Waarom je zelf moet kunnen beleggen.

Als jij gaat beleggen, dan heb je de keuze om dat zelf te doen of om iemand anders dat voor jou te laten doen. Wij zijn er heilig van overtuigd dat je zelf moet beleggen. Omdat dit het beste is voor jou en voor jouw geld.

Bij Beursbaas bieden we lespakketten die jou wegwijs maken op de beurs. Wij geven jou de kennis en het zelfvertrouwen zodat jij zelf je eigen geld kunt gaan beleggen. Op die manier neem je zelf het heft in handen en kun je terugvallen op je eigen kennis en ervaring. Wij geloven hier heilig in. Maar waarom zijn wij zo fel gekant tegen je geld laten beleggen door iemand anders?

Het is jouw zuurverdiende geld!

Jij hebt hard je best gedaan om dat geld te verdienen. Door het te beleggen geef je jezelf nog een extraatje met een prima rendement. En als je zelf belegt dan steek je dat extraatje volledig in eigen zak. Beter wordt het niet.

Want wanneer je iemand anders voor jou laat beleggen, dan ga je daar ook voor betalen. Op beleggenvergelijking.nl vinden we een hele waslijst aan aanbieders die graag voor jou beleggen. Ik ben ze allemaal even langsgelopen en de goedkoopste die ik kon vinden rekende 0,25 % aan beheerkosten. De duurste vroeg er 1,37 % voor. De rest zat daartussen, met de meeste rond de 1 %. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar je moet je een paar dingen beseffen.

Ten eerste, deze kosten worden in rekening gebracht over het beheerd vermogen. Dus of ze nou winst of verlies maken voor jou, jij betaalt deze kosten sowieso over elke euro die jij ze hebt toevertrouwd. Dat betekent dus dat jij nog steeds het volle risico draagt van het beleggen, alleen neemt nu iemand anders alle beslissingen. Als ik opdraai voor de consequenties, dan heb ik het ook graag in eigen hand.

Ten tweede, is 1 % per jaar wel gewoon een vierde van het historisch rendement dat je van aandelen mag verwachten. Zij steken dus 25 % van jouw rendement in hun zak. En dat tikt aan. Laten we een simpel voorbeeld nemen van iemand die start met beleggen met 1000 euro en elke maand 100 euro bijlegt. Na 30 jaar van gemiddeld 4 % heeft zij dan bijna 71.000 euro. Verlagen we het rendement naar 3 %, omdat we elk jaar 1 % aan kosten betalen, dan houdt zij net iets meer dan 60.000 euro over. Dat is 11.000 euro verschil. Ik vind dat veel om iemand anders iets te laten doen wat ik zelf ook kan.

En ten derde, blijft het meestal niet alleen bij beheerkosten. Veel aanbieders rekenen ook kosten per keer dat je geld inlegt. Of ze rekenen kosten als zij jouw geld besluiten te beleggen in bepaalde fondsen. Dat komt omdat die fondsen zelf ook kosten in rekening brengen en die worden dus gewoon aan jou als klant doorberekend. Maar wacht, het wordt nog gekker. We vonden een aanbieder, ik zal de naam niet noemen uit beleefdheid, die uitstapkosten rekende van 2,5 %. Dat betekent dus dat voordat jij jouw geld terugkrijgt, je even 2,5 % van je vermogen mag achterlaten. Dat klinkt meer als een gijzeling dan beheerd beleggen. Daar werk ik dus niet aan mee.

Beleggen is persoonlijk.

Jij hebt een mening over de wereld om je heen en wilt die mogelijk laten doorschemeren in de manier waarop je belegt. Zo zijn er vast een aantal bedrijven waar jij graag je geld in investeert en ook bedrijven die je geen cent gunt van jouw geld. Want er zijn nou eenmaal bedrijven die handelen in zaken waar wij liever niets mee te maken hebben. Door zelf te beleggen, houd je beter in de hand dat jouw geld niet gebruikt wordt om zaken te financieren die volgens jou het daglicht niet kunnen verdragen. Maar andersom werkt het net zo goed. Door jouw geld te investeren in bedrijven die jij een warm hart toedraagt, kun je een bijdrage leveren aan een betere wereld. Waar mijn geld heengaat is een persoonlijke keuze en die maak ik dan ook graag zelf.

Beleggen is leuk.

Althans, dat vind ik. Ik vind het interessant om het beleggerswereldje te volgen. Bovendien krijg ik er een kick van als ik inleg op een bepaalde trend en ik zie mijn beslissing zichzelf uitbetalen. Waarom zou ik iemand anders die lol laten hebben?

Als je mij niet gelooft, neem het dan aan van meneer Buffet.

Warren Buffet, een grootheid op de beurs. Hij belegt al zijn hele leven, is er schatrijk mee geworden en is voor velen een held vanwege zijn nuchtere benadering als het op handelen in aandelen aankomt.

Ook hij heeft geen hoge dunk van fondsmanagers die jouw geld voor jou willen beleggen. Wat dat betreft bevind ik me in goed gezelschap. Naar zijn mening, betaal je veel te hoge kosten en krijg je er te weinig voor terug. Fondsmanagers beloven je hoge rendementen die ze lang niet altijd waarmaken en vragen daar wel altijd hoge kosten voor. En omdat meneer Buffet de daad bij zijn woord wilde voegen, daagde hij een fondsmanager uit voor een weddenschap. “Put your money where your mouth is”, zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen.

De weddenschap was simpel. 10 jaar lang zouden ze het rendement op de S&P 500 index (de beursgraadmeter van de VS) vergelijken met het rendement op een mandje actief beheerde fondsen. Warren zette in op de index en de fondsmanager op de actief beheerde fondsen. De verliezer zou een miljoen dollar schenken aan een goed doel dat de winnaar mocht uitkiezen. De uitslag? Warren won met overmacht. Over de periode van de weddenschap behaalde de index een jaarlijks rendement van 7,1 % en de fondsen slechts een rendement van 2,2 %. Heerlijk voor Buffet en het geld ging naar een non-profitorganisatie die minder kansrijke meiden van 5 tot 18 jaar helpt.

Eind goed, al goed zou je zeggen. Niet voor iedereen, want denk eens aan de klanten van die actief beheerde fondsen. Die hebben dus 10 jaar lang nog geen derde van het rendement van de markt verdiend en hebben daar ook nog eens voor moeten betalen. Zit je dan met je vertrouwen in deze professionals. Zij hadden beter wat vertrouwen in zichzelf kunnen hebben.

3 reacties

  1. Hoi Jacco,
    Goed verhaal en met name de berekening die je er bij hebt weergegeven:
    Ten tweede, is 1 % per jaar wel gewoon een vierde van het historisch rendement dat je van aandelen mag verwachten. Zij steken dus 25 % van jouw rendement in hun zak. En dat tikt aan. Laten we een simpel voorbeeld nemen van iemand die start met beleggen met 1000 euro en elke maand 100 euro bijlegt. Na 30 jaar van gemiddeld 4 % heeft zij dan bijna 71.000 euro. Verlagen we het rendement naar 3 %, omdat we elk jaar 1 % aan kosten betalen, dan houdt zij net iets meer dan 60.000 euro over. Dat is 11.000 euro verschil. Ik vind dat veel om iemand anders iets te laten doen wat ik zelf ook kan.
    Ook de weddenschap van Warren Buffet spreekt tot de verbeelding.

Geef een reactie