Ebusco -12% na aankondiging claimemissie van tot wel €36 miljoen.

Elektrische bussenbouwer Ebusco liet vandaag weten voornemens te zijn om tot €36 miljoen op te halen bij haar aandeelhouders middels een claimemissie. Met dit geld wil Ebusco haar turnaround plan uitvoeren en ‘de algehele prestaties en leverbetrouwbaarheid van het bedrijf’ verbeteren en ‘terug te keren naar een winstgevend groeipad’.

Vooralsnog is Ebusco zwaar verlieslatend. Zo moest het in H1-2024 €103 miljoen aan operationele kosten maken om €38 miljoen om te zetten, hetgeen in een nettoverlies van €65 leidde in de eerste helft van dit jaar. Op 30 juni jl. noteerde de schuldpositie van het bedrijf €36,4 miljoen. Het C&CE saldo noteerde €8,1 miljoen.

Met een negatieve operationele kasstroom van €26,4 miljoen en CAPEX-investeringen van €3 miljoen draaide het bedrijf een negatieve vrijekasstroom van €29,4 miljoen in H1-2024. In FY2023 had het bedrijf een negatieve vrije kasstroom van €120,9 miljoen. Er is dus snel geld nodig om het bedrijf operationeel te houden.

De claimemissie zal naar verwachting plaatsvinden in het vierde kwartaal van 2024. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een prospectus voor deze emissie. Daarnaast zal er een reverse split plaatsvinden waarbij 5 aandelen worden geconsolideerd tot 1 aandeel. Dit met als doel ‘de claimemissie te vereenvoudigen', aldus Ebusco.

Met een beurswaarde van ~€55 miljoen zal er naar verwachting een grote verwatering plaatsvinden voor aandeelhouders. Hiervoor waarschuwde ik begin augustus al, naar aanleiding van mijn analyse van de halfjaarcijfers van het bedrijf. Sinds 2020 steeg het aantal aandelen uitstaand met 45% van 45 miljoen tot 65,2 miljoen per 30 juni jl.

Op donderdag 24 oktober komt het bedrijf met zijn Q3 Trading Update. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.