Spelen met studiegeld.

Het is vrijdag, dus tijd voor wat lichtzinnigheid. We hebben een spel verzonnen om het collegegeld bij elkaar te beleggen. Jazeker! Spelen met studiegeld!

Voordat we beginnen aan deze blog willen we je graag op het hart drukken dat beleggen geen spelletje is. Maar dat je er met een beetje creativiteit wel een spelletje van kunt maken. En dat is precies wat we vandaag voor je in petto hebben. Een spel dat je kunt spelen met je kind om het collegegeld bij elkaar te beleggen. Ja, dat lees je goed. We gaan spelen met studiegeld!

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen wij bij Beursbaas het leven net een tikkeltje minder serieus. Dat heeft ertoe geleid dat we vandaag geen sector analyse op onze blog presenteren, maar je meenemen in een zelfverzonnen spel waarbij jouw kind het eigen studiepotje bij elkaar speelt. Hierbij staat lol net zo hoog in het vaandel als rendement. Veel leesplezier!

Het streefbedrag.

Allereerst moeten we bepalen hoeveel we bij elkaar moeten beleggen. Nou ligt dat er heel erg aan hoeveel kosten je als ouders van je kind wilt dekken tijdens de studie. Dat kan verschillen van alleen het collegegeld tot elke euro die ze uitgeven. Dat is een beslissing voor jullie als ouders om te maken. Wij beperken ons vandaag tot alleen het collegegeld. Aan de ene kant om dat dit voor veel ouders het minimum is en aan de andere kant omdat het niet echt gaat om het bedrag, maar om het spel in deze blog.

Vandaag de dag kost het zo’n 7.500 euro aan collegegeld om een voltijd studie aan een HBO instelling of Universiteit te volgen. Nou wordt dat ieder jaar verhoogd en gaat ons hypothetische kind pas over 18 jaar beginnen aan die studie, dus laten we dat voor de zekerheid verdubbelen om safe te zitten. We willen dus op de 18e verjaardag van zoon- of dochterlief 15.000 euro bij elkaar hebben.

Spelen met studiegeld

Even snel rekenen leert ons dat met 50 per maand en een gemiddeld rendement van 4% we na 18 jaar ruim 15.000 euro bij elkaar zouden moeten hebben. Dus dat wordt dan ook gelijk onze inzet, 50 euro per maand.

De basisregels.

Het doel van het spel is om het kind, dat gebruik zal gaan maken van het studiepotje, zelf de regie te laten voeren over hoe het geld belegd wordt. Niet helemaal natuurlijk, we gaan ze wel een beetje helpen. Maar het laatste woord is aan hem of haar. We zoeken dus een spelvorm die vanaf 0 jaar gespeeld kan worden, simpel is en zoveel mogelijk neutraal verloopt.

Na wat brainstormen op kantoor, zijn we met het volgende gekomen. We gaan het studiepotje spreiden over zes verschillende beleggingen zodat een dobbelsteen ons lot kan bepalen. We beginnen met een compleet lege lijst van 0 beleggingen en 0 euro in de pot.

Om het spel te spelen hebben we twee lijstjes nodig. Één van de beleggingen die al in de portefeuille zitten en één van 6 beleggingen die kans maken om in de portefeuille te komen. Dat eerste lijstje is bekend, want dat is gewoon onze portefeuille. Dat tweede lijstje wordt samengesteld door de ouders, dus zet erop wat je leuk lijkt. Voor inspiratie kun je altijd terecht bij andere blogs van ons, bijvoorbeeld over de dividendtoppers in de AEX, welke sector crisisproof is of hoe je lekker in een tracker zit. Met onze twee lijstjes van zes hebben we nog maar één ding nodig. En dat is een dobbelsteen!

