Wat blijven sparen jou kost.

De spaarrente is waardeloos en wij Nederlanders blijven sparen. Alsof we niet beter weten. Tijd om de spaarders onder ons wakker te schudden en ze voor te schotelen hoeveel het kost om vroom te blijven sparen.

We moeten het er toch weer over hebben. De spaarrente is waardeloos. Maar erger nog. Wij Nederlanders komen niet in actie. Ergens zit dat sparen zo diep in ons geworteld dat zelfs wanneer we ons geld minder waard zien worden, we vroom blijven sparen. Wij van Beursbaas vinden dat geen goed idee, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Eigenlijk vinden we het namelijk gewoon dom. En duur. Hoe duur? Dat hebben we even voor je uitgerekend. Lees wat blijven sparen jou kost.

Ken je het verhaal van die kikker in kokend water?

Er is een metafoor die vaak gebruikt wordt over een kikker in kokend water. Het verhaal vertelt dat wanneer je een kikker in kokend water gooit, deze er meteen uit springt. Maar wanneer je de kikker in een pan met lauw water zet en vervolgens het gas opendraait, de kikker blijft zitten en zich laat koken. De metafoor wordt veel gebruikt om aan te tonen dat wanneer we een reeks kleine veranderingen te verduren krijgen, we deze mogelijk niet eens opmerken en dus niets doen. Maar wanneer de verandering plots en extreem is, we wel actie ondernemen.

wat blijven sparen jou kost

Wat hebben kikkers met de spaarrente te maken? Best wel veel. Want de spaarrente in Nederland is in het afgelopen decennia stapje voor stapje naar een absoluut nulpunt gedaald, maar wij Nederlanders zijn gewoon blijven sparen. In 2014 hadden 7.247.800 huishoudens in totaal 287,8 miljard euro op de bank staan. En in 2017 hadden 7.501.100 huishoudens in totaal 300,6 miljard aan bank- en spaartegoeden. Er zijn dus in de periode dat de spaarrente flink daalde, meer huishoudens gaan sparen en per huishouden zijn we ook nog meer gaan sparen.

Volgens cijfers van de NOS stond er in augustus dit jaar 365,5 miljard op onze gezamenlijke spaarrekeningen en stroomt er gemiddeld 1,7 miljard per maand naar de spaarrekeningen. Dus het probleem is sinds 2017 alleen nog maar groter geworden.

Nou moet ik toegeven dat de vergelijking van de Nederlandse spaarder met de kikker niet helemaal eerlijk is. Tegenover de kikker. Dat van de kikker schijnt namelijk niet waar te zijn en voor de Nederlandse spaarder zien we dat het wel waar is. Daar komt nog bij dat spaarders in dit land weten dat de spaarrente waardeloos is, want dat is veelvuldig in het nieuws. In het verhaal heeft de kikker tenminste nog het excuus dat die niets doorheeft. Het is mij dus echt een raadsel waarom we allemaal maar blijven sparen.

Zoeken naar een lichtpuntje.

We zijn dus driftig blijven sparen met een teruglopende rente. Dat is op zichzelf al geen visitekaartje voor het Nederlandse financiële vernuft. Maar de gifbeker is daarmee nog niet leeg. De cijfers van de CBS laten namelijk zien dat in dezelfde jaren we ook nog minder zijn gaan beleggen. Van de 1.311.400 huishoudens die in 2014 belegde, waren er in 2017 nog maar 1.189.000 over. Dat doet pijn. Wij zien mensen graag verstandige beslissingen maken en tot nu toe vangen we bot op basis van deze cijfers.

Is er dan helemaal niets goeds te melden over ons Nederlanders? Jawel, hoor. Want hoewel er minder beleggers zijn in 2017 ten opzichte van 2014, is het vermogen van deze groep beleggers wel flink gestegen. In totaal van 117,0 miljard naar 127,3 miljard. En zowel het gemiddeld vermogen en het mediaan vermogen (klik hier als je een statistiek opfrissertje kunt gebruiken) van beleggers is flink opgelopen.

De cijfers bevestigen dat het vermogen van beleggers harder is gestegen dan het vermogen van spaarders. Iets dat wij bij Beursbaas heel logisch vinden, omdat beleggen gemiddeld genomen meer loont dan sparen. Maar waarom zijn er dan meer huishoudens gaan sparen en minder huishoudens gaan beleggen? Is het onwetendheid of is het luiheid? Waarom zetten al die berichten over de spaarrente niemand aan om te gaan beleggen? Je zou haast denken dat de prikkel niet hard genoeg binnen komt. Als dat zo is, dan kan een stevig stukje recht-voor-je-raap rekenwerk misschien helpen.

Hier heb jij je prikkel!

Beste spaarder, hier heb je zelf om gevraagd. De grootbanken houden er een spaarrente op na van gemiddeld 0,02%. Dat is waardeloos, maar toch zet jij je geld op een spaarrekening. De inflatie ligt rond de 2,6%. Dat betekent dat op elke gespaarde euro, jij 2,58 procent inlevert. Als jij dus tegen je vrienden hebt lopen roepen dat zodra de rente negatief wordt, jij je geld gaat weghalen omdat je potverdomme toch niet gaat betalen voor je spaargeld, dan ben je al een paar jaar te laat met in actie komen!

Voor elke 100 euro die jij op de bank hebt staan, betaal jij in feite 2,58 euro. Dat is in sommige kroegen van Nederland gewoon nog een pilsje. Hoe vaak betaal jij die 2,58 voor jouw spaargeld? Reken het maar uit. Ik zal even wachten totdat jij je bankapp hebt gecheckt en het aantal honderdjes hebt geteld, zodat we na een korte pauze, waarin jij staat te vloeken, weer door kunnen.

Op basis van de cijfers van 2017 betaalt een doorsnee gezin (de mediaan) 335 euro om hun spaartegoeden bij een bank te stallen. Dat is een dure rekening als je het mij vraagt. Zeker omdat men meer spaargeld stalt dan dat het Nibud aanraadt voor een doorsnee huishouden. Met 5.000 euro is menig gezin goed gedekt voor acute zaken zoals een autoreparatie of een kapotte wasmachine. De rest kan dus prima naar een beleggingsrekening om daar wel een rendement op te strijken. Als een doorsnee huishouden dat zou doen, heeft het 5.000 euro op een spaarrekening en 8.000 euro op een beleggingsrekening. Op dat spaartegoed leveren ze dan 129 euro in en op de beleggingen verdienen ze dan 112 euro (historisch rendement van minimaal 4% min 2,6% inflatie). Dat is 17 euro inleveren tegenover 335 euro inleveren. Oftewel 318 euro bespaard.

Als we voor een gemiddeld huishouden, dat over 40.000 euro spaartegoed beschikt volgens het CBS, deze rekensom maken, dan gaan we in plaats van 1032 zien verdampen, 361 euro bijschrijven. Dat is een besparing van 1393 euro.

Nederlandse huishoudens laten dus enkele honderden tot duizenden euro’s vrijwillig verdampen op hun spaarrekeningen omdat ze met alle rentedalingen van het afgelopen decennia zijn blijven sparen. Een spaarder die vrijwillig geld laat verdampen. Klinkt raar, maar toch is de kans groot dat jij dit ook doet.

Wat is de oplossing dan?

Ga beleggen! Breng je spaartegoed terug tot die noodzakelijke buffer en ga met de rest van je geld de beurs op. Weet je niet hoe? Dan helpen wij je graag met onze video’s.

Dus waar wacht je nog op? Ga jij aan de slag en word je een baas op de beurs? Of blijf je nog even lekker in die pan met water zitten?

Geef een reactie