🔭 Word Lid voor €120 per jaar

Blijf kwaliteitsaandelen volgen, ook bij verkoop

Blijf kwaliteitsaandelen volgen, ook bij verkoop

Zodra je op de verkoopknop in je broker drukt, treden er allerlei biases op. Zo hoop je dat je een betere deal maakt dan degene die aan de andere kant van de transactie zit. Ook hoop je dat je timing juist is geweest. Want wanneer het aandeel in kwestie een maand later 10% lager noteert, geeft dit een goed gevoel.

Veel biases komen samen nadat je een aandeel hebt verkocht. Maar hier houdt het niet op. Want in toenemende mate kom ik tegen dat wanneer beleggers een aandeel uit hun portfolio verwijderen, zij de tijdsallocatie-kraan ook geheel dichtdraaien. Hierdoor zal het aandeel steeds verder van hun radar verdwijnen. Wellicht dat zij na een maand gaan kijken of de koers inderdaad 10% lager staat, maar daar blijft het dan ook vaak bij. Uit het oog, uit het hart.

Zonde, want je kennis over het bedrijf gaat hiermee verloren. Juist het blijven volgen van bedrijven nadat je ze hebt verkocht, kan voorkomen dat je nóg een fout maakt door deze bedrijven niet weer terug te kopen.

Neem Bill Ackman, die na zijn Netflix aankopen in 22Q1 zijn volledige stake in 22Q2 weer verkocht. Met zijn initiële investeringsthesis zat Pershing Square tot op heden helemaal correct: Netflix heeft het gros van de waardecreatie in de streamingsmarkt naar zich toegetrokken.

Een korte termijn deviatie kan de grondslag zijn om je volledige positie te verkopen wanneer je initiële investeringsthesis dusdanig is beïnvloed, waardoor je twijfels hebt over de lange termijn waardecreatie van het bedrijf. Echter is het dan zaak om ook deze omgedraaide beslissing blijvend te beoordelen. Zeker wanneer je handelt op basis van korte termijn ontwikkelingen, kan het funest zijn om definitief een punt achter het volgen van een bedrijf te zetten.

In de week na de publicatie van Netflix's 22Q2 cijfers steeg het aandeel zo'n 17%. En niet onterecht: de twijfels die uit de 22Q1 cijfers konden worden gedestilleerd, werden deels ontkracht. Later zou dit in zijn geheel worden ontkracht.

Zelfs wanneer je ná deze 17% koersstijging je positie weer terug had ingenomen, had je sindsdien 296% koerswinst genoten.

Ditzelfde geldt voor andere bedrijven, zoals Alphabet ten tijde van de lancering van ChatGPT, en ASML, die recent nog bij de publicatie van zijn 24Q3 cijfers een pas op de plaats in de omzetverwachting voor 2025 meldde.

Zie je vervolgens de koers van deze kwaliteitsbedrijven na enige tijd weer oplopen nadat je ze hebt verkocht, dan vormt dit een extra drempel om weer terug in te stappen. Zeker wanneer je je sinds je verkoop enkel hebt blootgesteld aan negatieve zaken om je beslissing te conformeren.

In conclusie is het raadzaam om ook ná de verkoop van bedrijven hen blijvend te volgen: om je leercurve en expertise als belegger te vergroten, maar ook om op tijd weer terug in te stappen en mee te liften op de verdere compounding van deze bedrijven, indien je beslissing om te verkopen uiteindelijk toch niet de juist blijkt te zijn geweest. 

Beursbaas Lidmaatschap

Word lid
Stel al je vragen over beleggen, analyseren en waarderen in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap. Samen met andere lange termijn beleggers bouwen we iedere dag aan elkaars kennisverrijking over de financiële wereld. Dit in onze zoektocht naar de top <0,1% kwaliteitsbedrijven ter wereld. 

Disclaimer
Deze publicatie, en alle publicaties op de website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.