De Amerikaanse Verkiezingen: wat kunnen beleggers verwachten?
Volgende week dinsdag 5 november staat de 60e vierjaarlijkse presidentsverkiezing in de Verenigde Staten gepland. Wordt het Kamala Harris — kandidaat van de Democratische Partij — of toch Donald Trump — kandidaat en oud-president van de Republikeinse Partij?
Simulated Elections, The Economist, 1 november 2024
En wat voor impact heeft dit op de economie en op de winstgevendheid van bedrijven en de daaraan gekoppelde rendementen voor aandeelhouders? Het is lastig om hier in de debatten inhoudelijk iets van mee te krijgen; er wordt met name op de persoon gespeeld en andere topics als immigratie hebben een veel groter effect op hun achterbannen en op de zwevende kiezers in swing states.
Toch is er informatie te vinden over de plannen die beide presidentskandidaten hebben doorgesluimerd. Zo wil Harris de belasting van bedrijven verhogen van 21% tot 28%, terwijl Trump deze juist wil verlagen tot 15-20% – afhankelijk of bedrijven hun producten in de VS produceren.
Trump wil dit gaan bekostigen door de importtarieven te verhogen. Hij haalt hierbij vaak China aan, maar ook Taiwan liet hij in een recente podcast niet onbenoemd. Daarnaast wil Trump werk maken van de inefficiënties in de overheidsuitgaven (draining the swamp). Harris wil juist meer geld besteden aan het verhogen van het minimumloon, de schuld van studenten verlichten en met vele toeslagen de armen en de middenklasse tegemoet komen.
Onder beide toekomstige presidentschappen zal het overheidstekort van de Verenigde Staten naar verwachting verder op gaan lopen — ook al wordt dit effect bij Trump iets groter verwacht.
Public debt of the United States from 1990 to 2023 (Statista, 2024)
Met een bestaande totale schuld van $35,8 trillion (dat is: $35,800,000,000,000) van de Verenigde Staten — die uitgedrukt per persoon meer dan $100,000 noteert — stijgen ook de rentelasten. Uitgedrukt als percentage van het GDP (BBP) is de totale schuld van 35% in 2007 tot 99% gestegen in 2024.
Alle modellen laten een verdere verslechtering van deze overheidstekorten en -schulden zien. Hierdoor is de incentive om de rentetarieven op nieuw geld en herfinancieringen zo laag als mogelijk te houden, alsmede om additioneel geld bij te printen om de stijgende overheidsuitgaven en -investeringen te kunnen bekostigen.
Moet je als belegger nu wakker liggen of het weer Trump of toch Harris gaat worden? Niet als je een lange termijn belegger bent, want het effect welke partij aan de macht staat is voor het rendement van indices op de lange termijn verwaarloosbaar: het gaat uiteindelijk om de mate van geldcreatie en de daaraan gekoppelde afname van de koopkracht van een monetaire valuta als de dollar.
Markets rise over time, regardless of the president in office (YCharts, 2024)
Korte termijn ontwikkelingen in de beprijzing van aandelen zijn dan ook met name kansen voor lange termijn beleggers: ondanks de chaos die aanwezig kan zijn op de korte termijn, hebben de koersen van indices zich nog altijd van linksonder tot rechtsboven voortbewogen.
Presidents and Stock Market Returns (Clearnomic via MAI, 2024)
Beleggen is een spel dat je alleen kunt winnen als je veel geluk hebt, of veel geduld hebt. Als lange termijn belegger richt ik mij met name dan ook op seculaire trends die de korte termijn effecten van politici overstijgen, waaronder de enorme geldcreatie en de verdere afzwakking van de waarde van monetaire valuta.
Voor veel beleggers is het volgen van indices dan ook de meest laagdrempelige manier om hun spaargeld te beschermen tegen de inflatoire effecten van het overheidsbeleid wereldwijd. Vorige week publiceerde ik een boek dat hier volledig van in het teken staat: E-Book ETF's.
Hierin neem ik je mee in mijn zoektocht naar de beste ETF's ter wereld. Hierbij gaan we deducerend te werk: op basis van diverse criteria strepen we stap voor stap de minst interessantste ETF’s weg. Dit probeer ik te doen met een objectieve benadering. Een bepaalde vorm van subjectiviteit komt later in het e-book naar voren, waarbij ik je mee zal nemen in mijn eigen voorkeuren en de overwegingen om bepaalde keuzes te maken in mijn selectieproces. Dit wordt stap voor stap uitgelegd.
Of Word lid voor minder dan een tientje per maand en ontvang het ETF E-Book (t.w.v. €30) helemaal gratis, alsmede de Investment Letter van de maand oktober en analyses van de kwartaalcijfers van Meta en Amazon die ik leden later vandaag zal toesturen.
Alvast een mooi weekend toegewenst,
Eelze Pieters
Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.