Uitstellen is driedubbel zonde.

Uitstellen gaat ons mensen heel makkelijk af. Maar niet starten met beleggen is driedubbel zonde. In de eerste plaats omdat jouw rendement in gevaar komt. Maar daar blijft het niet bij.

Wij mensen zijn toppers als het op uitstellen aankomt. Iedereen heeft wel een lijstje met dingen die ooit nog eens moeten gebeuren, voorlopig niet gaan gebeuren en stiekem allang gedaan hadden kunnen zijn. Starten met beleggen is typisch iets dat op dat soort lijstjes terecht komt en daar lange tijd blijft staan. Van de mensen die tot nu zijn gestart bij Beursbaas geeft 80% aan dat zij al langer dan een jaar nadachten over beleggen voordat ze daadwerkelijk begonnen. En dat uitstellen is zonde. Niet zomaar zonde. Neen, driedubbel zonde.

Waarom gaat uitstellen ons zo makkelijk af?

Uitstellen is niemand vreemd. De een heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen heeft wel een paar dingen die ze zich al voorgenomen hebben om ooit te doen en nog niet aan zijn begonnen. Zaken waar je eigenlijk prima mee aan de slag zou kunnen gaan, maar je telkens toch niet doet.

Uitstellen is driedubbel zonde

Een van de redenen om zaken uit te stellen is omdat we denken dat het gewenste resultaat niet behaald zal worden. Of je nou een perfectionist bent die nog steeds niet de ideale omstandigheden heeft gevonden om te beginnen of lijdt aan faalangst en denkt dat het hoe dan ook een catastrofe zal worden, het niet denken te bereiken van het gewenste resultaat houdt een hoop mensen tegen om überhaupt te beginnen. Het feit dat we onszelf onnodig bang maken als het op beleggen aankomt speelt hier zeker een rol.

Een andere reden om de boel uit te stellen is omdat het ontbreekt aan motivatie. Dat kan zijn omdat de klus op jouw lijstje helemaal niet leuk is en jij liever iets gaat doen waar je wel plezier aan beleeft. Mensen zijn nou eenmaal genotszoekers en zullen vaak een bevrediging op korte termijn kiezen boven een beloning op lange termijn. Hier heeft starten met beleggen behoorlijk last van, want vandaag offer jij je pakje sigaretten op om over een paar decennia je geld vermenigvuldigt te hebben.

Maar het gebrek aan motivatie kan ook komen doordat de huidige situatie nog niet genoeg ongemak oplevert om in actie te komen. Ook dit zien we terug bij starten met beleggen. Veel mensen zeggen heel stellig dat als de rentes negatief worden, dat ze het dan niet langer pikken. Terwijl het verschil tussen +0,01% en -0,01% rente voor de meeste mensen het verschil is tussen een paar centen ontvangen of een paar centen betalen. Dus kijkend naar de cijfers is het raar dat mensen wel in actie zouden komen bij die laatste minuscule verlaging terwijl in de afgelopen jaren de rente van meerdere procenten is teruggelopen naar helemaal niets. Blijkbaar hebben al die renteverlagingen in de afgelopen jaren toch niet genoeg pijn gedaan.

Eenmaal zonde.

Zoals we al eerder hebben beschreven, kun je niet vroeg genoeg beginnen met beleggen. De belangrijkste factor bij beleggen is namelijk tijd. Hoe meer tijd je hebt, hoe langer jouw beleggingshorizon kan zijn en hoe minder risico jij hoeft te nemen om toch een mooi rendement te behalen op jouw portefeuille.

Kijkend naar de koersgrafieken zie je ook dat hoe langer jij belegt, hoe lager het risico wordt. Er zijn genoeg dagen, weken en maanden te vinden waarin de beurs gemiddeld is gedaald. Maar jaren waarin het slecht ging zijn al een stukje moeilijker te vinden, decennia die per saldo een verlies opleverde zijn zeer zeldzaam en eeuwen die tot verlies leden bestaan niet. Vroeg beginnen is het grootste plezier dat een belegger zichzelf kan doen. Wat direct betekent dat uitstellen dus de grootste zonde is die een belegger kan begaan.

Tweemaal zonde.

Los van het feit dat uitstellen zonde is voor jouw rendement, is het ook niet goed voor je gemoedsrust. Mensen worden namelijk niet gelukkig van uitstellen.

Dat lijstje waar we het eerder over hadden is niet iets waar we met blije gevoelens aan denken. Hoe langer die lijst is en hoe ouder de taken zijn die erop staan, hoe minder graag we er aan denken. En al dat uitstellen leidt alleen maar tot nog meer uitstellen. Want we moeten eerst nog dat ene doen voordat we ergens anders aan beginnen. Dus zolang we iets aan het uitstellen zijn, komen alle nieuwe taken al snel ook op de lijst te staan.

Dat drijft ons weer tot allerlei creatieve manieren om niet aan die lijst te hoeven denken. Vaak door gewoon heel druk te zijn met andere dingen. En zolang we onszelf afleiden en niet aan de lijst denken, is alles prima. Maar vaak als we dan een momentje van ontspanning hebben, springt dat lijstje weer door de gedachten en begint het steeds meer aan ons te knagen. We zadelen onszelf dus ook nog eens op met kopzorgen. Zonde! Zeker omdat het aftikken van een taak op een lijstje op zichzelf al een goed gevoel geeft.

Driemaal zonde.

Het ergste van uitstellen is dat het ons op een gegeven moment te veel wordt. Van uitstel komt afstel. En dat zou wat betreft beleggen doodzonde zijn.

Beleggen is namelijk niet alleen een goede manier om van jouw zuurverdiende geld een vermogen te maken, maar het is ook nog eens erg leuk. Veel beginnende beleggers die ik spreek zijn met meer aandacht het nieuws en de beurzen gaan volgen. Niet omdat het moet en ze bang zijn om een belangrijk nieuwtje te missen, maar omdat ze het leuk en interessant vinden. En dat is het ook. Op de beurs speelt zich een groot deel van de wereldwijde bedrijvigheid af. Onze meest geliefde producten, de grootste werkgevers en sommige van de meest invloedrijke personen zijn allemaal dagelijks te volgen via de beurs. Dat volgen is razend interessant. Het begrijpen en er een gevoel voor ontwikkelen is helemaal een heerlijk. Doodzonde dus als je door te lang uitstellen en uiteindelijk afstellen dat allemaal aan je voorbij laat gaan.

Stop met uitstellen.

Als jij nu al na zit te denken om in de toekomst een keer te gaan beleggen, doe jezelf dan een plezier en start nu. Je laat op die manier de tijd maximaal in jouw voordeel werken en je kunt direct een taak van jouw lijstje te strepen. Start vandaag nog! Zelf of met onze hulp. Zolang jij maar start met beleggen!

Geef een reactie