Analyse Amazon: Ontwikkeling koers en CFO/aandeel sinds 2012

Analyse Amazon: Ontwikkeling koers en CFO/aandeel sinds 2012

In de periode 2012-2023 steeg de koers van Amazon met 25,2% CAGR. Zoals we weten, volgt de aandelenkoers van een bedrijf op lange termijn de intrinsieke waardeontwikkeling per aandeel van het onderliggende bedrijf.

Gisteren deelde ik een grafiek (op Instagram) met de P/CFO ontwikkeling van Amazon over de afgelopen jaren, waarbij P voor de aandelenkoers van Amazon staat en CFO voor de kasstroom uit operationele activiteiten. In die grafiek kon je zien dat deze ratio tussen de 15 en de 47 schommelde over de afgelopen 14 jaar, waarbij de sterke afwijkingen t.o.v. het gemiddelde werden veroorzaakt door een sneller stijgende of dalende koers t.o.v. de operationele kasstromen, en vice versa.

In bovenstaande grafiek is de ontwikkeling van de aandelenkoers van Amazon geplot (year end) (zwart, rechter Y-as) ten opzichte van de CFO per aandeel (diluted) (blauw, linker Y-as)*. Zoals je kunt zien, gaan deze twee kengetallen hand in hand, korte termijn afwijkingen daargelaten.

Het is dan ook belangrijk om uit te zoomen op Planet Finance. Over een langere periode volgt de koers van een bedrijf de intrinsieke waardeontwikkeling per aandeel. Dit is ook zichtbaar bij Amazon: sinds 2012 liet de koers dan wel een stijging zien van 25,2% CAGR, maar de TTM CFO / aandeel steeg in deze periode met 29,8% CAGR. Een extra stijging voor de intrinsieke waardeontwikkeling per aandeel, hetgeen je bij groeibedrijven ook wilt terugzien – de multiples van dit soort bedrijven stabiliseren naarmate zij volwassener worden.

Amazon liet in de periode 2012-2023 een stijging van zijn kasstromen uit operationele activiteiten zien van $4,2 miljard in 2012 tot $84,9 miljard in 2023. Deze aanzienlijke stijging is goed beloond door beleggers: het aandeel Amazon steeg, gecorrigeerd voor aandelensplitsing, van bijna $13 in 2012 naar $151 in 2023.

*) voor de leesbaarheid zijn beide kengetallen afgerond weergegeven. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.