Ken je beurshistorie!

Voor de beginnende belegger kan de beurs eng en raar lijken. Daarom is het goed om grondig kennis te maken, Dus, ken je beurshistorie!

Als belegger moet je het koppie erbij houden. Geduld en relativeren zijn de eigenschappen die elke belegger dient te trainen om het hoofd koel en het rendement veilig te houden. En dat gaat een stuk gemakkelijker wanneer jij het verleden kent. Want ook op de beurs heeft die er een handje van om zich te herhalen. Zo kun jij putten uit een goede bak ervaring en kom je niet in de verleiding om te denken dat deze keer alles anders is. Jezelf een plezier doen als belegger? Ken je beurshistorie!

Nieuw hier?

Voor het eerst de beurs op, betekent voor vrijwel iedereen dat je overloopt met vragen. Alsof je ergens voor het eerst bent en je de taal niet spreekt, maar wel de weg moet vinden. Uiteraard is Beursbaas er om jou goed op weg te helpen, met bijvoorbeeld de serie #lerenbeleggenmetbeursbaas. Maar je kunt zelf ook genoeg doen om beslagen ten ijs te komen.

Het feit dat jij nieuw bent, betekent niet dat jij je daar ook naar moet gedragen. Liever niet zelfs. Want nieuwelingen maken fouten en op de beurs kosten die geld. Dat wil je voorkomen. Geen leergeld betalen, maar rendement pakken. Niet door schade en schande wijzer worden, maar leren van het verleden.

Pak wat perspectief.

Bekijk koersgrafieken over de decennia heen. Als het goed is heb je dit al gedaan voordat jij aan jouw beursavontuur begon. Zo niet, dan is het hoog tijd. Want dit gaat jou het perspectief geven dat jij nodig hebt om realistisch te blijven. Wanneer jij weet wat de beurs in de afgelopen 10, 20, 30 en 100 jaar gedaan heeft, weet je ook wat het rendement is waar jij op mag rekenen. De meeste beleggers hebben te lage of veel te hoge verwachtingen. Op een schaal van “je verliest al je geld” tot “ik kan over een paar jaar stoppen met werken”, hoor jij uit te komen op “over 20 jaar heb ik mijn inleg een ruimschoots verdubbeld.”.

Historisch gezien mag je rekenen op zo’n 7 procent rendement per jaar. Dat is koerswinst plus dividend. Stel dat je 100 euro per maand inlegt en inderdaad dat gemiddelde rendement behaald, dan heb je na twee decennia een halve ton op de rekening. Begin je vroeg en houd je het 50 jaar vol, dan zit je al rond het half miljoen. Met een totale inleg van respectievelijk 24.000 (20 jaar) en 60.000 (50 jaar) euro, zijn dat prima scores.

Dit soort rekensommen horen standaard in jouw achterhoofd te zitten. Ook als je pas net komt kijken. Want zij gaan je helpen om het langer vol te houden en slimmer te spelen. De echte beloning ligt aan de finish. Niet bij de eerste bocht.

Van grafieken naar verhalen.

Naast de grafieken, zijn er de bijbehorende verhalen. Waarom ging het in 2008 mis? Wat veroorzaakte die piek rond de eeuwwisseling? En wat heeft zich in 2020 in godsnaam afgespeeld op de beurzen? Waarschijnlijk zitten deze gebeurtenissen in grote lijnen al in jouw beursgeheugen, maar iedere piek en ieder dal in de grafieken van aandelen, obligaties en indices bevat een verhaal. En hoe meer van die verhalen jij kent, hoe beter jij reageert wanneer de geschiedenis zich herhaalt.

Want herhalen zal ze zich. De aanleiding is misschien net even anders, maar het resultaat is hetzelfde. Paniek en dalingen of optimisme en stijgingen. Daarom, ken je beurshistorie!

Dat betekent simpelweg dat je pieken en dalen altijd moet onderzoeken. Wat was het verhaal erachter? Kwam er nieuws naar buiten over het bedrijf, gebeurde er iets in de wereld, werden er nieuwe spelregels geïntroduceerd of was er eigenlijk helemaal geen aanleiding te vinden voor de plotselinge koersval/koerssprong? Zodra jij weet welk verhaal er gepaard ging met de koersgrafiek, is het een stuk makkelijker om te snappen wat er zich afgespeeld heeft.

Het is allemaal al een keer gedaan.

De vier gevaarlijkste woorden op de beurs zijn “This time is different”. Beleggers die gokken op andere tijden, het nieuwe normaal of een complete disruptie van beursgenoteerd Nederland, komen doorgaans bedrogen uit. Dan blijkt het toch allemaal niet zo’n vaart te lopen en gaan de oude favorieten ook dit jaar weer met de prijzen lopen.

Want het spelletje is in de hele beurshistorie nog nooit veranderd. Een aandeel laat jou meeprofiteren van de winst van een bedrijf. Hoe meer winst, hoe meer profijt. Dividend en koerswinst zijn de resultaten van gemaakte en verwachtte winst. Zonder winstgevende bedrijven, geen rendement voor beleggers.

Tuurlijk, we zien dagelijks nieuwe dingen op de beurs. We hebben nu Bitcoin, Robinhood, negatieve rentes, een pandemie en klimaatverandering. En we hebben nieuwe analisten, beleggers en regeringsleiders die daar allemaal wat van vinden en/of mee moeten. Maar de uitkomst is makkelijk te voorspellen. Alleen de bedrijven die ondanks al die hordes winst blijven maken, gaan jou op lange termijn rendement opleveren. En om die te vinden is het belangrijk dat jij je huiswerk hebt gedaan En dat huiswerk in context van de beurs kunt plaatsen. Dus, ken je beurshistorie!