Hopen is verkopen

De beurs zit vol met uitspraken, gezegden en tegeltjeswijsheden. Die behandelen wij in de serie beurspraat, met vandaag "hopen is verkopen".

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie #beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een borrel even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. Vandaag hebben we een mooie om iedere belegger weer met beide benen op de grond te krijgen.  “Hopen is verkopen.”

De achtergrond.

Een uitspraak komt altijd ergens vandaan. Maar voor deze is er geen exact punt in de geschiedenis aan te wijzen waarop de wijsheid voor het eerst op de beursvloer verscheen. Het is erg waarschijnlijk dat deze uitspraak in vele vormen werd gebruikt, maar dat de rijmende versie is blijven hangen. Want het bekt natuurlijk heerlijk. Hopen is verkopen. Een uitspraak waarmee je ieder discussie over een aandeel waar jij geen heil in ziet in de kiem smoort.

De wijsheid.

Iedereen heeft zo zijn reden om een aandeel te kopen. En om te verkopen. Het mooie van de beurs is dat bij iedere transactie een koper en een verkoper zijn die voor dezelfde koers hun aandelen bereid zijn te kopen/verkopen. Waar de een dus van mening is dat dit een mooie prijs is om op in te stappen, vindt de tegenpartij dat dit juist een mooie kans is om de aandelen van de hand te doen.

Het allermooiste aan de beurs? Zowel koper als verkoper kunnen gelijk hebben. Wat voor de één een goed instapmoment is, kan voor de ander een prima uitstapmoment zijn. Zolang er maar een argument gevoerd kan worden dat objectief gemeten kan worden. De verwachting dat er een leuk dividend geïncasseerd kan worden, de analyse dat er nieuwe afzetmarkten bij zullen komen of de wetenschap dat het nieuwe management de boel weer op de rit gaat krijgen. Allemaal prima redenen om een aandeel te kopen of aan te houden. En tuurlijk zit er in al deze redenen een deel onzekerheid, maar dat is het risico en hoort bij de beurs.

Echter, het komt ook wel eens voor dat een belegger fan wordt van een bedrijf. Misschien zelfs wel verliefd of bezeten. En met een roze bril op willen de argumenten nogal eens verzwakken. Dan kan men zelfs een aandeel blijven houden en kopen, waar geen enkel fatsoenlijk argument meer voor te bedenken valt. Dan is er slechts nog de hoop dat het ooit weer goed komt. Verder niets. En op dat moment moet er een stemmetje in je hoofd zijn dat roept “hopen is verkopen!”.

De Conclusie.

Ook al doet het pijn en sta je dik in de min met dit aandeel. Pak je verlies en stop het geld dat je nog voor de aandelen krijgt in iets dat meer potentie heeft. Je wilt niet die belegger zijn die tot het bittere eind in Imtech of Blockbuster bleef zitten. En we begrijpen je zeker. Het is menselijk om verlies te willen vermijden. Er zijn bibliotheken volgeschreven met de psychologie achter de loss aversion bias. Maar als jij zelf geen enkel steekhoudend argument meer kan bedenken om aandelen in een bedrijf te kopen of te houden, verkoop ze dan. En als je weet dat je op zo’n moment niet sterk genoeg voor jezelf zult zijn, zoek dan een goede vriend of vriendin op om jou de waarheid te vertellen. Dan kun jij al je twijfels op tafel gooien en zij die er vanaf vegen met een luidkeels: “Hopen is verkopen!”.

Geef een reactie