Waarom beleggen een goede hobby is.

De meeste mensen starten met beleggen om een extraatje te verdienen en hun vermogen te laten groeien. Daar is het zeer geschikt voor. Maar beleggen heeft nog enkele bijwerkingen. En die zijn positiever dan je misschien denkt.

Dat vind ik althans. En ik zal mijn best doen om uit te leggen waarom ik na acht jaar beleggen nog steeds heel blij ben dat ik ooit begonnen ben. Wat trouwens niet alleen te maken heeft met het feit dat ik er geld aan over heb gehouden.

Je wordt nieuwsgieriger.

De grote bedrijven van onze tijd zijn over de hele wereld actief. Bijna iedereen handelt met bijna iedereen, waardoor een enorm complex netwerk is ontstaan waar alles met alles in verbinding staat. Daar is ook nog de digitalisering overheen gekomen waardoor heel veel ontwikkelingen in een sneltreinvaart zijn geschoten. Het is niet makkelijk om dat te doorgronden.

Ik merk dat ik, door mijn beleggingen, het beursnieuws meer ben gaan volgen en daardoor beter snap hoe de wereld in elkaar zit. Als ik mijn geld in een bedrijf heb zitten, dan let ik beter op wanneer er iets over dat bedrijf wordt geroepen in het nieuws. Zo kwam ik erachter dat Shell, het grootste beursgenoteerde bedrijf van Nederland, al jaren veel meer gas dan olie verkoopt. De bijnaam is nog wel steeds Koninklijke Olies, dus misschien moeten we dat maar eens veranderen. Maar ik leerde ook dat Shell meerdere windmolenparken bezit en jaarlijks miljarden investeert in groene energie. Op zich wel logisch. Wie had verwacht dat ze bij Shell het bedrijf gaan opdoeken zodra er geen olie meer in de grond zit? Natuurlijk niet! Het is een energiegigant en zal gewoon met de tijd meegaan. Net als de andere grote energiebedrijven ter wereld trouwens. Waarom ik dit ben gaan uitzoeken? Omdat ik wilde weten hoe het nou zit met die energietransitie en hoe ik daarin kan beleggen. Had ik anders nooit gedaan.

Je wordt een stukje verantwoordelijker.

Jeej, verantwoordelijkheid. Hoor ik je nu sarcastisch denken. Maar ik heb het maar over een stukje. En goede vrienden van mij barsten nu waarschijnlijk in lachen uit omdat ik ga beweren dat een stukje verantwoordelijkheid goed is, maar dat is het echt.

Sinds ik ben begonnen met beleggen, kijk ik kritischer naar mijn huishoudboekje. Dat komt omdat ik graag elke maand geld overhoud om in te leggen en dus ga je automatisch kijken waar je nog een overbodig gespendeerd tientje kunt vrijmaken om aandelen van te kopen. Alleen het feit al dat je vaker met je geld bezig bent, zal je kritischer maken op je uitgaven. En je hoeft niet bang te zijn dat je opeens een gierige krent wordt, want als dat in je zit, dan was je dat waarschijnlijk allang geworden.

Daarnaast is beleggen een vorm van vermogen opbouwen. Zorgen dat je later genoeg geld hebt voor wat je dan zou willen doen. Dat klinkt op zichzelf al super verantwoordelijk. Geloof mij, het maakt direct een einde aan al die goedbedoelde opmerkingen van anderen over dat je ook aan je toekomst moet denken. Om nog maar te zwijgen over hoe trots je moeder zal zijn.

Je wordt kritischer.

Als je gaat beleggen is de kans groot dat je ook wat meer beursnieuws en adviezen gaat volgen. Vooral die adviezen hebben mij een stuk kritischer gemaakt. Nou had ik daar voorheen al weinig moeite mee, ik ben een behoorlijke wijsneus. Maar wat extra training kan geen kwaad, vind ik.

Wanneer je meer gaat lezen over de beurs dan ga je al snel beursanalisten tegenkomen. Die heb je grofweg in twee smaken. Je hebt de journalist die de beurs volgt en beschrijft wat er is gebeurd en je hebt de trendwatcher die probeert te verklaren en voorspellen wat er gaat gebeuren. Vooral die laatste vind ik vaak hilarisch. Deze trendwatchers brengen dan een advies uit over waar zij denken dat de koers van een aandeel naartoe gaat. Als de koers van dat aandeel dan opeens heel hard stijgt of daalt, vaak nog tegen hun voorspelling in, dan zijn zij de eersten die de volgende dag hun voorspelling aanpassen. Ja, zo kan iedereen zichzelf wel een trendwatcher noemen. Of je hebt analisten die voorspellen dat we binnenkort de grootste crash ooit mee gaan maken. Koersen zullen kelderen en alles gaat naar de verdoemenis. Dat roepen ze dan honderden keren, net zolang tot er een keer een flinke daling is, en dan komen ze hun gelijk halen. Maar het feit dat ze het honderd keer fout hadden en maar één keer goed, dat laten ze dan even achterwege. De kers op de taart voor mij, is als er onder een hele scherpe analyse de opmerking staat dat dit slechts een mening is en niet als beleggingsadvies moet worden gezien. Alsof je tegen je publiek zegt: “Dit gaat sowieso zeker gebeuren, maar pin me er niet op vast!”. Kan ik van genieten.

Ik ben in de jaren dat ik de beurs volg steeds beter geworden om de bullshitverkopers van de betrouwbare journalisten te onderscheiden. Iets dat mij helpt met mijn beleggingen, maar ook in het dagelijks leven, waar ik sneller door een slecht verhaal prik. Een kritische blik kan zeker een deugd zijn.

Je verdient er geld mee.

Als je weet wat je doet, en dat kan iedereen leren, kan je met beleggen een leuk extraatje verdienen. En hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze met hun hobby geld verdienen? Meestal kost een hobby geld.

Er zijn toch vast ook wel nadelen?

Die zijn er zeker. Allereerst, over langere periodes ga je winst maken, maar er is altijd een risico dat je (tijdelijk) verlies maakt. Dat is niet leuk en kan ook de nodige stress met zich meebrengen. Als jij merkt dat je vooral stress ervaart door beleggen, dan kun je er beter mee stoppen. Een hobby hoort namelijk wel leuk te zijn. Daarnaast, wordt er heel veel over de beurs geschreven. In kranten en op nieuwssites hoor je altijd wel iets over bedrijven, de beurs en de economie. RTLZ heeft er zelfs een heel televisiekanaal omheen gebouwd. Dus je kunt jezelf elke dag overladen met nieuws en opiniestukken over de beurs. Daar moet je zelf een maat in vinden. Anders houd je geen tijd meer over voor andere dingen. Tenslotte, is beleggen een vrij passieve aangelegenheid. Het is voornamelijk veel zitten en lezen.

Ikzelf houd er daarom een tweede hobby op na om aan deze nadelen tegenwicht te bieden: wielrennen. Heeft ook met koers te maken, is actief, verlaagt stress en je bent al gauw een paar uur van huis waardoor je geen tijd hebt om elk bericht over de beurs te lezen. Voor mij een perfecte combo.

Geef een reactie