Kijken, kijken, niet kopen.

Vraag jij je af hoeveel je als beginnend belegger met de beurs bezig mag zijn, denk dan aan dat ene gezegde. Kijken, kijken, niet kopen!

We staan er als Nederlanders bekend om. Wel kijken maar niet kopen. Zelfs onze koning weet maar al te goed hoe onze reputatie in het buitenland erbij staat en maakt er zelfs grappen over tijdens staatbezoeken. Waar de uitspraak haar oorsprong vindt in onze klaarblijkelijke gierigheid en dus een negatieve lading draagt, is precies deze benadering ideaal voor beleggers die nog ervaring op moeten doen.  Kijken, kijken, niet kopen. Een geweldige instelling voor de beginnende belegger.

Veel kijken!

De grootste horde die beginnende beleggers moeten nemen is kennis vergaren. Wij vragen al onze klanten wat de hoofdreden is om te beginnen aan een van de lespakketten en het meest gegeven antwoord luidt: een gebrek aan kennis. Iets dat wij prima snappen. Bijna iedereen weet dat beleggen bestaat en dat het met aandelen te maken heeft. Maar hoe het precies in haar werk gaat, daar kan menigeen wel wat hulp bij gebruiken.

En dan is het, zoals bij ieder spelletje dat je probeert te begrijpen, altijd goed om veel wedstrijden te kijken. Wil je wielrennen snappen, dan kijk je de Tour de France van begin tot eind. Om Fortnite beter te begrijpen, dompel jij je onder in YouTube video’s van spelers. En om beleggen te begrijpen, kijk je naar de beurs. Beschouw iedere handelsdag als een speelronde en volg wat er gebeurt.

Vooral de voorspellingen voordat de beurs opengaat en de samenvattingen van de dag na sluiting. Daar worden namelijk het vaakst verbanden gelegd door analisten en als je die regelmatig leest, dan ga je het spelletje des te sneller doorkrijgen. “Amsterdam opent in het groen omdat…” en “Vandaag zag de beurs rood door …” zijn zinsneden om de oren bij te spitsen. Check wel even welke voorspellingen ook daadwerkelijk uitkomen, want fout voorspellen kunnen we allemaal.

Door het spelletje intensief te volgen gaat de parelvisser sneller de talenten vinden, gaat de koopjesjager beter de kortingen in het vizier krijgen, ziet de trendvolger welke sectoren in de lift zitten en welke afkoelen, leert de collectant waar het dividend te halen is en gaat de activist beter de goede en kwade bedrijven van elkaar kunnen onderscheiden.

Ben je beginnend belegger, installeer dan die beurs app en kijk er dagelijks op. Zo krijg je veel sneller en beter een gevoel bij het werken van de beurs. Bovendien zul je zien dat beleggen niet eng is, maar juist leuk en rendabel!

kijken, kijken, niet kopen

Uitzonderingen.

Dat iedere dag kijken is niet voor elke belegger weggelegd. En ook dat snappen wij. Dus behandelen we ook gelijk even de uitzonderingen op de regel.

Ten eerste, de belegger die het niets interesseert. Je hebt ze erbij. Die beleggen puur en alleen zien als klusje. In dat geval moet je vooral de tactiek van de passivist volgen, eens per maand inloggen op de app of site en lekker je plukjes wereldindex binnentikken.

Ten tweede, de belegger die het wel gezien heeft. Als je dat dagelijkse beursnieuws saai vindt worden, verlaag dan de frequentie. Kijk eens per twee dagen of eens per week. Genoeg om een vinger aan de pols te houden, maar niet te veel om er verveeld van te raken. Het moet tenslotte wel leuk blijven.

Ten derde en laatste, de belegger die er nerveus van wordt. Beleggingen fluctueren in waarde. Helemaal niet zoveel en meestal worden ze meer waard. Maar als je van iedere koerstik de zenuwen krijgt, dan moet je stoppen met kijken. Verwijder de app van je telefoon en log eens per maand in op de site om je standaard aankoop te doen. Waarschijnlijk is het ook een goed idee om daarbij de tactiek van de passivist te volgen, als je dat nog niet deed.

Niet of nauwelijks kopen.

De originele uitspraak zegt ons dat wij Nederlanders nooit iets kopen, maar dat is wat te weinig. Koop je niet, dan ben je ook niet aan het beleggen. Dus af en toe moet er wat bij om de portefeuille te spekken.

Voor de meesten van ons is dat een maandelijks ritueel. Even van de overgebleven euro’s in de maand een mooi plukje van dit of een leuk setje van dat op de kop tikken. Uiteraard geheel volgens de tactiek.

Ikzelf doe een tweetal transacties per maand. Meestal een plukje van de wereldindex en een tracker van een sector of regio waar ik potentie in zie. Maar kijken doe ik ieder dag, meerdere keren per dag. ’s Ochtends voor de voorspellingen en ’s middags om te kijken of de koersen draaien of niet. Zeker als het opeens hard omhoog of omlaag gaat, duik ik de nieuwsberichten in om uit te dokteren wat de koersen in beweging heeft gezet.

Als trendvolger wil ik namelijk wel weten of mijn gekozen trends nog lekker de wind in de rug hebben. Dus verteer ik een hoop beursnieuws en koersgrafieken om te kijken of ik nog goed zit.

Kijken, kijken en niet (of nauwelijks) kopen.

Het is dus echt geen verspilling van je tijd als je dagelijks naar de koersborden aan het staren bent. Voor trendvolgers, parelvissers en koopjesjagers is het zelfs onderdeel van de tactiek om dagelijks een paar minuten te investeren. Zo blijven de favorietenlijstjes netjes bijgewerkt en kan men snel ingrijpen als er iets mis zit in de portefeuille.

Als jij begint met beleggen, begin dan ook met het volgen van de beurs. Een paar minuten per dag. Scroll door het nieuws dat jouw broker via de app aanbiedt en kijk naar de koersborden. Op die manier ga je dat beurwereldje snel genoeg doorkrijgen en vind je bevestiging voor jouw gekozen tactiek.

Geef een reactie