeft het een dominant marktaandeel in de Chinese zoekmarkt. Het bedrijf heeft een uitgebreide database van Chinese content en heeft uitgebreide kennis van de Chinese taal en cultuur, wat een groot voordeel biedt ten opzichte van buitenlandse zoekmachines. 

Ten tweede heeft Baidu een uitgebreid ecosysteem ontwikkeld, waaronder diensten als Baidu Maps, Baidu Wallet en Baidu Baike. Dit ecosysteem biedt een breed scala aan diensten aan de Chinese consument en vergroot de loyaliteit van de gebruikers. 

Daarnaast heeft Baidu uitgebreid geïnvesteerd in AI-technologieën en heeft het een leidende positie op het gebied van AI in China. Het bedrijf heeft AI-technologieën geïntegreerd in zijn zoekmachine en andere diensten, waardoor het bedrijf in staat is om betere en meer gepersonaliseerde zoekresultaten te bieden aan gebruikers. 

Bovendien heeft Baidu sterke relaties opgebouwd met Chinese bedrijven en overheden, wat heeft geleid tot verschillende partnerschappen en samenwerkingsverbanden. Dit heeft het bedrijf geholpen om zijn positie in de Chinese markt te versterken en heeft het bedrijf een voordeel gegeven ten opzichte van buitenlandse concurrenten. 

Tot slot heeft Baidu een goed georganiseerde toeleveringsketen en een sterke financiële positie, wat het bedrijf in staat stelt om te blijven investeren in nieuwe technologieën en diensten. Ondanks de China-factor mag dit mooie groeibedrijf niet ontbreken in het Massive Moats Portfolio. 

Markel (2%) 

Markel heeft een Moat vanwege zijn unieke bedrijfsmodel en solide financiële positie. Het bedrijf is een verzekeringsholding en heeft een diverse portefeuille van verzekeringsbedrijven, investeringen en overige activiteiten. 

Markel richt zich op nichemarkten die andere verzekeraars vaak negeren, zoals paardenverzekeringen en evenementenverzekeringen. Dit stelt Markel in staat om een ​​concurrerend voordeel te creëren door expertise op te bouwen in deze markten en klanten beter te kunnen bedienen. 

Bovendien is Markel zeer selectief bij het kiezen van zijn klanten en heeft het bedrijf een sterke focus op risicobeheersing. Dit heeft geleid tot een laag verliesratio en een lage kostenratio, wat heeft bijgedragen aan de financiële stabiliteit van het bedrijf. 

Daarnaast heeft Markel een lange-termijn focus en een gedisciplineerd investeringsbeleid. Het bedrijf heeft een succesvolle geschiedenis van het genereren van waarde voor zijn aandeelhouders door het investeren in hoogwaardige, lange termijn investeringen. 

Ten slotte heeft Markel een solide financiële positie met een hoge solvabiliteit en een sterk cash-genererend vermogen. Dit stelt het bedrijf in staat om te investeren in nieuwe groeimogelijkheden en mogelijke overnames. 

Al deze factoren creëren een grote Moat rond Markel, waardoor het bedrijf in staat is om te blijven groeien en een belangrijke speler te blijven in de verzekeringssector. 

Ferrari (2%) 

Ferrari heeft een enorme Moat vanwege zijn sterke merk, technologische knowhow en exclusiviteit in de markt voor high-end sportauto's. 

Ferrari is al meer dan 70 jaar een symbool van exclusiviteit, luxe en prestaties en heeft een trouwe fanbase en klantenkring opgebouwd. Het merk is wereldwijd bekend en heeft een zeer sterke merkwaarde. 

Bovendien heeft Ferrari een uitgebreide technologische knowhow die het bedrijf in staat stelt om high-end sportauto's te produceren die uniek zijn in hun prestaties, ontwerp en technologie. Ferrari investeert veel in R&D en heeft een uitgebreide patentenportfolio, waardoor het bedrijf een voorsprong heeft op zijn concurrenten. 

Daarnaast handhaaft Ferrari zijn exclusiviteit door zijn productie te beperken en zich te richten op een beperkte markt van high-end sportauto's. Dit creëert schaarste en verhoogt de waarde van het merk en de auto's. 

Ten slotte heeft Ferrari een sterke financiële positie met een hoog rendement op investeringen en een solide balans. Dit stelt het bedrijf in staat om te blijven investeren in R&D en te groeien op lange termijn. Al deze factoren zorgen voor een grote Moat rond Ferrari, waardoor het bedrijf in staat is om zijn sterke merkwaarde en exclusiviteit te behouden en een belangrijke speler te blijven in de markt voor high-end sportauto's. 

Canadian National Railway (2%) 

Canadian National Railway heeft net zoals Union Pacific een Moat vanwege zijn spoorwegnetwerk, dat zich uitstrekt over heel Noord-Amerika. Canadian National Railway is de grootste en meest diverse spoorwegmaatschappij in Canada en een van de grootste in de Verenigde Staten, met een totale lengte van meer dan 32.000 kilometer spoorlijnen. 

Het spoorwegnetwerk van Canadian National Railway is strategisch gelegen om belangrijke markten te bedienen, waaronder de belangrijke havens van Vancouver, Prince Rupert en Halifax in Canada, evenals belangrijke Amerikaanse havens zoals New York, New Jersey en New Orleans. Bovendien heeft Canadian National Railway toegang tot belangrijke transportroutes, waaronder het Panamakanaal en de St. Lawrence Seaway. 

Dit uitgebreide spoorwegnetwerk geeft Canadian National Railway een enorme schaalvoordeel ten opzichte van zijn concurrenten en stelt het bedrijf in staat om efficiënter te werken en hogere marges te behalen. Canadian National Railway kan ook hogere prijzen vragen voor zijn diensten, omdat het bedrijf een belangrijke speler is in de transportindustrie en weinig concurrentie heeft. 

