The market has to climb a wall of worry.

De beurswereld zit vol met tegeltjeswijsheden. Wij bespreken die beurspraat graag met deze keer "The market has to climb a wall of worry"!

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een gesprek even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. Vandaag staat er een klassieker centraal: “The market has to climb a wall of worry.”

De Achtergrond

Deze uitspraak hebben we te danken aan onze Amerikaanse beleggersvrienden. Hoewel er niet één persoon geroemd wordt om het bedenken van deze tegeltjeswijsheid, is wel bekend dat ze in de jaren 50 van de vorige eeuw haar intrede deed. Het beschrijft de veerkracht die beleggers laten zien wanneer een of meerdere nieuwsberichten tot een negatief sentiment zouden moeten leiden, maar in plaats van een daling we een stijging zien omdat investeerders voet bij stuk houden. De verzameling slecht nieuws werpt een berg aan problemen op, de “wall of worry”, die beleggers niet afschrikt en dus de markt een stimulans geeft om zich eroverheen te zetten.

De Wijsheid

Uit zo’n gelikte uitspraak vallen zeker enkele lessen te trekken. De eerste is dat er altijd wel een reden is om nu even geen aandelen te kopen. Dus als jij je focust op slecht nieuws en wacht op het perfecte moment om te starten, dan blijf je eindeloos aan de zijlijn staan en begin je nooit met een beursavontuur. Of zoals onze oprichter het graag verwoord: “Geen enkele dag is het perfecte moment om te gaan beleggen, maar iedere dag is een goed moment om te gaan beleggen. Laat perfectie niet in de weg staan van verbetering!”

Een andere les is om tijdens je beursavontuur te blijven uitzoomen en het grote plaatje te bekijken. Slecht nieuws kan zich gemakkelijk opstapelen waardoor de berg met problemen al gauw onoverkomelijk lijkt. Dan is het goed om een stapje terug te doen en te kijken naar de koersgrafiek over de jaren en decennia heen. De trend die je dan dikwijls ziet is duidelijk. Van linksonder naar rechtsboven. En dat kwam niet omdat er geen problemen waren in die jaren. Vaak waren die problemen nog groter dan wat we nu ervaren, maar toch wist de beurs ze de baas te blijven. Put daar vertrouwen uit als belegger.

Met een serieus lesje #omdenken, kunnen we de zaak zelfs omdraaien. Als er vandaag veel problemen zijn, is er een reële kans dat er morgen minder zijn omdat we er een paar opgelost hebben. Het wordt dus eigenlijk pas eng als alle problemen de wereld uit zijn, want dan is de kans groot dat we morgen meer problemen hebben dan vandaag. Een markt met problemen is normaal en biedt kansen. Een markt zonder problemen kan eigenlijk alleen maar verslechteren.

Verschillende beurslegendes hebben al opgemerkt dat als er geen problemen meer zijn, het ook geen tijd meer is om aandelen te kopen. Bijvoorbeeld beursicoon Warren Buffet. Met quotes als “The best chance to deploy capital is when things are going down”, “Fear is an investor’s best friend.” en “Those who invest only when commentators are upbeat end up paying a heavy price for meaningless reassurance.” is het duidelijk hoe het Orakel van Omaha denkt over de ‘wall of worry. Een goede periode om je geld aan het werk te zetten. De beste man is trouwens sowieso een onuitputtelijke bron van mooie quotes, dus al je nog even verder wilt grasduinen in zijn beurspraat, bekijk dan vooral dit artikel met zijn 100 beste quotes.

De Conclusie

Laat je dus als belegger niet uit het veld slaan door een paar negatieve berichten. Denk dan aan de tegeltjeswijsheid “the market has to climb a wall of worry” en houd het hoofd koel. De beurs kan wel wat hebben en voor je het weet beklim jij samen met de markt die ‘wall of worry’.

Geef een reactie