Is dit het perfecte moment?

Sparen levert niets op, huizenprijzen rijzende pan uit, we zitten midden in de uitverkoop op de beurs en Beursbaas heeft haar pakketten vernieuwd. Is dit het perfecte moment om te gaan beleggen?

We hebben het er al eens eerder gehad. Wat is nou het perfecte moment om te gaan beleggen? Destijds kwam daar als conclusie uit dat geen enkel moment werkelijk perfect is, want het kan altijd beter, maar dat vandaag altijd een geweldig moment is om te gaan beleggen. Want hoe eerder je begint, hoe langer je door kunt, hoe harder het rente-op-rente effect in je voordeel werkt en hoe meer vermogen je opbouwt. En eerder beginnen dan vandaag kan niet, dus zou vandaag het perfecte moment moeten zijn.

Toch is het een vraag die dezer dagen op veel discussie kan rekenen, want we hebben als beleggers allemaal weer even gevoeld wat risico nou precies is. Dit keer in de vorm van een verschrikkelijke beursweek die 10 jaar dolle pret op de wereldwijde beurzen toch even een vies nasmaakje geeft. Dus nemen we vandaag die vraag maar eens even stevig onder de loep. Is dit het perfecte moment om te gaan beleggen?

Is dit het perfecte moment

De Alternatieven

Beleggen doe je om vermogen op te bouwen, maar is niet de enige manier waarop dat kan. Als we kijken naar de opties die beschikbaar zijn voor particulieren, dan mogen sparen en een huis kopen niet ontbreken als manieren om vermogen op de bouwen.

Over sparen hoeven we het denk ik niet lang te hebben. Kijk gerust even naar de actuele spaarrentes en dan mag jij zeggen of dat nog een manier is om vermogen op te bouwen. Naar mijn mening is dat niet meer het geval.

Dan een huis kopen. Zolang het voor jezelf is, doorgaans een prima investering. Niet vanwege de verwachte prijsstijgingen, maar omdat je ten opzichte van huren jezelf financieel een plezier doet door niet jouw geld te verbrassen aan huur, maar te investeren in het afbetalen van een hypotheek.

Als we het echter hebben over een pandje kopen om te verhuren, dan is investeren in huizen een stukje minder interessant. Veel van de voordelen die voor je eerste hypotheek gelden, krijg je niet voor je tweede. En het feit dat je ook meteen huisbaas bent, kan het een tijdrovende manier van investeren maken. Bovendien is de huizenmarkt op dit moment door het hele land vrij drukbezet en moet je flink wat geld meebrengen om een pandje op de kop te tikken. Instappen in de huizenmelkscene is dus best wel lastig op het moment.

Van de concurrentie hebben we dus weinig te dulden. Sparen is makkelijk, maar levert niets op. Huizenmelken kan lucratief zijn, maar is moeilijk en duur om mee te beginnen.

De Beursomstandigheden

Dit is het interessante deel van de discussie. Want als zojuist alle beleggers wereldwijd weer even met hun beide voeten op de grond zijn gezet, is er dan juist wel of juist geen animo onder niet-beleggers om te gaan starten.

Zo’n daling kun je namelijk op twee manieren opvatten. De een ziet risico en besluit angstig om er ver van weg te blijven. De ander ziet korting en vraagt zich gulzig af waar de kassa is. Het verschil tussen die twee opvattingen zit hem in de manier van kijken. Als jij de lange termijn in gedachten houdt, dan is een daling nu geweldig. Het vergroot namelijk de kans dat alles wat je nu koopt aan het einde van jouw beursavontuur meer waard is. En dus dat je een mooie koerswinst gaat realiseren. Als jij de korte termijn in gedachten houdt, dan zie jij jouw beleggingen minder waard worden en loop je te balen omdat je op papier geld hebt verloren.

De belegger die nog moet beginnen, heeft natuurlijk geen geld verloren tijdens de recente daling. Maar kan wel gebruik maken van de korting die nu voor het oprapen ligt. Dus als jij een maand geleden dacht om te gaan beleggen is het na deze daling alleen maar interessanter geworden. Voor de beginnende belegger zijn de beursomstandigheden in de afgelopen weken dus sterk verbeterd!

De Expertise

Een ander punt dat de recente daling aan het licht heeft gebracht is de vaardigheid van beleggers. De ervaren beleggers weten dat dit soort dalingen niet normaal zijn, maar er wel bij horen. Zeker als jij 30, 40 of 50 jaar gaat beleggen ga je het vroeg of laat een keer meemaken. Dus weet een ervaren belegger dat je een tactiek moet hebben dat zowel op de goede als op de slechte dagen werkt. Als jouw plan alleen maar op goede dagen rekent, dan ga jij het deksel een keer op je neus krijgen.

En dat is wat we de afgelopen dagen zien. Paniek en angst maakten zich meester van de beurzen. Ik sprak van de week iemand die wilde weten of hij alles moest verkopen en wachten op betere tijden. Toen ik hem vroeg wat hij normaal deed bij dalingen of wat hij gepland had te doen bij een forse daling, gaf hij toe dat hij daar geen rekening mee had gehouden. Dus heb ik hem aangeraden om daar eerst eens over na te denken en dan pas te gaan handelen. Hij liet me een paar dagen later weten dat hij zijn plan had gemaakt en net had bijgekocht, want de korting was toch mooi opgelopen de laatste dagen. Zolang je een tactiek hebt voor alle omstandigheden is beleggen elke dag leuk.

Daarom hameren wij nu in onze vernieuwde pakketten nog meer op de tactieken dan we voorheen deden en helpen wij jou graag om met een plan de beurs op te gaan. Met ons standaard pakket krijg je ruim 5 uur aan lesmateriaal, dat voor de doorgewinterde bingewatcher makkelijk binnen een week te behappen is. Dus ook de expertise kan snel worden opgedaan om een succesvolle beleggingscarrière tegemoet te gaan.

Het moment is nu!

Als vandaag sowieso altijd al een geweldig moment is om te gaan beleggen, dan is vandaag in maart 2020 een beter dan geweldig moment om te gaan beleggen. De alternatieven sparen en een huis kopen staan er beiden niet lekker bij, de uitverkoop op de beurs is aan de gang en Beursbaas biedt met haar vernieuwde pakketten iedereen een bliksemstart. Het perfecte moment om een baas op de beurs te worden

Ergens in de complete geschiedenis van de mensheid zal er vast nog wel een moment zitten of komen dat nog net iets beter is, maar voor jou als niet-belegger die nu leeft is dit het perfecte moment om te gaan beleggen!

Is dit het perfecte moment

Geef een reactie