Daarnaast heeft Canadian National Railway een sterke focus op innovatie en technologie, en maakt het gebruik van geavanceerde systemen voor treinbeheer en veiligheid. Dit heeft geleid tot een van de veiligste spoorwegnetwerken ter wereld en een uitstekende reputatie bij klanten. 

Domino's Pizza (2%) 

Domino's Pizza heeft een enorme moat vanwege zijn sterke merknaam, schaalvoordelen en unieke bedrijfsmodel. Domino's Pizza is een van de grootste pizzaketens ter wereld en heeft een sterke merknaam opgebouwd met zijn kenmerkende pizza's en snelle bezorgservice. Dit heeft geleid tot een trouwe klantenkring en een sterk merkimago, wat moeilijk te evenaren is door concurrenten. 

Daarnaast profiteert Domino's Pizza van schaalvoordelen. Het bedrijf heeft een uitgebreid netwerk van restaurants en bezorgers, wat zorgt voor efficiëntie en kostenbesparingen. Hierdoor kan het bedrijf competitieve prijzen aanbieden en een hogere winstmarge behouden dan concurrenten. 

Het bedrijfsmodel van Domino's Pizza is ook uniek. Het bedrijf richt zich sterk op technologie en innovatie, met onder andere de mogelijkheid om online te bestellen en track & trace van bestellingen. Dit heeft geleid tot een verbeterde klantervaring en efficiëntere bedrijfsvoering. 

Bovendien heeft Domino's Pizza een sterke focus op franchising. Dit stelt het bedrijf in staat om snel te groeien zonder hoge investeringskosten. Het bedrijf kan profiteren van de lokale kennis en ervaring van franchisenemers, terwijl het merk en de operationele standaarden worden behouden. 

Canadian Pacific Railway (2%) 

Canadian Pacific Railway heeft net zoals Union Pacific en Canadian National Railway een Moat vanwege zijn sterke positie in de Noord-Amerikaanse spoorwegindustrie, efficiëntie en schaalvoordelen. 

Als een van de grootste spoorwegmaatschappijen in Noord-Amerika heeft Canadian Pacific Railway een uitgebreid netwerk van spoorlijnen en terminals. Dit stelt het bedrijf in staat om een breed scala aan goederen en materialen te vervoeren, van grondstoffen tot eindproducten, en dit te doen met een hoge mate van efficiëntie. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in geavanceerde technologieën, zoals treintechnologie en spoorwegsignaaltechnologie, om de betrouwbaarheid en veiligheid van zijn activiteiten te verbeteren. 

Daarnaast profiteert Canadian Pacific Railway van schaalvoordelen, wat inhoudt dat het bedrijf lagere operationele kosten heeft vanwege de grootschalige bedrijfsvoering. Dit stelt het bedrijf in staat om competitieve prijzen aan te bieden en hogere winstmarges te behalen dan concurrenten. 

Bovendien heeft Canadian Pacific Railway een sterke positie in de spoorwegindustrie en beschikt het over aanzienlijke toegangsbarrières. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor nieuwe spelers om te concurreren vanwege de hoge kapitaalvereisten om spoorlijnen en terminals te bouwen en te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat de concurrentie in de spoorwegindustrie beperkt blijft, wat de sterke positie van Canadian Pacific Railway verder versterkt. 

Berkshire Hathaway (2%) 

Uiteraard mag Berkshire Hathaway niet ontbreken met zijn uitstekende track record onder Warren Buffett. Warren Buffett wordt beschouwd als een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Onder zijn leiding heeft Berkshire Hathaway consistent hoge rendementen behaald en heeft het bedrijf een reputatie opgebouwd van zorgvuldige en succesvolle investeringen. Hierdoor heeft Berkshire Hathaway een sterke financiële positie en beschikt het over veel kapitaal om te investeren. 

Daarnaast heeft Berkshire Hathaway een unieke bedrijfsstructuur waarbij het bedrijf minder focus heeft op kwartaalresultaten en meer op lange termijn doelen. Dit stelt het bedrijf in staat om te investeren in activiteiten en bedrijven die op korte termijn misschien niet winstgevend zijn, maar op lange termijn wel kunnen bijdragen aan de groei en winstgevendheid van het bedrijf. 

Berkshire Hathaway is ook zeer divers in zijn activiteiten en investeringen. Het bedrijf heeft aandelenbelangen in een breed scala aan bedrijven, waaronder verzekeraars, banken, technologiebedrijven en detailhandelsbedrijven. Hierdoor heeft Berkshire Hathaway een lage correlatie met de markt en is het bedrijf minder gevoelig voor economische neergangen en schommelingen op de beurs. 

Bovendien heeft Berkshire Hathaway een enorm en loyaal klantenbestand vanwege zijn uitstekende reputatie en merknaam. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van sterke prestaties en transparante communicatie, waardoor klanten en beleggers vertrouwen hebben in het bedrijf en zijn leiderschap. 

Disclaimer
Publicaties op deze Website (https://debeursbaas.nl) zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het opbouwen van een portfolio. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten e/o cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. Deze dienen puur ter illustratie van onze visie. De documentatie gepresenteerd op onze Website kan onjuistheden e/o onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas is geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden e/o onregelmatigheden op onze Website of in onze producten e/o diensten. Bij het observeren van onjuistheden e/o onregelmatigheden, het verzoek contact met ons opnemen zodat wij dit kunnen corrigeren. Conform wetgeving zijn we verplicht te vermelden dat we een longpositie hebben in alle bovenstaande bedrijven. Op 16-03-2023 hadden we een longpositie in al deze bedrijven.