Wat is het ideale moment om te gaan beleggen?

Heb je al wel besloten om te gaan beleggen, maar ben je nog aan het wachten op het ideale moment? Wacht dan niet langer, maar start vandaag! In onze blog lees je waarom.

In een eerdere blog hebben we besproken hoe de ideale belegger eruitziet. Als jij je in dat profiel hebt herkend dan is de eerste winst al binnen. Mogelijk heb je voor jezelf al besloten dat je sowieso een keer gaat beleggen, maar twijfel je nog wanneer je zult beginnen. Daarom zoeken we vandaag in onze blog naar het ideale moment om te gaan beleggen.

Nu even niet.

Want jij wilt de huidige onrust op de wereld even afwachten. Het is een gedachte die bij heel veel beleggers zo nu en dan de kop op steekt en voelt heel natuurlijk. Logisch zelfs. Want het is toch slim om even te wachten tot de tijden wat zekerder zijn geworden?

The markets have to climb a wall of worry”. Zo luidt de populaire beurswijsheid die dit gedachtenspel in de hoofden van de individuele belegger perfect samenvat. Er is altijd wel een goede reden te verzinnen om nu even geen investeringen te doen.

Neem bijvoorbeeld de Brexit. Dat houdt de gemoederen al even bezig. Iedereen die zich heeft voorgenomen om pas weer aandelen te kopen wanneer de Brexit is geregeld, heeft sinds 23 juni 2016 stilgezeten. Die dag sloot de AEX index op 449,86 punten. Gisteren is de AEX op 596,39 gesloten. Dat is dus 146 punten aan gemiste koerswinst voor iedereen die zichzelf heeft aangepraat dat het pas weer veilig is om aandelen te kopen wanneer de Brexit een done deal is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het misgelopen dividend. Kijken we naar de AEX herbelegginsindex dan zien we op 23 juni 2016 een stand van 1385,07. Dat is inmiddels opgelopen naar een stand van 2061,01 gisteren. Zonde! Want dan heb je door het ‘veilig’ te spelen ruim 32 procent rendement aan je neus voorbij zien gaan.

Nou is Brexit is natuurlijk niet het enige dat op dit moment speelt in de wereld. Met een uurtje zoeken op je favoriete nieuwskanalen heb je al een waslijst bij elkaar van desastreus nieuws. Handelsoorlogen, echte oorlogen, klimaatverandering, verkiezingen, geen ploegentijdrit in de Tour de France, oceaanvervuiling, identiteitsfraude, stakingen, bomen die naar poep stinken, aanslagen op advocaten, stikstofproblematiek, protesten in Hong Kong, het feit dat Trump nog steeds op Twitter zit en het lerarentekort zijn slechts een kleine greep van wat er dagelijks de revue passeert. Genoeg om de meeste mensen stil wiegend in de foetushouding te krijgen. En toch is het al ruim 10 jaar feest op de beurzen. Hoe kan dat toch?

Het draait om winsten.

Op lange termijn is de bepalende factor voor een aandelenkoers de winstgevendheid van het onderliggende bedrijf. Zolang bedrijven winsten blijven maken is het feest op de beurs.

En laat dat nou net zijn waar heel veel bedrijven prima in slagen. Ook omdat het voor velen de reden is dat ze überhaupt bestaan. De meesten zijn daar over de jaren heen, heel goed in geworden. Zelf als er honderden dingen te noemen zijn die niet zo goed gaan in de wereld, weten zij nog steeds de boel draaiende te houden. Zeker zijn er bedrijven die het niet redden en ten ondergaan, maar dat is echt een hele kleine groep ten opzichte van het totaal. Zo hebben we de afgelopen jaren meerdere winkelketens failliet zien gaan. Maar daar hebben we veel grotere en winstgevendere online winkels voor terug gekregen die het faillissement van de oude garde meer dan gecompenseerd hebben. Per saldo gaan we dan gewoon vooruit en gaan de beurzen omhoog.

Nou vraag jij je misschien af waarom je dan zo vaak hoort dat een situatie in een deel van de wereld de koersen lager heeft gezet. En als jij jezelf dat niet afvroeg, dan ga ik de vraag toch beantwoorden. De reden dat er je dat soort berichten veel hoort, is omdat al die zorgen wel invloed hebben op de waan van de dag. En aangezien we een hele nieuwsindustrie hebben die 24 uur per dag iets te melden moet hebben, duiken ze op die waan van de dag om uit te leggen waarom we vandaag een procent hoger of lager gesloten zijn. Bedrijven komen doorgaans vier keer per jaar met cijfers en daar kun je geen nieuwszender op draaien. Dus hebben we het over hoe de tweet van Trump over de ambassadeur van Australië de wisselkoers tussen de euro en het Britse pond in beweging heeft gezet. Want waar moet je het anders nog over hebben?

Dus het maakt niet uit wanneer je begint?

Nee, dat maakt zeker wel uit. Het feit dat het namelijk om winsten draait en niet om geopolitieke spanningen betekent dat het feest al begonnen is. Bedrijven zijn vandaag bezig met winst maken. Net zoals ze dat gisteren deden en de dagen, weken, maanden en jaren daarvoor. Dus hoe sneller jij start met beleggen, hoe sneller jij van al die productiviteit gaat meegenieten.

Zo lang je blijft wachten, werkt de tijd in je nadeel. We hebben in een eerdere blog gezien hoe bepalend de tijd is voor je uiteindelijke rendement. Met elke 10 jaar die jij langer belegt neemt jouw totale rendement een vlucht. Dan werkt de tijd in jouw voordeel. Dus met elke dag dat jij wacht, dupeer jij jezelf in drievoud. Allereerst, omdat je winsten die nu worden gemaakt aan je neus voorbij laat gaan. Ten tweede, omdat je jouw totale beleggingshorizon inkort waardoor je het jezelf moeilijker maakt om een mooi vermogen op te bouwen. Tenslotte, omdat je het geld in de tussentijd op een spaarrekening hebt staan waar het met de tijd alleen maar minder waard wordt.

Wat is dus het ideale moment om te starten met beleggen? Vandaag! Eigenlijk al jaren geleden, maar totdat de tijdmachine beschikbaar is voor consumenten en niet enkel voor stripfiguren, zullen we het met vandaag moeten doen. Dus heb je al besloten dat jij ooit een keer gaat beleggen, doe jezelf dan een plezier en voeg de daad bij het woord. Jouw toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Geef een reactie