Wat is er aan de hand bij GameStop?

Het verhaal gaat de hele wereld over. De kleine belegger tegen het grote geld. Veel volgers vroegen ons: Wat is er aan de hand bij GameStop?

Het is een mooi verhaal en de een vertelt het nog spectaculairder dan de ander. David tegen Goliath. De kleine belegger tegen het grote geld. Hooligans op de beurs tegen de intelligente hedgefondsen. Alle verschillende verhaallijnen zijn de afgelopen dagen langs gekomen, maar toch kregen wij via verschillende kanalen telkens die ene vraag binnen. Wat is er aan de hand bij GameStop? En als wij zo’n beleggersvraag binnenkrijgen, leggen wij maar al te graag uit hoe de vork in de steel zit.

Vraag en Aanbod.

Wat we vooral zien gebeuren bij GameStop is een lesje in de basis voor koersbewegingen. En dat zijn kopers en verkopers die handelen in een aandeel. De koper wil er dit voor betalen en de verkoper wil er dat voor hebben. Uiteindelijk komt door het handjeklap tussen deze partijen de koers tot stand.

En dus niet door een sterke euro, dalende olieprijzen en verkiezingsuitslagen. Dat zijn misschien aanleidingen voor kopers en verkopers om hun mening aan te passen over een aandeel. Maar zolang niemand een order aanpast, gebeurd er niets met de koers.

Short gaan.

Normaal gesproken koop je als belegger aandelen waarvan je denkt dat ze in waarde gaan stijgen. Dat is vrij simpel. Je koopt het aandeel en wacht tot de koers gaat stijgen of het dividend begint te stromen.

Maar je kunt ook geld verdienen aan aandelen waarvan je denkt dat ze in waarde gaan dalen. Dat heet short gaan en werkt als volgt. Je leent aandelen van iemand, met de belofte ze later terug te geven. Die geleende aandelen verkoop je vervolgens en je gaat zitten wachten tot de koers daalt. Na de koersdaling koop je de aandelen weer en geef je terug wat je geleend hebt. Omdat je de aandelen voor een hoger bedrag hebt verkocht dan dat je ze later hebt teruggekocht, kun je winst in je zak steken.

Dat klinkt makkelijk, maar is zeer riskant. Aandelen stijgen over het algemeen, dus gokken op een daling is tegen de stroom inzwemmen. Ook kun je best gelijk hebben dat het aandeel uiteindelijk daalt, maar als dat pas gebeurt nadat jij de geleende aandelen alweer terug moet geven, dan heb je er niets aan verdiend. Bovendien is dat lenen van aandelen niet gratis en wordt je dagelijks door je broker goed in de gaten gehouden of je wel genoeg geld hebt om tegen de huidige koers terug te kunnen kopen.

Het spel dat gespeeld wordt.

Bij GameStop zaten een paar grote partijen short. En behoorlijk short. Met alle contracten bij elkaar had men vrijwel alle aandelen geleend die er waren. Dat kwam ook omdat men speciale contracten gebruikt waar een hefboom inzat. Waardoor alles keer 10 of zelfs 100 ging. Men had dus vol ingezet op een daling van het aandeel.

En dat schoot bij een groepje beleggers in het verkeerde keelgat. Zij zagen hun kans schoon om de grote jongens het leven zuur te maken. Door opeens allemaal aandelen te gaan kopen, dreven ze de koers flink op. Dat werd al gauw een probleem voor de partijen die short zaten, want tegen die veel hogere prijzen de aandelen moeten terugkopen zou een fortuin kosten. Maar belofte maakt schuld en dus gingen men al snel overstag. Er werden toen bakken aandelen gekocht om het verlies niet verder op te laten lopen. Dat zorgde voor nog meer vraag naar aandelen en dus nog hogere koersen. Dit fenomeen heet een short squeeze omdat de shorters letterlijk uitgeknepen worden. Één voor één kiezen ze eieren voor hun geld en sluiten ze zich aan bij de kopende partijen. Daar komen vaak nog extra beleggers bij die de koers zien ontploffen en het feestje niet willen missen.

Iedereen snapt dat zo’n koersexplosie niet houdbaar is. Hoe harder het stijgt, hoe meer mensen hoogtevrees krijgen. En dan kan het zo maar eens omslaan en weer hard naar beneden gaan. Daar komt bij dat het een paar dagen lang een soort van wilde westen was in de handel van GameStop aandelen. Iets wat ook de brokers wakker schudde. Want die hebben toch een zorgplicht voor hun klanten en besloten al snel om de particuliere beleggers tegen zichzelf in bescherming te nemen door de handel in GameStop te bemoeilijken.

Nabeschouwing.

Uiteindelijk zullen we zien wat het aandeel GameStop doet als het stof is opgetrokken. Dit spelletje heeft niet alleen de volgers van de beurs bereikt, maar gaat inmiddels de wereld over. Met alle vragen van dien. Mag dit zomaar? Hoezo bestaat short gaan eigenlijk? Deden de beleggers het om het geld of puur om de hedgefondsen te pesten? Hebben de brokers juist gehandeld toen ze ingrepen?

Vragen die de media en ook de politiek schijnen bezig te houden. Want hoewel men het oneens is over wie de goeierikken en slechterikken zijn, één ding is voor iedereen wel duidelijk. Dit heeft niets meer met beleggen te maken. Dit is puur speculeren. En voor iedere belegger die zijn maandsalaris heeft verdubbeld is er ook iemand te vinden die het heeft verloren.

De komende tijd zullen we zien wat er met het aandeel GameStop gebeurd. En of de spelregels rondom short gaan aangepast gaan worden. Maar voor nu heb je in ieder geval antwoord op de vraag: “Wat is er aan de hand bij GameStop?”.

Geef een reactie