Het staartje van het dividendseizoen.

Het is september en de collectant zit nog steeds op dividend te wachten. Hoog tijd om aan het staartje van het dividenseizoen te beginnen.

Dividend. Het blijft een onderwerp dat heel veel beleggers aan het hart gaat. Zeer begrijpelijk ook. Dividend brengt direct geld in het laatje en laat zien dat er winst wordt gemaakt door een bedrijf. Want zonder winst is er immers geen geld om dividend weg te geven. Maar juist met die winsten waren er problemen eerder dit jaar, waardoor we nu in september nog steeds naar het staartje van het dividendseizoen zitten te kijken.

De situatie.

Normaal gesproken ligt het hoogtepunt van het dividendseizoen in de lente. Dan hebben alle bedrijven de jaarcijfers op orde, weten ze exact hoeveel er is verdiend en bepalen ze op basis daarvan welk deel van de winst met de aandeelhouders gedeeld gaat worden. Dat kan dan in de maanden april en mei besproken worden op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) en na goedkeuring worden overgemaakt. Simpel.

Maar niets is normaal in 2020. En dus ook niet het uitkeren van dividend. Want net toen men de winsten zou gaan delen, sloeg de pandemie toe. Bedrijven dicht, winsten liepen terug en de hand ging op de knip. En dus zitten we in september nog steeds op dividend te wachten. Zeker de collectant onder ons, want die heeft de hele tactiek op deze periodieke betalingen ingezet.

Eind april waren er nog verschillende bedrijven die de hand op de knip hielden. Velen met de belofte dat zodra het weer zou kunnen, ze alsnog zouden betalen. Tijd dus om te gaan kijken wie de uitstellers en wie de afstellers zijn.

het staartje van het divdendseizoen

Het slechte nieuws.

UNIBAIL-RODAMCO gooide eigenlijk in maart de deur al dicht voor het slotdividend. Gezien de sterk teruglopende resultaten was dat wel te begrijpen, maar ergens hield de collectant hoop. Vooral omdat het bij de Europese winkelcentra uitbater gaat om meerdere euro’s per aandeel. Helaas, het gaat echt niet door. In juli bevestigde men dat het slotdividend over 2019 definitief geschrapt wordt. Dus geen € 10,80, maar slechts 5 euro en 40 eurocent voor het boekjaar 2019.

Ook bij ABN-AMRO laten de huidige omstandigheden geen dividend toe. Zij blijven gehoor geven aan de oproepen van de Europese Centrale Bank om de hand op de knip te houden en volgens concurrent ING hoef je over 2020 ook niet op dividend te rekenen vanuit de groengelen. En ING zal het weten, want die hebben zelf aangekondigd tot 2021 sowieso geen dividend uit te keren. Dus uit de banken hoeft men weinig te verwachten voorlopig.

De laatste met slecht nieuws is uitzender RANDSTAD. Die zien de opdrachten dusdanig teruglopen dat ze elke euro binnenboord willen houden. En dus worden zowel het reguliere dividend als het speciale interim-dividend dat normaal in het vierde kwartaal wordt betaald, definitief geschrapt. Dat betekent dat zij als enige van de slecht nieuws brengers, het hele dividend over 2019 in de knip hebben gehouden. De rest keerde op z’n minst nog een deel uit.

Het goede nieuws.

In het staartje van het dividendseizoen is het niet alleen maar ellende. Zo pakt AEGON de draad weer op en staat er voor 18 september een dividenduitkering gepland. Dit is niet het uitgestelde slotdividend over 2019, maar het interim-dividend over de eerste 6 maanden van 2020. AEGON houdt dus definitief een deel van het dividend over 2019 in de knip, maar ziet tegelijkertijd wel weer mogelijkheden om nieuw dividend uit te keren over 2020. Aandeelhouders mogen binnenkort 6 eurocent voor elk aandeel in ontvangst nemen. Wie het kleine niet eert.

Helemaal goed nieuws zien we vanuit de NN GROUP. Die keerden gisteren 2 euro en 26 cent uit aan dividend. Wat netjes de som is van het uitgestelde slotdividend over 2019 (1 euro en 40 cent) en het geplande interim-dividend over 2020 (86 cent). We hebben er dus even op moeten wachten, maar wat bij de oranje verzekeraar in het vat zat, is duidelijk niet verzuurd.

Ook ASR heeft goed op het dividend gepast. Morgen keren zijn een speciaal dividend uit van 1 euro en 20 eurocent dat het opgeschorte slotdividend over 2019 vervangt. En daar bovenop keren ze ook gelijk het interim-dividend over 2020 uit van 76 eurocent. Het geduld van aandeelhouders wordt hier netjes beloont.

De conclusie.

Van de 25 bedrijven in de AEX hebben 5 bedrijven de dividendambities bij moeten schaven. Dat zijn ABN-AMRO, AEGON, ING, RANDSTAD en UNBAIL-RODAMCO, om u direct de rugnummers te geven. En daarbij is RANDSTAD de enige die helemaal niets heeft uitbetaald over boekjaar 2019.

De overige 20 bedrijven hebben netjes uitgekeerd wat ze hadden beloofd. Toegegeven, 7 bedrijven hadden beloofd helemaal niets uit te keren, dus die belofte was makkelijk te houden. Maar ook daar wist je als belegger vooraf waar je aan toe was. En ben je niet voor een verrassing komen te staan.

Waar ASR en NN GROUP wat extra maanden nodig hadden om het vertrouwen te verzamelen om daadwerkelijk tot uitbetaling over te gaan, waren er dus 11 bedrijven die gewoon voet bij stuk hebben gehouden. Zij keerden uit wat ze hadden beloofd. Ook van dat rijtje geven we je graag de rugnummers. AHOLD DELHAIZE, AKZO NOBEL, ASM INTERNATIONAL, ASML, HEINEKEN, KPN, PHILIPS, RELX, SHELL, UNILEVER en WOLTERS KLUWER.

Dat geeft bovenstaande eindscore voor de dividenden over het boekjaar 2019. Berekend op basis van de huidige koersen. En met dit staartje van het dividendseizoen kunnen we ons eindelijk op gaan maken voor het dividendseizoen over boekjaar 2020. Om te gaan zien wat de beloften worden aan de hand van de winsten die men nu wel of niet binnenhaalt. Heeft de collectant de komende maanden ook weer iets te doen.

Geef een reactie