Zelf beleggen is de logische keuze!

Als het gaat over beleggen dan zijn we daar bij beursbaas duidelijk over. Wel beleggen is beter dan niet beleggen. En zelf is beter dan beheerd. Dat maakt zelf beleggen de logische keuze!

De meeste mensen staan positief tegenover het idee van beleggen. Velen van ons zijn ervan overtuigd dat beleggen je rijk kan maken. Waar het bij de meesten aan schort is het zelfvertrouwen dat zijzelf ook rijker kunnen worden door te gaan beleggen. Daardoor besluiten ze om dan maar niet te gaan beleggen, of het door iemand anders te laten doen. Het zogenaamde beheerd beleggen. Dat vinden wij zonde, want zelf beleggen is de logische keuze.

We zijn bang gemaakt.

Hier hebben we het al vaker over gehad, maar we moeten het toch weer even aanstippen. Als consumenten worden we namelijk constant bang gemaakt voor zelf beleggen. Niet voor beleggen an sich, want er zijn genoeg bedrijven die willen dat we gaan beleggen. Maar die bedrijven willen dat jij hen aan het werk zet, zodat zij met jouw geld aan de slag kunnen en zij jouw jaarlijks kosten in rekening kunnen brengen.

Daarom komt in alle reclames over beleggen een expert voorbij. Soms in beeld, maar ook vaak genoeg als voiceover. Iemand die schijnbaar alles weet over beleggen wat je ooit zou kunnen leren en als een meesterbelegger jouw geld aan het werk zet. Die expert wordt vervolgens bejubelt door een klant die het volste vertrouwen heeft in de expert en blij is dat ze nergens naar om hoeft te kijken. Als kijker kun jij je dan heel goed identificeren met die klant en wordt de gedachte versterkt dat beleggen moeilijk en tijdrovend is. Dus beter laat je het aan iemand anders over.

Daar doet Hollywood dan nog een schepje bovenop! Want films over beleggers gaan doorgaans over mensen die snel enorm rijk worden, maar daardoor heel veel risico lopen, of over oplichters. Films over mensen die rustig 40 jaar lang verstandig beleggen en zo hun geld verviervoudigen, verkopen namelijk voor geen meter. Dus krijgen de sensationele verhalen de voorkeur. Al die gesjeesde types op het witte doek, versterken ons beeld dat beleggen moeilijk en gevaarlijk is. Waardoor veel van ons er liever helemaal niet aan beginnen. En diegenen die er wel aan willen, doen dat dan liever niet zelf.

Reclamecampagne geslaagd! Bedrijven blij. Maar jij bent niet geholpen.

Kiezen tussen twee kwaden.

Begrijp me niet verkeerd, beheerd beleggen heeft de voorkeur boven sparen. En dat komt puur omdat je met beheerd beleggen je geld wel ziet groeien en met sparen niet. Zelfs met die expert die een paar procent inhoudt elk jaar, blijft er met beheerd beleggen nog een rendement over. En alles is beter dan die rente van tegenwoordig.

Maar het beeld dat die expert de hele dag met jouw geld slimme dingen aan het doen is, is niet juist. Vaak gaat jouw geld gewoon op de grote hoop en wordt het weggezet in een fonds of een vast setje aandelen. Daar zit helemaal niemand naar te kijken gedurende de dag. De meeste experts hebben honderden of duizenden klanten, dus dan snap je wel dat jij niet de aandacht krijgt die van de reclame zou mogen verwachten. Het toont bovendien aan dat beleggen niet zo tijdrovend is als wordt gezegd. Want als een expert honderden of duizenden klanten tegelijk kan helpen, dan kan het helpen van een klant niet meer dan een paar minuten per maand kosten. Dus als die klant zichzelf zou helpen, dan hoeft dat ook maar een paar minuten per maand te kosten.

Daarnaast toont het aan dat beleggen ook niet echt heel moeilijk kan zijn. Als het geld van honderden klanten op een hoop gegooid kan worden en allemaal op precies dezelfde manier belegd kan worden, dan is er blijkbaar een makkelijke manier om te beleggen. Een one-size-fits-all manier van beleggen die voor heel veel mensen goed genoeg is. Die manier is er inderdaad en die heet indexbeleggen. En dat is ook precies hoe die experts het voor elkaar krijgen om duizenden klanten tegelijk te helpen en toch elke avond op tijd aan de piepers zitten bij moeder de vrouw. Door voor alle klanten dezelfde makkelijke tactiek toe te passen.

Er gaat niets boven zelf!

Daarom kun jij dus ook prima zelf beleggen. En dat is ook de enige logische keuze! En niet alleen vanwege het feit dat beleggen niet moeilijk of tijdrovend is. Ook niet vanwege het feit dat je heel veel geld bespaart als je zelf gaat beleggen in plaats van dat je iemand anders betaald om met jouw geld te gaan spelen. Nee, de belangrijkste reden om zelf te beleggen is de lengte van de gemiddelde beleggingscarrière!

Beleggen is voor de lange termijn. Minstens 10 jaar, het liefst meer dan 30 jaar en voor sommigen iets waar ze de rest van hun leven mee bezig blijven. En als je iets een half mensenleven gaat doen, dan wil je dat toch zelf kunnen! Dat is de reden dat we leren fietsen, zodat we niet overal naartoe hoeven worden gebracht als kind. En dat we vervolgens leren autorijden omdat we geen zin hebben om een leven lang op de bus, trein en taxi te wachten. Dat is de reden dat als je een jaar in een ander land woont je vertrouwd op je Engels, maar als je gaat emigreren je de lokale taal gaat leren. Het is de reden dat we een huis kopen als we er jarenlang willen wonen en het huren voor een weekendje.

Wanneer je iets voor langere tijd nodig gaat hebben, dan maak je het je eigen. Je leert het of je koopt het. Want dat is het waard! Het is de logische keuze! En dat is met beleggen niet anders. Als jij van plan bent om te gaan beleggen voor een periode van 10, 20 of 30 jaar, dan loont het om het zelf te leren. Omdat je dan zelf controle hebt over je vermogen en niet afhankelijk bent van iemand anders. Bovendien is het dan aan het eind van de rit ook compleet jouw verdienste dat je een vermogen hebt opgebouwd. En die trots is misschien wel net zoveel waard als het geld dat zelf beleggen oplevert. Daarom is zelf beleggen de logische keuze!

Zelf beleggen is de logische keuze

Geef een reactie