Iedereen kan beleggen, zelfs een gorilla!

Het is dierendag bij Beursbaas en dan zetten wij graag een gorilla in het zonnetje. Laat dit nou toevallig een gorilla zijn die al negentien jaar aandelen kiest en dat nog eens heel goed doet ook. Lees hoe beursgorilla Jacko de AEX het nakijken geeft.

Bij Beursbaas weten wij het zeker. Iedereen kan beleggen! Als je een beetje weet wat je doet, dan ben jij prima in staat om goede beslissingen te nemen en jouw geld te zien groeien op de beurs. Waarom wij dat zo zeker weten? Omdat ik het ook kan. Omdat zelfs een gorilla het kan!

Disclaimer: Het is vrijdag, dus dan nemen we het leven iets minder serieus. Die meligheid, gecombineerd met het feit dat het vandaag dierendag is, heeft geresulteerd in deze blog over een beleggende gorilla. Veel plezier!

Aangenaam, de naam is Jacko!

Graag stellen wij je voor aan Jacko. En ja, die naam is puur toeval. Eerlijk waar! Jacko is een gorilla en kiest al jaren aandelen voor de website beursgorilla. En dat doet hij best wel goed.

Negentien jaar geleden is het begonnen. Jacko kreeg toen 75 genummerde bananen gepresenteerd, corresponderend met de 75 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. De eerste 10 die hij oppakte, vormde zijn aandelenportefeuille. Sindsdien, laten ze Jacko elke maand een wissel maken. Dit doen ze door eerst 10 genummerde bananen in zijn hok te verstoppen. Het aandeel dat correspondeert met de eerste banaan die hij oppakt, wordt verkocht. Daarna gooien ze 65 genummerde bananen naar binnen, corresponderend met de aandelen die op dat moment niet in zijn portefeuille zitten. De eerste die hij daarvan oppakt wordt gekocht.

Zo is Jacko dus al negentien jaar bezig en hoewel je misschien zou denken dat dit alleen maar gruwelijk mis kan gaan, doet hij het heel goed. Zoals je op de site van beursgorilla kunt zien versloeg Jacko de eerste 10 jaar de AEX index (de Nederlandse beursgraadmeter). In de laatste jaren had hij het wat lastiger en moest hij regelmatig zijn meerdere erkennen in de AEX. Maar over de volle negentien jaar won Jacko veertien keer en verloor hij maar vijf keer.

Als we gaan kijken over de hele periode, dan is de prestatie van Jacko helemaal verbazingwekkend! In de negentien jaar dat deze gorilla handelt in aandelen, heeft hij positief rendement van ruim 80 % behaald. Terwijl in diezelfde negentien jaar de AEX een rendement van ruim 27 % behaalde. Wat Jacko tot een van de beste beleggers van Nederland maakt.

En de moraal van dit verhaal?

Is deze aap dan een beleggingsgoeroe? Of is het dom geluk? Het is met name een dikke knipoog naar de financiële wereld, vertelt beursgorilla ons. Laat je niet voor de gek houden door mooie praatjes en hoge rendementen die fondsen je voorspiegelen maar zorg dat je weet wat er echt met je geld gebeurt. Een mening die wij volledig ondersteunen hier bij Beursbaas! Want zou jij nog steeds vol vertrouwen je geld aan een fondsmanager geven als je wist dat een gorilla de beslissingen neemt?

Er zit natuurlijk wel iets meer dan alleen een knipoog achter dit verhaal. Want als ze Jacko gewoon een beleggingsrekening hadden gegeven en verder niets hadden gedaan, dan was er helemaal niets gebeurd. Het feit dat ze al negentien jaar dezelfde methode gebruiken om Jacko ‘te laten handelen’, bevat het geheim van zijn geweldige rendement. Zo zie je maar. Zelfs een gorilla kan met een beetje hulp starten met beleggen.

Geef een reactie