Hoe vroeg kun je beginnen met beleggen?

Beleggen is een spel van tijd waar je zo vroeg mogelijk aan wilt beginnen. Dus krijgen wij de vraag: Hoe vroeg kun je beginnen met beleggen?

Beleggen is een spel van jaren. Misschien is tijd nog wel belangrijker dan geld als het om een succesvol beursavontuur gaat. Met de jaren leer je de beurs beter kennen, spreid je jouw instapmomenten en maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente effect. Wij adviseren altijd om jezelf zoveel mogelijk tijd te gunnen voor jouw eigen beursavontuur. Daarom is het logisch dat we deze beleggersvraag een keer zouden ontvangen. Hoe vroeg kun je beginnen met beleggen?

Sowieso vanaf je 18e.

Op je achttiende verjaardag wordt je volgens de wet meerderjarig en daarmee handelingsbekwaam. En naast dat je dan mag autorijden, stemmen en drinken, mag je vanaf die leeftijd ook zelfstandig contracten en overeenkomsten aangaan zonder tussenkomst van een ouder of voogd. Wat betekent dat je een beleggingsrekening mag openen zonder toestemming van wie dan ook. Dat is bij wet zo geregeld en iedere broker in Nederland heeft zich daar aan te houden.

Uiteraard heeft de broker nog wel een zorgplicht. Wat zal resulteren in een serie vragen over verschillende beleggingsproducten om te toetsen of jij wel snapt waar je mee bezig bent. Als je ons eerste seizoen van #lerenbeleggenmetbeursbaas hebt gekeken, dan is die vragenlijst een makkie voor je. Bovendien krijgt iedere twintiger, dertiger en daarboven ook deze vragenlijsten voor de neus. Daarin wordt door een broker niet op leeftijd gediscrimineerd.

En voor je 18e?

Als je wilt weten hoe vroeg je kunt beginnen met beleggen, wil je natuurlijk zo laag mogelijk uitkomen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een tiener genoeg interesse of middelen heeft om serieus aan een beursavontuur te beginnen, willen we wel weten of het überhaupt een optie is.

Een rondje langs de brokers leert ons dat men vrijwel overal men zich star vasthoudt aan die 18 jaar. Onze eigen favoriete broker, DEGIRO, laat weten dat hier niet mogelijk is om als minderjarige een account te openen. En van andere brokers hebben we eenzelfde reactie mogen ontvangen. Lynx doet er zelfs nog een schepje bovenop en laat je pas vanaf je 21e echt je gang gaan. Op je 18e kun je wel een rekening openen, maar dat is dan een zogenoemde cash-rekening waarop transacties tergend langzaam worden verwerkt.

De enige vorm van beleggen onder de 18 die we konden vinden is beleggen voor je kind of kleinkind van Binck. Dit is echter een beheerd beleggen dienst, erg prijzig in de kosten en nog steeds niet een manier om als minderjarige zelf aan de slag te gaan. Niet doen dus!

Het antwoord!

Op de vraag “Hoe vroeg kun je beginnen met beleggen?” is het antwoord simpel en eenduidig. Vanaf je 18e verjaardag. Dat is de minimum leeftijd die alle brokers aanhouden. Je bent dan voor de wet handelsbekwaam en kunt zelf aan de slag.

Wil je toch voor die tijd aan de slag, zorg dan dat je ouders gaan beleggen en kijk met ze mee. Dan kun je alvast ervaring opdoen. En vlammend uit de startblokken als je zelf aan de beurt bent.