Wat wil je doen dan?

Wij zijn fan van beleggen. Maar zijn er eigenlijk ook nog goede alternatieven voor aandelen anno 2020? Wij gingen voor je op zoek en vonden er weinig.

Je hoort ons bij Beursbaas redelijk vaak over beleggen praten. Dat is een beetje ons ding. Wij komen er dan ook ruiterlijk voor uit dat wij fan zijn van beleggen. Het is leuk, makkelijk en rendabel. Maar naast investeren in aandelen zijn er nog legio andere mogelijkheden om rendement te behalen. Al worden die wel met de dag minder interessant. Daarom doen we in deze blog een rondje langs de velden en kijken we welke Alternatieven voor aandelen jij als particulier nog hebt. Want als je niet in aandelen wilt investeren, wat wil doen dan?

Sparen.

De meest voor de hand liggende optie is sparen. Een van de weinige investeringsvormen die nog makkelijker is dan aandelen kopen. Je hebt namelijk een stap minder nodig om een rendement te incasseren.

Dus op gemak scoort sparen goed. De lol die je aan sparen kan beleven is vrij minimaal. Je zet geld op een rekening en gaat dan zitten wachten. Het is ongeveer even vermakelijk als gras zien groeien, verf zien drogen en water zien koken. Niet leuk dus. Maar het grootste probleem van sparen anno 2020 is dat het totaal niet rendeert. De meeste banken geven nauwelijks nog rente en een drietal heeft de spaarrente al op 0 staan. Dus dat alternatief kan de prullenbak in.

Vastgoed.

Een investeringspandje op de kop tikken en dan lekker huur incasseren. Het is een manier van geld verdienen die veel mensen wel zien zitten. Het zit als antwoordoptie zit in onze tactieken zelftest en veel mensen hebben er wel oren naar.

Gemakkelijk is het zeker niet. De huizenmarkt is vrij drukbezet dezer dagen, dus om een pandje te bemachtigen en vervolgens een huurder te vinden zul je moeten bezichtigen, bieden, kopen, klussen en adverteren. Als jij de nieuwe Prins Bernard Jr. wil worden dan kun je een hoop lol beleven aan al dat onderhandelen en klussen, maar er komt sowieso een hoop papierwerk bij kijken en dat vindt vrijwel niemand leuk.

Een hoop gedoe dus. Maar, met de prijsstijgingen van de laatste jaren kan het zeker de moeite waard zijn. Verkoopprijzen stijgen tegenwoordig zo’n 8% per jaar en huurprijzen mogen met 5% per jaar verhoogd worden. Dat zijn hele goede rendementen!

Er zijn echter manieren om met meer gemak en minder risico van die vastgoed boom mee te profiteren. Bedrijven als UNIBAIL-RODAMCO, WESSANEN en EUROCOMMERCIAL PROPERTIES verdienen hun geld met verhuur van commercieel vastgoed. Koop daar een paar aandelen van en je profiteert volop mee van die sector, zonder dat je vastzit aan een hypotheek of de huisbaas moet gaan uithangen. Dus beleggen scoort qua gemak hoger dan zelf vastgoed kopen. Dit is overigens wel een sector die de laatste maanden heel wat klappen te verduren krijgt, dus zowel voor de huisbaas als de belegger is goed je huiswerk doen een noodzaak.

Obligaties.

Koop je een aandeel, dan profiteer je mee van de winstgevendheid van een bedrijf. Veel winst voor het bedrijf betekent veel rendement voor jou. En vice versa. Dat betekent dat ieder jaar weer anders kan verlopen.

Een minder risicovol alternatief zijn obligaties. Dat zijn eigenlijk gewoon leningen waar een vast rentepercentage op wordt uitgegeven. Je koopt ze net zo makkelijk als een aandeel, dus dat is om het even. Doorgaans kennen ze minder prijsschommelingen dan aandelen, dus als minder zorgen meer lol betekent voor jou, dan zit je met obligaties goed.

