This time is different!

Het worden de vier gevaarlijkste woorden op de beurs genoemd: This time is different. En deze keer het onderwerp van onze serie #beurspraat.

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie #beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een borrel even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. In deze editie nemen we een zeer beruchte uitspraak onder de loep: “This time is different!”.

De Achtergrond.

De notie dat de geschiedenis er een handje van heeft om zich te herhalen is niet nieuw. Deze bestaat al zo lang als de mens zich kan heugen en is er verantwoordelijk voor dat we elkaar ook de hele dag verhalen vertellen. Van de geschiedenis kan je leren.

De sarcastische uitspraak die dit nog eens extra benadrukt werd gebruikt door de Cubaans-Amerikaanse econoom Carmen M. Reinhart als titel voor haar boek “This time is different: Eight Centuries of Financial Folly”. Samen met haar mede-auteur Kenneth S. Rogoff zet ze in dit boek uiteen hoe in 800 jaar landen ten onder zijn gegaan aan schulden en vervolgens er weer bovenop zijn gekomen. En bewijzen de economen hoe, in tegenstelling tot de experts die telkens claimden dat de oude regels rondom waarderingen niet van toepassing zijn op deze situatie en dus een vergelijking met vorige catastrofes niet opgaan, het telkens weer opnieuw fout gaat. Waarbij bankroet gaan een soort volwassenheidsritueel is geworden voor opkomende economieën.

“This time is different” laat zien dat we willen dat het deze keer echt anders zal lopen, maar dat we daarmee vooral onszelf voor de gek houden. Landen lenen geld. Meer dan ze terug kunnen betalen. Komen in de problemen en gaan bankroet. Keer op keer. En onze wil om dat te vergeten en te hopen dat het deze keer anders zal lopen, maakt het dat juist deze geschiedenis zich keer op keer herhaald. Want door de hoop op een andere afloop, vergeten we van de geschiedenis te leren.

De Wijsheid.

Uit deze sarcastische waarschuwing kunnen beleggers heel veel waarde halen. Want tijdens een beursavontuur gaat het iedereen overkomen dat ze een keer tegen de stroom in willen zwemmen. Dat alle lessen uit het verleden wijzen op een ramp en jij toch er vol in gelooft. Een moment waarop jij heel goed jezelf zou kunnen betrappen op het uitspreken van de vier gevaarlijkste woorden in de financiële wereld: “This time is different!”.

En het kan dat jij het bij het juiste eind hebt. Maar het is hoogst onwaarschijnlijk. Dus mocht jij jezelf of iemand anders ooit op deze uitspraak betrappen, zorg dan dat jij jouw huiswerk tot in ieder detail gedaan hebt en je donders goed weet waar jij aan begint. Want het kan maar zo de wens zijn die vader is geworden van de gedachte. Jouw wilskracht die gewoon vurig hoopt dat jij het bij het juiste eind hebt. Omdat je er veel mee geld zou kunnen verdienen, omdat je een groot verlies hebt goed te maken of omdat je per se gelijk wilt krijgen tegenover je vrienden, familie of beursmaatjes. Wat de reden ook is, als jij denkt dat het daadwerkelijk allemaal anders is en ouder regels niet meer gelden, dan moet je daar het bewijs voor hebben.

In Nederland kennen we namelijk nog een andere uitspraak die perfect geschikt is voor wanneer jij jezelf in het nauw hebt gewerkt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. In theorie vinden we dat allemaal een geweldig gezegde, maar in de praktijk vinden we hem lastig toe te passen. Want er zijn maar weinig mensen die überhaupt toe willen geven dat ze al ten halve gedwaald zijn.

Beleggers zijn daarin niet anders. Ook wij zullen langer dan goed voor ons is een slecht aandeel in de portefeuille houden. Een koopjesjager zal dat ene bedrijf toch nog een week geven om het tij te keren en een parelvisser zal blijven hopen dat die startup toch nog met iets baanbrekends komt. Dat is menselijk. En beleggern blijft mensenwerk. Je hebt dus hulp nodig om dit soort fouten te voorkomen.

Dan is het goed wanneer alarmbellen je wakker schudden en je dwingen de cijfers nog eens goed te bestuderen. “This time is different” is zo’n alarmbel. Hoor jij het jezelf zeggen of denken, maak dan pas op de plaats en duik opnieuw de boeken in. Hoor jij het iemand zeggen, vraag diegene dan naar het bewijs. Want deze vier woorden hebben menig belegger al kapitalen gekost en dat wil jij voorkomen.