Action: Het begin van een miljardenbedrijf

Action: Het begin van een miljardenbedrijf

Voor de oorsprong van Action moeten we terug naar 1993 in het Noord-Hollandse Enkhuizen. Hier legden Gerard Deen en Rob Wagemaker de basis voor wat een strevende Europese retailketen zou gaan worden in amper een paar decennia tijd.

De eerste winkel werd geopend in juli 1993 in Enkhuizen. Dit door Gerard Deen en Rob Wagemakers, die in de jaren daarvoor in de antiekhandel zaten. Toen ze ook partijen spullen gingen in- en verkopen, ontstond het idee om deze zelf te gaan verkopen in een fysieke winkel.

Niet veel later bleek deze eerste winkel een enorm succes te worden. Stadsbewoners kwamen met veel nieuwsgierigheid binnen welke spullen de heren nu weer hadden ingekocht. Doordat de handelsgeest bij de heren in het bloed zat, werd de winkel steeds weer aangevuld met nieuwe spulletjes. Dit zorgde ervoor dat veel dorpsbewoners vaak een kijkje kwamen nemen, want als iets op was, dan was het vaak ook echt op.

Dit succes werd door de beide heren, en niet veel later ook met behulp van Boris Deen, de broer van Gerard, verder gecommercialiseerd met het openen van meerdere winkels in de provincie Noord-Holland. Ook dit kende eenzelfde effect in de dorpen en steden waar de winkels werden geopend: het concept sloeg aan. In amper 10 jaar tijd zouden er zo’n 100 winkels worden bijgeopend.

Nog eens 20 jaar later, zijn er ruim 2.600 winkels geopend door een groot deel van west, zuid en ook midden Europa. En dit succesverhaal is nog lang niet voorbij als het aan 3i Group ligt, die Action, samen met investeerders, in 2011 overnam en inmiddels een belang heeft van 54,8%. 

Word Lid
Stel al je vragen over de beleggingswereld in de Beursbaas Community, onderdeel van het Beursbaas Lidmaatschap, en leer hoe je aandelen kunt analyseren en waarderen. De focus ligt op moat stocks — kwaliteitsbedrijven met een sterk concurrerend voordeel. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.com), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.