Voor een zacht prijsje heb je al een funsize dobbelsteen op bol.com en kunnen we aan de slag. Zet de timer op je telefoon op 6 minuten, ga gezellig met de dobbelsteen spelen (ouders en kind) en het getal waar de dobbelsteen op ligt als de timer afgaat is bepalend. Dat getal bepaald namelijk welk aandeel wordt verkocht en welk aandeel ervoor in de plaats komt.

Bijvoorbeeld. Als het getal 5 er ligt wanneer de timer afgaat dan verkoop je nummer vijf van het portefeuillelijstje en voor dat bedrag, plus de 50 nieuw ingelegde euro’s, koop je nummer 5 van het kandidatenlijstje. In het plaatje hieronder, betekent het dat we AHOLD verkopen en daarvoor TOMTOM aankopen om plek nummer 5 van onze portefeuille te vullen.

Spelen met studiegeld

In de eerste maanden kan het goed voorkomen dat de plek van het gegooide getal nog niet is ingenomen op het portefeuillelijstje. Dan hoeft er dus niets verkocht te worden en koop je simpelweg voor 50 euro het aandeel, fonds of tracker van het kandidatenlijstje.

Spelen met studiegeld

Zo zijn we dus elke maand niet alleen verantwoordelijk bezig door aan de toekomst van onze zoon of dochter te denken, maar hebben we daarbij ook nog wat lol en quality time met het hele gezin. Waar spelen met studiegeld allemaal al niet goed voor is.

Veelgestelde vragen.

Op basis van deze simpele spelregels kunnen wij ons voorstellen dat er nog wat vragen zijn die bij jou opborrelen. De vragen die wij zelf al hebben zien aankomen, staan hieronder op een rijtje gezet. Heb je een vraag die niet behandeld wordt, stel die dan hieronder in de comments.

Betekent dit dat ik alleen maar aandelen van 50 euro of minder kan kopen?

In het begin wel, maar op den duur niet meer. Als je net begint met het spel, heb je inderdaad alleen die inleg van 50 euro om te besteden. Maar na een paar jaar heb je steeds groter posities opgebouwd omdat je de inleg samen met de verkoopopbrengst gebruikt voor de wissel. Dus op den duur kun je ook aandelen als ADYEN gaan kopen.

Wat als ik een belegging in de portefeuille eigenlijk helemaal niet wil ruilen?

Als je erg gesteld bent op sommige items in het portefeuillelijstje en niet het risico wil lopen dat die eruit moeten, kun je dezelfde belegging op het kandidatenlijstje zetten. Wil je bijvoorbeeld AHOLD echt niet verkopen, zet dan AHOLD op dezelfde positie op het kandidatenlijstje. Als dat getal dan gegooid wordt, koop je simpelweg AHOLD bij.

Wat doe ik als mijn baby die eerste maanden nog niet kan omgaan met een dobbelsteen?

Om van een baby van een paar maanden oud te verwachten dat er echt gespeeld kan worden met een funsize dobbelsteen is mogelijk wat ambitieus van ons. Als alternatief kun je die eerste maanden het dobbelen overlaten aan de ouders of de dobbelsteen vervangen met een speelring. Deze bijvoorbeeld, is vanaf 0 jaar te gebruiken en heeft 6 uitsteeksels om vast te grijpen. Dan kijk je gewoon welk uitsteeksel er het laatst is aangeraakt wanneer de timer afloopt. Op die manier kun je ook de allerkleinsten bij het spel betrekken.

Wat doe ik als mijn kind niet meer met een funsize dobbelsteen wil spelen?

We kunnen ons goed voorstellen dat tieners en pubers zich mogelijk te oud voelen voor een potje dobbelen met ma en pa. Ons eerste idee zou zijn om ze te laten zien om hoeveel geld het gaat, mogelijk dat ze dan wel willen meespelen. Als dat niet helpt, probeer eens een potje voetbal of tennis met de dobbelsteen. Dat zorgt er nog steeds voor dat de dobbelsteen in beweging is totdat de timer afgaat.

