Samen beleggen is slimmer.

Beleggen moet je zelf doen. En niet overlaten aan een expert, kennis of je geliefde. Doe het samen, want samen beleggen is slimmer.

Het kwam al aan bod in de laatste editie van de oprichter aan het woord. Wanneer je samen geld belegt, is het slim om daar beide mee bezig te zijn. Vaak zien we echter dat de financiën door een van de twee in een relatie geregeld wordt. Dat klinkt efficiënt, maar is lang niet altijd rendabel. Daarom gaan we er vandaag wat dieper op in en zien we waarom samen beleggen slimmer is.

Twee weten meer dan één.

Een waarheid als een koe en ook van toepassing op beleggen. De meest gemaakte fout door beleggers (zowel beginners als ervaren rotten) is prooi vallen aan tunnelvisie. Dat je zeker weet dat een aandeel het gaat maken terwijl het alleen nog maar heeft verloren. Of dat je ervan overtuigd bent dat het tijd is om te verkopen omdat aandelen onmogelijk nog verder kunnen stijgen. Het is erg makkelijk om je een idee in het hoofd te halen en daar vol op in te zetten. Vaak pakt dit slecht uit, want wij mensen blijken waardeloze voorspellers. Die tunnelvisie kost je meestal dus keiharde euro’s.

Wanneer je samen gaat beleggen, dan is het risico op tunnelvisie veel kleiner. Je wordt dan gedwongen om jouw inzichten te delen met de ander. En dat betekent dat het op z’n minst logisch moet klinken om diegene er in mee te laten gaan. Zeker omdat degene die tegenover je zit je man, vrouw, vriend, vriendin, broer, zus of huisgenoot is. Die kent jou goed en vertelt je de waarheid vertelt als jij uit je nek lult. Een betere bescherming tegen emotioneel beleggen is er eigenlijk niet. Dus zorg dat jij je beleggingsstrategie spiegelt aan iemand anders.

En wie beter dan aan degene die samen met jou voor de inleg werkt? Niemand als je het ons vraagt. Omdat het ook zijn of haar geld is dat de portefeuille ingaat, zullen de vragen een stuk kritischer zijn dan wanneer je het aan iemand vraagt die niet meebetaalt. En die kritische blik kun je er goed bij hebben.

Vrouwen beleggen anders dan mannen.

De meeste koppels bestaan uit twee geslachten en de combinatie van een man en een vrouw kan een boost geven aan het rendement. Mannen vliegen er over het algemeen vol in, zijn optimistisch, zoeken het risico op en handelen veel. Dit zorgt ervoor dat ze veel meer geld inleggen dan de gemiddelde vrouw, maar ook vaker een foutje maken. Vrouwen zijn gemiddeld genomen veel behoudender, storten kleinere bedragen, spreiden meer en gaan vaker voor de veilige beleggingen. Dat zorgt ervoor dat ze relatief een hoger rendement behalen, maar absoluut gezien soms toch minder uit hun beursavontuur halen omdat ze minder geld op de beurs zetten.

Combineer die twee profielen en je hebt een topbelegger! Een stel dat door het haantjesgedrag van de man de portefeuille regelmatig spekt met een mooie inleg en door het geduld van de vrouw dat geld aan het werk zet in veilige beleggingen die uiteindelijk een hoger rendement opleveren. Dat bespaart fouten en brengt geld in het laatje. Beter kun je het niet hebben.

En ook al voldoen jullie samen niet aan het gemiddelde beeld van een man en een vrouw, dan nog is er in de meeste relaties een risicozoeker en een risicomijder. En dat is het voornaamste ingrediënt om een gebalanceerde aanpak neer te zetten die zo heerlijk Hollands de gulden middenweg vindt op de beurs.

Tactieken testen.

In onze video’s laten we zien hoe je aan een goede aandelenportefeuille opbouwt. Ongeacht de tactiek die je kiest, is het zaak om eerst een goede basis neer te zetten. Die bestaat wat ons betreft uit een benchmark en de wereldindex. Op die manier begin je makkelijk op de beurs en ben je vanaf begin af aan goed gespreid.

Zodra die basis staat, kun je aan de tactiek beginnen. Hoog dividend aandelen voor de collectant, spannende nieuwe startups voor de parelvisser en afgestrafte aandelen voor de koopjesjager. Met de tactiek ga je proberen het verschil te maken en wat extra rendement binnen te halen. En het is precies over die tactiek dat je goed kunt discussiëren met z’n tweeën. Want welke tactiek gaat het worden en welke aandelen passen daar dan bij?

En zelfs wanneer je daar niet uitkomt, is er een voordeel om samen te beleggen. Wil jij gaan koopjesjagen, maar staat de ander erop dat er gecollecteerd moet worden, dan doe je het gewoon allebei. Een combinatie van afgestrafte aandelen een dikke dividend betalers wordt gekocht en dan gaan jullie vanzelf zien wie het bij het rechte eind had. Want de koersborden zijn goudeerlijk en elke dag, week en maand wordt de score tot twee cijfers achter de komma bijgewerkt.

Iets wat trouwens niet tot ruzie hoeft te leiden, want de uitslag van die score zal vaak zijn dat de ene tactiek een nog net iets hoger rendement heeft behaald dan de ander. En mocht er wel een kwaad woord vallen, dan heb je samen een mooie winst gemaakt om de ander op iets leuks te trakteren en het weer goed te maken.

Samen beleggen is slimmer.

Niet alleen weet je meer met z’n tweeën, ook kom je makkelijk tot betere risico inschattingen samen. Dus als je op beursavontuur gaat, doe dat dan samen. Samen beleggen is slimmer. Zeker als je jullie gezamenlijke spaarcenten gebruikt voor de inleg, want dan is het des te belangrijker dat je beiden weet wat ermee gebeurt en beiden toeziet op een goede tactiek.

Geef een reactie