Risk happens fast

Wij praten graag over de beurs en leren jou de klassiekers in onze serie beurspraat. Deze editie de dooddoener: "risk happens fast!".

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie #beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een borrel even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. Vandaag hebben de welbekende dooddoener: “Risk happens fast.”.

De Achtergrond.

Dit is zo’n tegeltjeswijsheid waarvan velen claimen hem bedacht te hebben, maar niemand echt weet waar ze voor het eerst uitgesproken is. Sinds jaar en dag valt er op de beurs geld te verdienen. Vaak een beetje en soms heel veel. Maar er zijn van die dagen, dan loopt alles in de soep. En wanneer het sentiment eenmaal draait, dan kan het hard gaan. Dan worden we er allemaal weer aan herinnerd dat beleggen niet zonder risico is. Vandaar. Risk happens fast.

Hoewel deze spreuk natuurlijk in brede zin toepasbaar is op de beurs en zelfs op het leven, een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en kan komen als donderslag bij heldere hemel, komt hij de laatste jaren vooral naar voren bij een plotselinge crisis. Momenten waarop een lange stijgende trend opeens wordt doorbroken door dieprode koersborden. Dagen waarop we opeens tientallen procenten naar beneden gaan en de winst van het afgelopen jaar in één klap zien verdwijnen. Die keren dat we worden herinnerd aan het risico van beleggen omdat we het al eventjes vergeten waren. Bijvoorbeeld als een pandemie toch besluit naar Nederland te komen.

De Wijsheid.

Risk happens fast. Het lijkt een simpel feit waar je maar gewoon mee hebt te leven als belegger. Iets wat je zegt of hoort na een plotselinge daling. En waarbij je automatisch een beursanalist de schouders ziet ophalen. Uitgesproken met een betweterig toontje en een toefje verontschuldiging. “Tja, risk happens fast…”. Dus waar zit hier de wijsheid?

In hoe jij als belegger omgaat met dit gegeven. Want het is waar dat het natuurlijke patroon op het koersbord er een is van lange rustig stijgende periodes afgewisseld met korte scherpe dalingen. Die oh zo bekende zaagtand.

Voor een groot deel van jouw beursavontuur is die zaagtand juist heel fijn. Want na zo’n korte scherpe daling is de kans groot dat je lang kan profiteren van korting terwijl de koers herstelt. De hele strategie van de koopjesjager is hier op gebaseerd.

Daarbij kun je die dalingen ook prima voor lief nemen. Het gemiddelde rendement op de beurs ligt tussen de 7 en 10 procent. En dat is inclusief alle stijgingen en dalingen. Dus zelfs als je geen enkele daling weet te vermijden, mag je nog steeds rekenen op een zeer rendabel beursavontuur. Geen enkele reden dus om je zorgen te maken over mogelijk aanstaande ellende. Dat is waarom de passivist haar portefeuille ook zo makkelijk kan negeren. Het komt wel goed.

Het moment waarop die dalingen wel echt pijn doen is als je op het punt staat te verkopen. Mogelijk een deel of misschien je hele portefeuille omdat het tijd is je vermogen uit te gaan geven. Dan wil niemand zo vlak voor de finish een dip van tientallen procenten moeten incasseren. Dat voelt net zo goed als van de Duitsers verliezen in de blessuretijd.

Gelukkig is dat te voorkomen. Niet door angstvallig de koersgrafieken in de gaten te houden en direct op de verkoopknop te drukken wanneer er een daling plaatsvindt. Immers, risk happens fast, dus je wilt het niet aan laten komen op jouw reactie vermogen. De oplossing in dit geval is een stoploss order. Het liefst een doorlopende. Daarmee bouw jij een ondergrens in voor jouw portefeuille en verzeker jij je van het vasthouden van jouw score tot de laatste minuut van je beursavontuur.

En tot die tijd, hoef je enkel je schouders op te halen bij een flinke daling en tegen iedere klagende belegger te zeggen: “Tja, risk happens fast…”.