Deze voordelen hebben wij als Particuliere Beleggers
~90% van alle professionele beleggers slaagt er niet in om de markt te verslaan. Als particuliere beleggers hebben wij vele voordelen ten opzichte van deze professionals. Hieronder een aantal van deze voordelen uitgelicht.
🗽 Fondsbeheerders zijn beperkt in hun vrijheid. Dit komt doordat zij in een prospectus hun investeringsstrategie en -methodologieën hebben uiteengezet. Dit met als doel om de investeerders in het fonds een idee te geven wat hun strategie en bevoegdheden zijn. Naast dat dit helderheid biedt, brengt deze kadering echter ook vele restricties.
🤑 Fondsen hebben vaak hoge kosten. De fonds uitgevende instellingen en de medewerkers die fondsen beheren, moeten tenslotte ook beloond worden voor hun inspanningen. Zo kan er zomaar 100-200 basispunten van je jaarlijkse rendement af worden gesnoept als fondsinvesteerder. Op de lange termijn zorgt dit voor een aanzienlijke druk op het compoundingsproces van je vermogen.
🫣 Als fondsinvesteerder ben je ondanks de opgestelde kaders nog altijd afhankelijk van de emoties van de fondsbeheerders. Zaken die in de praktijk voorkomen zijn zoal het verkopen en afromen van winnaars en het bijkopen van verliezers. Dit wordt veelal onder het mom van ‘efficiënt portfoliobeheer’ aan de klant verkocht, terwijl het in feite niets anders is dan ‘cut your flowers and water your weeds’. Sporadisch kom je maar fondsbeheerders tegen die een lange termijn visie hebben en holdings écht laten compounden.
👨💼 Hierbij komt ook de reputatie van de fondsbeheerder om de hoek kijken. Zo zijn fondsbeheerders gefocust op het maximaliseren van hun AUM, hetgeen een hogere commissie en status oplevert. Hierdoor spelen zij een defensief spel en proberen zij hun downside te beperken. Dit om een grote uitstroom van kapitaal te voorkomen, waarop de kans minder groot is als grote (kortstondige) verliezen uitblijven.
🤓 Hierdoor zullen zij waarschijnlijk beleggen in traditionele bedrijven die een minder hoog geïmpliceerd risico kennen. Om toch van toegevoegde waarde te lijken voor de klant, en om niet enkel bekende namen in portfolio te hebben, voeren zij vele transacties uit, waaronder voor het publiek onbekende namen. Hierdoor lijken zij ‘slim’ bezig te zijn. Dit terwijl het timen van de markt, alsmede het beleggen in obscure bedrijven, hoogstwaarschijnlijk niet de wens is vanuit de fondsinvesteerders.
👋 Daarnaast heb je ook nog het effect dat fondsbeheerders aandelen die op een negatief rendement noteren vlak voor het einde van het jaar in hun geheel verkopen: het papieren verlies wordt verzilverd. Fondsbeheerders willen vaak met een schone lei het volgende jaar ingaan, en willen dan geen posities met forse verliezen in hun rapportages publiceren.
Als particuliere beleggers zijn wij niet gekaderd, hoeven wij geen hoge kosten af te dragen, zijn wij niet afhankelijk van de emoties van anderen, hoeven wij geen status games te spelen, en mogen wij onze aandelen net zo lang in portfolio houden als we zelf passend achten.
Word Lid
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen kunt analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel.
Disclaimer
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.