Liever aandelen dan een beleggingspandje!

Veel mensen zien het wel zitten. Lekker huisbaas spelen en huur opstrijken. Wij niet. Voor ons liever aandelen dan een beleggingspandje.

Het beleggingspandje. Voor heel veel Nederlanders blijkt dit hoog op het lijstje van investeringsopties te staan. Maar is huisbaas spelen nu wel zo geweldig als iedereen denkt dat het is of ben je toch beter af met een extra setje aandelen? Vandaag kijken we hoe een beleggingspandje scoort in de categorieën leuk, makkelijk en rendabel in vergelijking met aandelen. En krijgen we dus antwoord op de vraag of je niet liever aandelen dan een beleggingspandje op je verlanglijstje moet zetten.

Huisbaas of aandeelhouder?

Eerst maar eens de lol factor onder de loep nemen. Want wat is nou leuker? Huisbaas of aandeelhouder zijn.

Als aandeelhouder maak je, samen met een heleboel anderen, de dienst uit bij een bedrijf. De gezamenlijke wil van de aandeelhouders is wet voor de bestuurders van het bedrijf. Dus als jij het ergens niet mee eens bent, dient er naar jou geluisterd te worden. Naast het feit dat je wat te vertellen hebt, heb je ook recht op dividend. Dus als aandeelhouder wordt er naar je geluisterd en word je betaald. Daar staat geen enkele verantwoordelijkheid tegenover. Je kunt makkelijk jarenlang niets van je laten horen en nog steeds behoud je al je rechten. Vraag maar aan de passivist hoe dat werkt. Best wel een luizenleventje dus.

Als huisbaas ben je verantwoordelijk voor de staat van hetgeen je verhuurt. Dus als er iets kapot is of lekt, dan is het jouw taak om dat te verhelpen. Daarbij dien je jouw huurders een klein beetje in de gaten te houden want als zij er een bende van maken dan wordt er naar jou gekeken om actie te ondernemen. Reken dus op klusjes en administratie in de rol van huisbaas, twee dingen waar je bijna niemand blij mee maakt.

Als je kijkt naar de hoeveelheid werk, dan komt de aandeelhouder er een stuk beter vanaf. Ook durven wij wel te beweren dat de gemiddelde Nederlander betere associaties heeft bij het woord ‘aandeelhouder’ dan bij het woord ‘huisbaas’. Het feit dat er een ‘huisjesmelker van het jaar’ verkiezing bestaat zegt denk ik genoeg. Dus op feestjes en partijen kun je beter beginnen over de aandelen die je hebt dan over de beleggingspandjes die je bezit. Dat betekent dat beleggen hoger scoort qua lol en deze ronde naar de aandeelhouder gaat.

Gedoe of gemak?

Het tweede aspect dat het benoemen waard is, is hoe makkelijk je ermee kunt beginnen. Want wat is nou meer gedoe? Aandelen of een beleggingspandje?

Wil je aandeelhouder worden, dan heb je een paar dingen nodig. Je opent een beleggingsrekening bij een broker, onderzoekt welke bedrijven je wel ziet zitten en koopt daarvan de aandelen. Afhankelijk van hoeveel huiswerk jij jezelf geeft, ben je daarmee in een paar uur klaar en regel je alles online. Als startbedrag is een paar honderd euro al voldoende, aangezien je de meeste aandelen en trackers voor een paar tientjes al op de kop tikt. Ga er een middag voor zitten en je hebt alles geregeld. En mocht jij je na een paar maanden bedenken, dan koop je met hetzelfde gemak andere aandelen. Of, in het uiterste geval, verkoop je alles en zeg je jouw beleggingsrekening op.

De start van een carrière als huisbaas heeft heel wat meer voeten in de aarde. Allereerst moet er een pandje gekocht worden. Iedereen die ooit een huis heeft gekocht of proberen te kopen weet dat bezichtigen, onderhandelen, hypotheek bespreken, bouwkundig keuren, tekenen en overdragen heel wat uren in beslag kunnen nemen. En dan ben je nog niet klaar. Afhankelijk van de staat van het pand moet er dan nog geklust worden voordat je kunt gaan zoeken naar huurders waarmee je opnieuw de cirkel van bezichtigen, onderhandelen en tekenen mag doorlopen. Zodra je dan een huurder hebt blijft de administratie aanhouden. Huur innen, belasting betalen en verzekeringen regelen blijft gedurende jouw hele huisbaas carrière aan de orde van de dag. En dan beginnen we nog niet eens over de ellende die je op je hals haalt als je bonje krijgt met je huurder of de buren.

Als het gaat om gemak, dan moeten we wederom de overwinning aan de aandeelhouder geven. In een mum van tijd kun jij met een klein bedrag jouw beleggingscarrière starten. Terwijl een aspirant huisbaas weken bezig is met het zoeken, kopen, opknappen en verhuren van het eerste pandje. En waar een beginnend aandeelhouder er nog heel makkelijk mee kan stoppen, zit een beginnende huisbaas eigenlijk vast aan de beslissing.

Waar zit het grote geld?

Tot nu toe komt het beleggingspandje er slecht vanaf. Zowel op het gebeid van lol als gemak, blijft het ver achter bij het kopen van een setje aandelen. Maar een dik, vet rendement kan al die extra moeite in een klap goed maken. Dus wat is meer rendabel? Aandelen of een beleggingspandje?

Als aandeelhouder moet je het hebben van het uitgekeerde dividend en de koerswinst. Rekening houdend met de inflatie en de kosten die bij het kopen en verkopen komen kijken mag je dan rekenen op zo’n 7 procent rendement per jaar.

Als huisbaas moet je het hebben van de huur en de waardevermeerdering. Als we met die waardevermeerdering beginnen dan zien we uit gegevens van de hypotheker dat de huizenprijzen flink gestegen zijn. Op jaarbasis zo’n 5% gemiddeld. Dat betekent dat de huuropbrengst die andere 2% in het laatje moet brengen. Wat ons leert dat we dan anno 2020 per maand 550 euro netto moeten verdienen aan de verhuur van een gemiddelde eengezinswoning. Wat flink is, maar niet onmogelijk. Dat zou betekenen dat qua rendementen de twee aan elkaar gewaagd zijn.

Echter, als we een kijkje nemen bij onze zuiderburen dan zien we dat bij een uitgebreid analyse duidelijk de aandelen als winnaar uit de bus komen. Dus de kans is aannemelijk dat ook de derde ronde naar de belegger gaat.

Conclusie

Zelfs als we het beleggingspandje het voordeel van de twijfel geven en de rendementsronde in een gelijkspel laten eindigen, dan nog verliezen ze de wedstrijd. Een beleggingspandje is velen malen meer gedoe dan aandelen kopen en zelfs als je alles voor je pandje geregeld hebt blijf je bezig met administratie en klusjes.

Dan is het wat ons betreft veel leuker, makkelijk en waarschijnlijk meer maar zeker net zo rendabel om wat aandelen op de kop te tikken. Gewoon vanaf je strandbedje of achtertuin te regelen en met een paar tientjes ben je al van start. En als je het type bent dat gewoon graag maandelijks geld ziet binnenkomen vanuit jouw beleggingen, ga dan aan de slag als collectant en zet voor jezelf de dividendkraan vol open.

Alles bij elkaar opgeteld is het veel beter om een aandeelhouder te zijn. De conclusie is duidelijk: Liever aandelen dan een beleggingspandje!

Geef een reactie