Je moet stilzitten als je wordt geschoren!

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie #beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een borrel even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. Vandaag eentje met een lekker betweterig toontje: “Je moet stilzitten als je wordt geschoren.”.

De Achtergrond

Deze uitspraak hebben we uiteraard niet direct aan de beursvloer te danken, maar aan de kapperszaak. Het is geen geheim dat in de bancaire wereld looks erg belangrijk zijn. Of ze belangrijker zijn dat ook daadwerkelijk iets kunnen, laten we in het midden. Dat verschilt waarschijnlijk per bankier die je treft. Maar goed voor de dag komen is en blijft een prioriteit binnen de financiële wereld. Een half uurtje RTLZ kijken bewijst dat punt wel.

En dus lopen er sinds jaar en dag (vooral) mannen in strakke pakken, gepoetste schoenen en gestileerde kapsels er gladgeschoren bij op de beursvloer. En zeker als je niet je eigen scheermesje hanteert maar dat voor de beursgong laat doen in de lokale barber shop, dan moet je wel netjes stilzitten om niet met wondjes de werkdag in te moeten.

De Wijsheid

Hetzelfde advies dat je bij de kapper heel letterlijk moet nemen, is op de beursvloer gaan gelden voor tijden van hoge stress en dalingen. Zo nu en dan heeft de beurs haar nukken. En dan kan het hard gaan. Paniek is dan een natuurlijke reactie, maar een waardeloze manier om met de situatie om te gaan. Terwijl het rood van de koersborden afspat en iedereen zich afvraagt wat ze moeten doen, is dezelfde reactie als tijdens een scheerbeurt vaak de beste. Je moet stilzitten als je wordt geschoren.

Wanneer de beurs daalt, dan daalt ze vaak hard. Waar op een gemiddelde dag een klein plusje op het bord staat, kan er ten tijde van een daling makkelijk een hele dikke min op het bord prijken. En dat doet pijn. Bij iedereen. Maar de goede beleggers onderscheiden zich van de slechte in de manier hoe ze omgaan met die pijn.

Want beleggen is een spel van de lange adem. De daling van vandaag is zuur. Maar als je niet van plan was om morgen te verkopen, dan doet het er weinig toe. Het is dan zelfs goed nieuws. Want na een daling is het goedkoop beleggen. In ieder geval een stuk goedkoper dan voor de daling. En zolang jij nog jouw portefeuille aan het opbouwen bent, betekent een flinke daling dat jij de komende maanden en misschien wel jaren een stuk meer aandelen kunt kopen voor het hetzelfde geld. Aandelen die allemaal nog lang de tijd hebben om in koers te stijgen en onderweg dividend in het laatje te brengen. Weinig beleggers zijn ooit slechter geworden van goedkoop aandelen op de kop tikken.

Maar, hoor ik je denken, wat als ik tijdens de daling verkoop en dan na de daling weer al mijn aandelen terugkoop? Dat is toch nog beter? Dat is het inderdaad. Maar dat is maar weinigen gegeven. Dalingen en stijgingen correct voorspellen is wat velen proberen en vrijwel niemand systematisch lukt. Laat ik het anders stellen. Als jij de daling niet al aan zag komen, waarom denk je dan wel het herstel aan te zullen zien komen?

Maar de grootste reden om niet uit te stappen tijdens een daling is dat het je vrijwel zeker geld gaat kosten. Wanneer de beurs al aan het duikelen is, willen velen van ons de boel voor gezien houden. Maar uitstappen in de hoop een paar slechte dagen te missen, betekent dat je de beste dagen ook gaat missen. Toegegeven, als je weet uit te stappen voordat het begint te dalen, dan maak je een goede kans om extra rendement te pakken. Maar zodra je al in de daling zit, kun je beter blijven zitten.

Zeker omdat je ook nog eens kosten maakt om een dip te ontwijken. Je moet je posities eerst verkopen en daarna weer aanschaffen. Dat zijn twee keer transactiekosten voor iedere positie die jij in de portefeuille hebt. En dat kan flink in de papieren lopen. Bovendien staat je geld te verpieteren gedurende de dagen, weken, maanden en jaren dat je langs de zijlijn staat. Je ontvangt geen dividend en nauwelijks rente.

Dus de volgende keer dat je het rood van de koersborden ziet druipen, je lichtelijk in paniek begint te raken en het gevoel hebt dat je rendement wordt gekortwiekt, denk dan aan deze tegeltjeswijsheid en gedraag je alsof je in de kappersstoel zit: “Je moet stilzitten als je wordt geschoren!”.