Waar ben je mee bezig DNB?

Spaarders geven niets om rente en De Nederlandse Bank weet dat. Maar ze lijken niets te doen. terwijl ze zelf zo fan zijn van de rente. Dat vinden wij heel merkwaardig en dus ging we op zoek naar het antwoord op de vraag: "Waar ben je mee bezig DNB?".

Deze vraag kwam boven borrelen naar aanleiding van een artikel op nu.nl. Ja, dat artikel over stugge spaarders waar we vorige week ook al zo verbaasd over waren. Los van het spaargedrag dat daar besproken werd, was er nog iets zeer opmerkelijks aan dat artikel. De laatste zin. Die luidde als volgt. “Een lagere rente of het vooruitzicht van geen rente is ook niet of nauwelijks van invloed op het spaargedrag, liet DNB eerder weten”. Een ijskoude constatering die verder niet wordt uitgelegd of van achtergrondinformatie wordt voorzien. Rente is niet boeiend voor spaarders en De Nederlandse Bank (DNB) weet dat. Einde artikel. Geen uitleg, geen emotie, geen mening. Daar moesten wij meer van weten. En dus gingen wij op zoek naar het antwoord op de vraag: “Waar ben je mee bezig DNB?’

Waar maken wij ons druk over?

Het is niet zo dat wij willen tegenspreken dat spaarders maling hebben aan de rente. Want de rente daalt al jaren en we zijn alleen maar meer gaan sparen. Dus waarschijnlijk boeit het spaarders inderdaad niet. Ook zijn we niet verbaasd over het feit dat de DNB dit weet. De kranten staan er vol mee en meestal komen de onderzoeken van de DNB zelf. Dus die zullen het wel weten.

Nee. Wat mij verbaast is dat De Nederlandse Bank een hele bevolking waarneemt die totaal geen waarde hecht aan de rente, dat opschrijft en verder haar schouders lijkt op te halen. De Nederlandse Bank is namelijk nogal van de rente. Op haar eigen website valt te lezen dat “…het rentetarief het belangrijkste middel is om prijsstabiliteit te beïnvloeden.”.

En die prijsstabiliteit is een van de belangrijkste taken van de Bank. Dus de organisatie die de rente als belangrijkste knop beschouwt om prijsstabiliteit te regelen, constateert dat de consumenten waarvoor ze prijzen stabiel willen houden niets om rente geven. En dan niets. Waar is de verontwaardiging? Waarom staat Klaas Knot niet van de daken te schreeuwen dat de rente wel belangrijk is? Waar blijven de Postbus 51 spotjes met de slogan “Geld sparen kost geld!”? Waar is De Nederlandse Bank mee bezig?

Waar ben je mee bezig DNB

De Prijsstabiliteit.

Wij geven meneer Knot uiteraard graag het voordeel van de twijfel. Dus voordat we aan deze blog begonnen, hebben we even gekeken hoe stabiel onze prijzen eigenlijk zijn.

Op diezelfde site van DNB zien we waar ze naar streven. “Onder prijsstabiliteit wordt verstaan een inflatie beneden, maar dicht bij de 2%”. Als we de meest recente inflatiecijfers erbij pakken dan zien we dat die in 2019 op een gemiddelde van 2,63% uitkwamen voor Nederland. Dat is dus hoger dan de bedoeling is. Gelukkig kunnen we op de DNB website ook direct lezen wat de oplossing is, dat is namelijk een renteverhoging. Zoals de website ons vertelt zullen “…door een renteverhoging de prijzen dalen, of in ieder geval minder snel stijgen.”. En aangezien inflatie de stijging van de prijzen weergeeft, staan minder snel stijgende prijzen gelijk aan een lagere inflatie.

Opgelost dus, zou je zeggen. Gewoon het handboek van De Nederlandse Bank volgen, de rente verhogen en de inflatie zal naar haar sweetspot dalen. Net iets onder die 2%. Dus waarom horen wij dan alleen maar berichten over dalende rentes? En zijn de voorspellingen dat die binnenkort ook niet zal gaan stijgen?

Het probleem van Knot.

De Nederlandse Bank heeft het niet voor het zeggen als het op de rente aankomt. Als lid van de Europese Centrale Bank (ECB) regelen we dit soort dingen samen met andere landen.

Nu is het niet zo dat die andere leden van de ECB niet snappen dat bij een te hoge inflatie de rente omhoog moet. Neen, dat snappen ze prima. Het probleem is dat wij in Nederland veel te lekker gaan. Waar wij ruim boven de 2% zitten qua inflatie, zitten heel veel andere landen er dik onder. En dus is het zaak voor de ECB om de rente laag te houden of zelfs nog verder te verlagen om al die andere landen te helpen.

Met het nodige ongenoegen van Klaas Knot tot gevolg. Want die zit elke vergadering vrijwel als enige met zijn vinger omhoog wanneer er gevraagd wordt wie de rente wil verhogen.

Maar zoals je van ons gewend bent, hebben wij weinig met klagers die geen actie ondernemen. Dus als Klaas er het zijne van zit te denken, waarom horen we daar dan zo weinig over? Om even te checken of we op kantoor wel op hebben zitten letten, hebben we gezocht naar de waarschuwingen van DNB. We vonden er een paar. Onlangs waarschuwden ze voor het hebben van te weinig spaargeld. En eerder waarschuwden ze al voor een schuldenkurk, een huizencrisis en voor Bitcoin.

Allemaal terechte waarschuwingen, maar allemaal gericht op manieren om geld te verliezen. Waar is de waarschuwing voor de gezinnen die maandelijks hun hypotheek aflossen, veel meer geld hebben dan de noodzakelijke buffer en alleen maar meer gaan sparen? De gezinnen waar nu.nl het over had. Wat moeten die doen met het geld dat nu staat te verdampen op hun spaarrekening? Daarover zegt Knot weinig.

Dus dan doen wij het wel!

We zitten in Nederland in de klem. De inflatie is hoger dan de bedoeling is, maar we krijgen de rente niet verhoogd omdat de andere leden van de ECB ver achterop blijven. Dus wat kunnen we doen zonder hulp van de ECB? Wat kunnen jij en ik doen om ons geld niet langer te zien verdampen op een spaarrekening?

Dingen kopen! Door het geld nu uit te geven staat het niet langer te verdampen. En omdat tussen nu en volgend jaar spullen duurder worden door de inflatie, maar jouw spaargeld niet groeit vanwege de lage rente, kun je maar beter zo snel mogelijk beginnen. Nu is het nog wat waard tenslotte.

Koop bijvoorbeeld eens een aandeel. Ze zijn er in alle soorten en maten, zoals we vorige week al schreven, en in tegenstelling tot een auto, computer, fiets of stoel behoudt een aandeel haar waarde wanneer je hem tweedehands wilt doorverkopen. Vaak worden ze met de tijd zelfs meer waard. Heel handig voor mensen die nu niets nodig hebben, want dan kun je nog even nadenken over wat je wilt hebben zonder dat je geld in de tussentijd staat te verdampen. Wel zo lekker.

Geef een reactie