Echter is hier ook weer het rendement een probleem. Waar historisch gezien de obligaties qua rendement tussen sparen en aandelen zaten, zitten ze nu vaak onder het rendement van sparen. Ja, dat betekent dat veel obligaties met nauwelijks, helemaal geen of zelfs een negatief rendement worden verhandeld. Dat heeft dus ook weinig zin meer.

Grondstoffen.

Tarwe, olie, cacao en goud. Er zijn tal van grondstoffen waar je in kunt handelen op de beurs. En er valt een leuk rendement mee te verdienen.

Qua gemak gaan de grondstoffen het niet winnen van de aandelen. Je hebt doorgaans te maken met kortlopende contracten, waardoor je binnen een paar weken moet kopen en verkopen. Verkoop je niet op tijd, dan loop je het risico dat je de grondstoffen daadwerkelijk moet afnemen. En de meesten van ons hebben geen plek voor een voorraad olie of tarwe in de schuur.

Door de hoge doorloop is er wel altijd iets te doen in de grondstoffen handel. Zoek je spanning, dan kun je hier een hoop lol aan beleven. Maar je zult er wel bovenop moeten zitten, dus maak ook flink wat tijd vrij. En het is niet altijd feest, zoals we laatst zagen met negatieve prijzen voor een vat olie.

Als je een voorliefde voor grondstoffen hebt, dan kun je ook op een ander manier daarvan meeprofiteren. Koop een aandeel SHELL om in de olie te investeren of een aandeel AMSTERDAM COMMODITIES om een graantje mee te pikken van de voedselindustrie. Geeft een stuk meer rust en gemak.

Rariteiten.

Naast de gangbare investering categorieën, zijn er ook nog tal van niches waarin je kunt handelen. Kunst, wijn, klassieke auto’s, sport relikwieën en Pokémon kaarten zijn allemaal voorbeelden van niches waar flink geld mee te verdienen valt.

Vaak moet je wel heel wat huiswerk doen voordat je in zo’n niche je weg weet te vinden en spullen op waarde kunt schatten. Heel veel werk dus, maar de beloning kan heel hoog zijn. Zo werd er laatst een paar basketbalschoenen van Michael Jordan verkocht voor het niet mis te verstane bedrag van 500.000 euro.

Bitcoin valt ook in deze categorie. Hoewel de techniek achter cryptomunten fascinerend is, zijn er nog maar weinig alledaagse toepassingen voor. Dat maakt dat het nog steeds een verzamelaarsobject is wat sterk in prijs fluctueert. En om er eentje te kopen moet je al flink wat geld hebben verzameld. Daar komt bij dat, zoals ook de bedoeling is van het hele crypto wereldje, er geen enkele autoriteit zich inzet voor de bescherming van jouw wallet. Als iemand jouw klassieke auto jat, beschadigt of vernield dan maakt de politie of verzekering daar een zaak van. Maar als iemand jou wallet hackt, dan is er niemand die zich daar druk om maakt. Dat maakt het als investeringsalternatief erg risicovol en vrij waardeloos.

Geen alternatieven voor aandelen. Wat wil je doen dan?

Het antwoord is aandelen.

Als je kijkt naar lol, gemak en rendement dan is er geen enkel alternatief dat kan tippen aan aandelen. Daarbij heb je bij aandelen in ieder geval nog steeds de zekerheid dat je geen negatieve prijzen gaat zien. Iets dat bij sparen, obligaties en grondstoffen al niet meer opgaat.

Linksom of rechtsom komen aandelen telkens uit de bus als de beste optie. Leuk, makkelijk en rendabel. Iets wat al jaren wordt aangeduid met de afkorting T.I.N.A. op de beurzen. There Is No Alternative. Ze steken er gewoon met kop en schouders bovenuit. Of in de stijl van die ene nederhop klassieker. Wat wil je doen dan?

Geef een reactie