Maar wat nou als ze dat hele gedoe met een dobbelsteen echt zat zijn?

Dan laat ze zelf iets verzinnen. Zolang het 6 minuten gespeeld kan worden en 6 verschillende uitkomsten heeft, is alles goed.

Wat doe ik als het bedrag veel hoger uitvalt na 18 jaar dan nodig is voor het collegegeld.

Dit is een gewetensvraag. De kans hierop is wel aannemelijk, omdat we volgens onze voorzichtige berekening al boven het streefbedrag zouden moeten uitkomen. Er zijn eigenlijk twee opties. Je kunt alles wat overblijft ook gewoon meegeven. Een student kan immers altijd wel geld gebruiken. Of je steekt het lekker in eigen zak. Dat is aan jullie als ouders om te bepalen.

Wat doe ik als het bedrag veel lager uitvalt na 18 dan nodig is voor het collegegeld.

Weer een gewetensvraag. Wel wat onwaarschijnlijker dan de vorige, maar niet onmogelijk. Wederom laten we deze aan de ouders. Enige opmerking van onze kant zou zijn, dat je één lijn trekt in beide gewetensvragen. Als je het overschot in eigen zak steekt, zou het hypocriet zijn om bij een tekort het verschil niet uit eigen zak bij te leggen.

Wat doen we als het streefbedrag al ruim binnen 18 jaar is bereikt.

Ook dit is weer een gewetensvraag. Je zou kunnen stoppen en het studiepotje op een spaarrekening kunnen bewaren totdat het nodig is. Of je gaat door en kijkt hoe hoog de uiteindelijke score uitvalt. Geen idee of het pedagogisch verantwoord is, maar ons lijkt het wel interessant om je zoon of dochter de knoop te laten doorhakken in dit geval. Die zal namelijk inmiddels oud genoeg zijn om die beslissing te maken.

Wat nou als ik meerdere kinderen heb?

Heel simpel gedacht, zouden we zeggen dat je dan meerdere studiepotjes maakt en het spel met iedere kind speelt elke maand. Maar maak dan alsjeblieft wel goede afspraken over wat je doet als na 18 jaar de scores anders uitvallen van de verschillende potjes. Afromen bij een overschot en aanvullen bij een tekort, lijkt dan de optie die het meeste conflict vermijd.

Wat als mijn kind veel beter in beleggen blijkt te zijn dan ikzelf en ik moeite heb om dat onder ogen te zien?

Troost je dan allereerst met de gedachte dat jij verantwoordelijk bent voor de items op de kandidatenlijst. Dus het ligt zeer waarschijnlijk aan jou geweldige voorselectie dat jouw dochter of zoon het zo goed doet. Daarnaast zijn zij letterlijk met beleggen opgegroeid, dus dan ontwikkelt een talent altijd sterker. Mocht dat geen troost bieden en wordt er echt de vloer met je aangeveegd, laat ze dan ook gewoon voor jouw keuzes maken. If you cannot beat them, join them.

Wat doe ik als mijn kind al een paar jaar oud is en ik wil toch dit spel spelen.

Dan begin je gewoon. Als de financiën het toestaan dan zou je de spelrondes die je hebt ‘gemist’, kunnen inhalen door in het begin vaker te spelen of met grotere bedragen te spelen.

Wat als mijn kind niet gaat studeren?

Dan gebruik je het geld ergens anders voor.

Wat als we geen 50 euro per maand per kind opzij kunnen zetten?

Dan speel je het spel met een lagere inleg.

Wat nou als ik dit een heel stom spel vind?

Dan speel je het niet. Het is niet verplicht. Wel netjes dat je tot het eind hebt doorgelezen. Dank daarvoor!

Staat jouw vraag er niet bij? Stel die vraag dan in de comments hieronder. Onze antwoordassistent komt er dan zo snel mogelijk bij je op terug. In de tussentijd, heel veel speelplezier!

Geef een reactie